Foto: Radek Pietruszka / PAP / Sergej Bobylev / Sputnik / Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia/Shutterstock

Poljska i Mađarska, zemlje naširoko poznate kao "loši momci Evropske unije", jedno vreme su se odlično slagale i međusobno podržavale. Kako su se često nalazile u istim problemima sa čelnicima EU i pretile su im iste posledice, formiran je određeni savez između ove dve države, koje su od strane drugih članica označene kao crne ovce. Međutim, onda se dogodio haos koji je prekinuo naizgled "idilično prijateljstvo". Vladimir Putin je pokrenuo invaziju na Ukrajinu, a nekadašnji saveznici stali su na suprotne strane.

Najnoviji pokušaj EU da kazni Budimpeštu zbog načina na koji je ugušila demokratiju, mogao bi biti trenutak kada će Poljska otkriti koliko je zaprepašćena svojim nekadašnjim „partnerom u zločinu“.

Sve to ukazuje na neke promene u savezima unutar EU, koje su izazvane početkom rata koji besni blizu granica bloka već više od devet meseci. Dok bi nova italijanska vlada mogla da pošalje neke pozitivne vibracije Mađarskoj, Poljska bi mogla da ide u suprotnom smeru. Dugoročno, to bi Orbana moglo učiniti izolovanijim kada pokuša da se suprotstavi Briselu, prenosi Politiko.

Uprkos zajedničkoj ambiciji da se suprotstave policiji vladavine prava u bloku, Mađarska i Poljska se sada nalaze u „sve toksičnijem odnosu“, kaže Jakub Jaraczevski, koordinator istraživanja za „Demokrati riporting internešenel“, nevladinu organizaciju sa sedištem u Berlinu.

„Ali to je odnos sa kojim su zaglavljeni“, navodi on.

Viktor Orban i Mateus Moravjecki Evropska komisija zastave Evropske unije
Foto:EPA-EFE/OLIVIER HOSLET/EPA-EFE/SZILARD KOSZTICSAK/EPA-EFE/OLIVIER HOSLET/EPA-EFE

Proruski stav mađarskog premijera Viktora Orbana je ono što je pokvarilo odnose.

Najnovija politika koja iritira Varšavu je Orbanov veto na paket pomoći EU za Ukrajinu od 18 milijardi evra i globalni sporazum o minimalnom porezu na korporacije — potezi koje Mađarska vidi kao način pritiska na Evropsku komisiju da oslobodi sredstva koja trenutno zadržava u odnosu na Budimpeštu zbog ograničenja demokratskih sloboda.

Dok je pre Putinove invazije, Varšava ovo možda videla kao legitiman pravac delovanja, sada, pošto zauzima oštar stav prema Rusiji i nastoji da pomogne Ukrajini, Orbanova nemilosrdna taktika mogla bi da je izbaci preko ivice.

Sukob je na putu da dođe do vrhunca za nekoliko dana, kada vlade budu glasale o zamrzavanju dodatnih fondova EU Mađarskoj. Poljska je suočena sa izborom da nastavi da pruža političko pokriće Budimpešti ili da se odvoji, rekli su zvaničnici EU.

Foto: EPA-EFE/ANDRZEJ GRYGIEL

Dve zemlje su dugo podržavale jedna drugu tako što su jedna drugoj stavljale veto na kazne koje je izrekla Komisija – takozvani proces iz člana 7, koji suspenduje glasačka prava vlada u EU kada je došlo do kršenja osnovnih vrednosti EU.

Komisija je pokrenula postupak protiv obe prestonice zbog demokratskog nazadovanja, ali pošto je za tu kaznu bilo potrebno da se slože sve druge zemlje EU, Mađarska i Poljska su ranije uspevale da spasu jedna drugu.

Dan D

Najnoviji predlog odnosi se na zamrzavanje 7,5 milijardi evra redovnih fondova EU i 5,8 milijardi evra grantova za oporavak Mađarskoj, dok Orbanova vlada ne ispuni 27 reformi, uključujući mere za borbu protiv korupcije i reforme pravosuđa.

Vrući krompir zatim prelazi u prestonice EU, od kojih će biti zatraženo da uslovno odobre plan potrošnje Mađarske u okviru fonda za oporavak nakon pandemije, kao i da zamrznu redovna sredstva od 7,5 milijardi evra.

Viktor Orban i Mateus Moravjecki
Viktor Orban i Mateuš Moravjecki Foto:EPA-EFE/ARIS OIKONOMOU

Mađarska ne isključuje eskalaciju pitanja na samitu lidera EU sredinom decembra.

„Predlog Komisije bio je hladan tuš za nas, jer nije bilo drugih znakova da će doći do problema poverenja“, rekao je mađarski ministar razvoja Tibor Navračič, zadužen za pregovore sa EU.

U određenoj meri, odluka Poljske će ovoga puta biti simbolična, pre nego što će imati konkretan efekat. Čak i ako bi Poljska i Italija — gde su izbori u septembru doveli do konzervativne vlade sa proruskim elementima — glasali za Mađarsku, verovatno je da će obe odluke biti usvojene kvalifikovanom većinom, koja iznosi 55 odsto zemalja EU koje čine 65 procenata stanovništva bloka. Tako bi Mađarska dobila odobrenje, ali ne i sredstva dok ne ispuni sve tražene reforme.

PROČITAJTE JOŠ:

U ovom trenutku, nejasno je kako će Poljska glasati o pitanju davanja sredstava Mađarskoj, rekli su zvaničnici, ali mnogo će zavisiti od toga da Budimpešta odustane od veta, posebno o ukrajinskoj pomoći.

Poljska takođe ima sopstveni interes. Nastoji da oduzme sredstva EU iz Brisela i pokazuje male znake spremnosti da prestane. Vlada je navodno zainteresovana da dobije odobrenje Komisije za isplate.

U znak da „poljska vlada polako posustaje“, tamošnji Vrhovni sud je odlučio da Igor Tuleja — sudija koji je postao simbol opozicije prema vladinoj pravosudnoj politici — može da se vrati na posao nakon što je suspendovan zbog dve godine nakon optužbi za prekršaje od strane državnih tužilaca.

BONUS VIDEO: Haos na samitu G20: Rusija gubi i tradicionalne saveznike, Britanija poslala brutalnu poruku Putinu