Andrej Plenković Foto:TANJUG/ FOTO HINA/ LANA SLIVAR DOMINIĆ

Izbor sudije Ivana Turudića za glavnog državnog tužioca na predlog vlade, ipak, je pod znakom pitanja, a da li će premijer Andrej Plenković ostati pri tom predlogu odlučivaće se danas na sednici šireg Predsedništva HDZ, ali i sutra na sastanku premijera s koalicionim partnerima uocic glasanja u Saboru koje je predviđeno za sredu.

Prošle sedmice o kandidaturi Turudića oglasio se predsednik države Zoran Milanović izjavom da postoje bezbednosne prepreke zbog kojih Turudić ne može biti izabran za glavnog državnog tužioca i dao rok Plenkoviću da preispita svoju odluku.

Nakon što je zagrebački Jutarnji list objavio informaciju o bliskosti Turudića sa Josipom Rimac, što je potkrepljeno njihovim razmenjenim porukama. List je utvrdio da je reč o porukama od 2016. do 2020. Rimac, danas Pleslić, uhapšena je u maju 2020. zbog sumnje na korupciju. Turudić je od 2017. bio predsednik zagrebačkog Županijskog suda.

Ivan Turudić Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Turudić je u nedelju Hini potvrdio da je bio dobar s Rimac, da su se sastajali, ali da nisu bili prijatelji. Komentarisao je i optužbe Milanovića. Smatra da je najvažnija rečenica koju je Milanović rekao ta da će Turudić otvoriti i pročitati sve fajlove ako postane glavni državni tužilac. “Ne znam čega se on boji, ne znam na što cilja, ali očigledno – to je strah koji se može opipati”, tvrdi Turudić.

Kasnije je u intervjuu hrvatskom Dnevniku Nove TV ponovio da nije lagao jer se njegov odgovor, da nije posebno dobar s Rimac, odnosio na 2015. godinu. S vremenom su, rekao je, razvili odnos, postali dobri poznanici pa su znali da se dopisuju i da popiju kafu.

POGLEDAJTE JOŠ:

Opozicija smatra da je Turudić lagao kad je govorio da nije bio u prisnim odnosima s nekadašnjom državnom sekretarkom. Istakli su ne da ne sme biti glavni državni tužilac, već ne bi smeo da bude ni sudija, uputivši poziv predsedniku Vrhovnog suda Radovana Dobronića i ministra pravosuđa Ivana Malenicu da pokrenu disciplinski postupak i zatraže Turudićevo razrešenje. Dobronić je potom saopštio da će Vrhovni sud proveriti navode iz teksta i nakon toga doneti odluku.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar