Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV, Anatolii Stepanov / AFP / Profimedia, Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia, AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia,EPA-EFE/SERGEJ BOBYLEV / KREMLIN POOL / SPUTNIK / POOL MANDATORY CREDIT

Ruski milijarderi povezani s Kremljom, Iskander Makhmudov i Andrej Bokarev, koji su odrađivali poslove i za rusko Ministarstvo odbrane, i dalje posluju u Letoniji, kako direktno tako i preko posrednika, pokazala je nova istraga, piše nezavisni ruski portal Meduza.

Prema nezavisnom ruskom portalu Insajder, Makhmudov i Bokarev su ‘dugogodišnji prijatelji Kremlja‘ čiji poslovi, uključujući rudnik Kuzbassrazrezugol i proizvođača železničke opreme Transmashholding, pa su jedni od najzaposlenijih ruskih preduzetnika.

Sve do 2017. Makhmudov i Bokarev takođe su imali i deonice proizvođača oružja Kalašnjikov. Osim toga, otkrili su novinari, jedna od njihovih kompanija snabdeva dizelskim motorima ruske ratne brodove.

Istraga Insajdera otkrila je značajna sredstva Makhmudova i Bokareva u Letoniji, uključujući fabriku električnih mašina u Rigi, koja proizvodi opremu za železnicu, isto kao i njihova podružnica LATVO, prenosi Jutarnji list.

RER ima 8,1 miliona evra kapitala, a u 2021. godini dobit im je bila gotovo 33 miliona evra. Kompanija posluje širo Evrope i primila je neka sredstva od Evropske unije. Konkretno, RER je primio evropsku podršku preko agencije za investicije i razvoj u Letoniji i Ministarstva ekonomije te zemlje.

Takođe, Evropski fond za regionalni razvoj je kompaniji za nedavni projekt odobrio 527.000 evra.

PROČITAJTE JOŠ:

Zamršeni lanac

Istraga je otkrila da oligarsi poseduju deonice RER-a, a vlasništvo je organizovano preko zamršenog lanca pravnih osoba uključujući kompaniju TransComponent Holding LLC i Krona Group. Prema Insajderu, Bokarev i Makhmudov su 2021. ‘kupili‘ RER od samih sebe, nakon što su kompaniju prethodno godinama kontrolisali preko nekih posrednika.

Jedan od tih posrednika, ruski državljanin Igor Lozovoj, radio je kao zamenik direktora građevinske kompanije Mosmetrostroy, koja je od 2012. do 2015. bila u vlasništvu Bokareva i Makhmudova.

Sergejus Grečukas, državljanin Letonije i još jedan od oligarhovih posrednika, ranije je radio u letonskoj podružnici Transmashholdinga. Prema izveštaju Insajdera, kompanija je proizvodila putničke i teretne vagone kao i šinobuse i ostalu železničku opremu za Letoniju.

Poslovne veze Bokareva i Makhmudova protežu se i na Estoniju. Prema Insajderu, Tatiana Liksutova, jedna od najbogatijih žena Estonije i supruga zamenika gradonačelnika Moskve, Maksima Liksutova, je 2021. godine posedovala 22 odsto deonica u njihovoj kiparskoj ofšor kompaniji Fredlake Holdings. Oligarsi su zaradili milijarde dolara zahvaljujući ugovorima s moskovskom podzemnom železnicom.

BONUS VIDEO: Evakuacija iz Hersona

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar