Foto:REUTERS/Ognen Teofilovski

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine i lider SDP-a Nermin Nikšić oglasio se nakon navoda iz Srbije da je iz Tuzle stiglo oružje koje je korišćeno u napadu na kosovsku policiju u Banjskoj.

Nikšić je kazao kako su tvrdnje da je oružje kupljeno u Tuzli lažne.

„Zadnjih dana većina regionalnih medija je prenela navode pojedinih spskih zvaničnika i službi da je oružje koje je korišćeno i pronađeno na severu Kosova kupljeno u Tuzli. Želim glasno i jasno reći da su ove tvrdnje lažne pa kao takve i nisu mogle biti potkrepljene nikakvim dokazima“, poručio je Nikšić.

Dodao je kako Srbija ne sme u Bosni i Hercegovini tražiti alibi za svoje postupke.

„Razumem da je Srbija proteklih dana izložena velikom pritisku i osudama demokratskih država, ali to ne znači da u Bosni i Hercegovini mogu tražiti alibi za svoje postupke. Za snabdevanje oružjem, obučavanje paravojnih formacija i grupa srpskih državljana i tamošnjih zvaničnika koje su izazvale oružani sukob na severu Kosova odgovornost Srbija ne može tražiti sa ove strane granice“, istakao je Nikšić.

Poručio je kako je plan srpskih struktura bio da prebaci deo odgovornosti na BiH, ali da su potcenili vlasti u BiH.

„Obaveštajne službe Srbije i njeno političko vođstvo očito su nažalost osmislili plan da prebace deo odgovornosti za teroristički napad u susedstvo, u Bosnu i Hercegovinu. Obzirom na političke prilike kod nas, verovatno su procenili da neće doći adekvatna, brza i tačna reakcija zasnovana na činjenicama. Opet su nas potcenili“, istakao je Nikšić.

Nikšić je naveo nekoliko činjenica koje potkrepljuju tvrdnju da oružje nije iz BiH.

Nermin Nikšić Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

„Činjenice govore sledeće: Oružje koje je pronašla kosovska policija se ne proizvodi u Bosni i Hercegovini; kosovska policija je javno prikazala i serijske brojeve minobacačkih granata i druge vrste municije koje su proizvedene u srbijanskim fabrikama Sloboda, Krušik itd; prema zakonima naše države, pri izvozu naoružanja, municije i druge vojne opreme, sve do pojedinačne čahure, u bilo koju drugu državu provode se najstrože procedure po NATO standardima i u saradnji sa NATO-m. Potreban je i ‘end user’ certifikat (potvrda o krajnjem korisniku robe) i dozvole od četiri državna ministarstva (Ministarstava odbrane, sigurnosti, spoljnih poslova, te spoljne trgovine i ekonomskih odnosa), zatim potvrde od nadležnih MUP-ova o imenima vozača, registarskim oznakama vozila koja vrše prevoz, rutama kretanja i dr.“, pojasnio je Nikšić.

Na kraju je pozvao Srbiju da radi transparentno, i dodao da smatra da oni zapravo znaju ko stoji iza napada.

„Naravno da sve objektivne informacije govore da su srpske službe plasirale lažne informacije. Preračunali su se ako su mislili da će takva podvala proći bez reakcije. Pozivamo Srbiju da transparentno istraži stvarne uzroke i javno otkrije stvarne organizatore i nalogodavce terorističkog napada, jer mi znamo da oni znaju o kome se zapravo radi“, zaključuje Nikšić.

***

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare