Foto:TANJUG/ FOTO HINA/ LANA SLIVAR DOMINIĆ

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović predložio je danas premijeru Andreju Plenkoviću sazivanje sednice Saveta za nacionalnu bezbednost zbog vanredne situacije u hrvatskom pravosudnom sistemu u vezi sa izborom novog državnog tužioca.

Pozivajući se na član 4 Zakona o bezbednosno-obaveštajnom sistemu, Milanović je predložio sazivanje sednice Saveta „zbog vanredne i neočekivane situacije u hrvatskom pravosudnom sistemu koja negativno utiče, a mogla bi i u budućnosti negativno da utiče na usklađeno delovanje i stabilnost državne vlasti i na nacionalnu bezbednost“, preneo je njegov kabinet.

Milanović je podsetio da su, prema zakonu, jedino predsednici Vlade i Republike ovlašćeni da dogovore i sazovu sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost i izrazio očekivanje da će premijer „prepoznati potrebu“ i prihvatiti predlog da sednica bude sazvana u što kraćem roku.

Predsednik Hrvatske je prethodnih dana izražavao protivljenje vladinom predlogu imenovanja sudije Visokog krivičnog suda Ivana Turudića za glavnog državnog tužioca, ocenivši da za to postoje bezbednosne prepreke.

Milanović je optužio Turudića da se tokom 2015. godine, kao predsednik Županijskog suda u Zagrebu, tajno sastajao s bivšim visokim funkcionerom zagrebačkog fudbalskog kluba Dinamo Zdravkom Mamićem, i dok je bio osumnjičen za finansijske malverzacije i kada je bio pod istragom.

Turudić je, dodao je Milanović, „upao“ u tajne mere praćenje Mamića, koje je Bezbednosno-obaveštajna agencija (SOA) sprovodila na predlog Državnog tužilaštva.

Milanović je Turudiću spočitao i bliskost s vladajućom Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ) Andreja Plenkovića, rekavši da je „jedini od svih sudija u Hrvatskoj koji javno i nedvosmisleno deklariše svoju bliskost i privrženost“ toj partiji.

Izbor novog državnog tužioca je još jedan u nizu povoda za verbalni sukob premijera Plenkovića iz HDZ i predsednika Milanovića, koji dolazi iz opozicione Socijaldemokratske partije Hrvatske (SDP).

Plenković je prošle subote stao u Turudićevu odbranu i ukazao da neće odustati od njegovog imenovanja. Juče su, međutim, u medijima objavljene es-em-es poruke koje diskredituju Turudića, ali se i dalje čeka reakcija Plenkovića koji ga je kandidovao.

Zagrebački Jutarnji list objavio je u nedeljnom izdanju sadržaj stotinak vocap (whatsapp) poruka koje je Turudić, kao predsednik Županijskog suda u Zagrebu, razmenjivao s tadašnjom državnom sekretarkom iz HDZ Josipom Rimac, optuženom za korupciju.

Sadržaj tih poruka, razmenjivanih od 2016. do njenog hapšenja 2020. godine, otkriva da su njih dvoje bili u znatno bližim odnosima nego što je kandidat za glavnog državnog tužioca tvrdio u medijima, ali i tokom ispitivanja pred saborskim Odborom za pravosuđe.

Poruke otkrivaju i da su se oni nalazili više puta, pa i na Županijskom sudu, i da su tema razgovora bili neki sudski predmeti.

Predsednik Vrhovnog suda Hrvatske Radovan Dobronić rekao je juče da će navodi medija biti provereni i da će nakon toga biti doneta odluka, prenela je N1 televizija.

Objavljene poruke su dovele do oštrih kritika iz redova opozicije, ali i do bure na društvenim mrežama, gde se tvrdi da Turudić ne može da bude ni sudija, a pogotovo ne glavni državni tužilac.

***

BONUS VIDEO: Milanović prozvao Turudića, vladajući njega

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar