Foto: Biswarup Ganguly / Zuma Press / Profimedia

U trodnevnu posetu Srbiji stigla je predsednica Indije Drupadi Murmu. Pažnju javnosti je privukla jer je ona tek druga žena predsednica Indije, a prva koja potiče iz nekog plemena. Karijeru je počela kao učiteljica, dok joj je privatni život prožet velikim tragedijama. Ko je predsednica najmnogoljudnije zemlje na svetu, Drupadi Murmu?

Rođena je 20. juna 1958. godine u selu Uparbeda, blizu granice sa Bangladešom. Deo je trećeg najvećeg plemena u Indiji – Santali.

Foto: Ranu ABHELAKH / AFP / Profimedia

Njen otac Biranči Narajan Tudu bio je farmer i zajedno sa svojim ocem poglavar seoskog veća.

Njeno detinjstvo obeležilo je siromaštvo, jer je rođena u jednoj od najnerazvijenijih okruga u zemlji.

Iako rođena pod imenom Puti Tudu, školski učitelj je preimenovao u Droupadi, a njeno ime je nekoliko puta menjano u Durpadi i Dorpdi.

Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Osnovu školu završila je u Uparbedi, a potom se preselila u Bhubanesvar kako bi upisala srednju školu.

Diplomirala je na Umetničkom fakultetu na Ženskom univerzitetu Rama Devi, nakon čega je nekoliko godina radila kao asistent u Odeljenju za navodnjavanje u Vladi Odiše.

Devedesetih je radila u školi u Rairangpuru, gde je predavala jezike hindi i odija, matematiku i geografiju.

Tragedije

Murmu je bila udata za bankara Šajama Čarana Murmua, sa kojim je dobila dva sina i ćerku.

Ipak, njen život su obeležile tragedije, jer je u razmaku od sedam godina izgubila supruga, obojicu sinova, majku i brata.

Hindustan tajms objavio je da je njen sin Laksman pronađen mrtav u krevetu, u svojoj 26. godini. Iako zvanično nije ništa potvrđeno.

Potom je 2012. godine u saobraćajnoj nesreći stradao drugi sin, a 2014. ostala je i bez muža, koji je umro od srčanog udara.

Droupadi Murmu i Aleksandar Vučić Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

U međuvremenu Drupadi je izgubila i majku i rođenog brata.

Suprotno tragedijama koje su joj obeležile život, karijera joj je išla uzlaznom putanjom.

U Rairangpuru 1997. godine došla je do Gradskog veća. Tako je počela njena politička karijera. Sledeći njen korak bilo je pridruživanje Indijskoj narodnoj partiji.

Politika

Na izborima za zakonodavnu skupštinu Odiše pobedila je 2000. godine. Služila je dva mandata u zakonodavnoj skupštini između 2000. i 2009. godine.

Rukovodila je ministarstvima transporta, trgovine, ribarstva i stočarstva.

Funkciju guvernerke indijske savezne države Džarkand obavljala je šest godina, od maja 2015. do jula 2021. godine.

Bila je prvi plemenski vođa koji je postavljen na tu funkciju.

Tokom 2017. godine odobrila je Predlog zakona o slobodi veroispovesti, koji je predviđao kaznu od tri godine zatvora onome ko primori ili namami osobu da promeni veru.

Ukoliko je osoba koja primorava pripadnik kaste ili plemena, maloletna ili ženska osoba, zatvorska kazna se povećava na četiri godine.

U predsedničku fotelju sela je 2022. godine, kao kandidatkinja Nacionalne demokratske alijanse.

Pobedila je svog opozicionog kandidata Jašvantu Sinhu sa 64,3 odsto glasova.

Pročitajte još...

Kao druga žena predsednik, posle Pratibe Patil, prvi put se obratila naciji 14. avgusta 2022. godine, uoči Dana nezavisnosti.

Već u novembru, prvi put od stupanja na funkciju, posetila je svoj matični grad radi pokretanja različitih projekata u cilju unapređenja te regije.

„U naše vreme, devojčice su pitali šta će im obrazovanje. Ljudi su je pitali šta može da radi. Sada im je pokazala šta može da uradi. Dokazala je da žene mogu sve“, poručila je njena rođaka nakon što je Drupadi Murmu postala predsednica.

BONUS VIDEO Gandi – Nenasilnim otporom do nezavisnosti Indije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar