Širin Abu Akleh Foto: REUTERS/Imad Creidi

Porodica palestinske novinarke Širin Abu Akleh saopštila je da je "užasnuta" rezultatima američke analize metka kojim je ubijena tokom izraelske racije na okupiranoj Zapadnoj obali u maju. Kako je navedeno u saopštenju Stejt departmenta metak je ispaljen verovatno s izraelske pozicije, ali je suviše oštećen da bi se mogao doneti potpun zaključak i nema razloga za verovanje da je namerno ciljana.

Na Tviteru je postavljeno saopštenje porodice razočarane jer se ispitivanjem metka navodno nije moglo utvrditi iz koje puške je ispaljen.

„Svi raspoloživi dokazi sugerišu da je državljanka SAD bila meta ubistva strane vlade koja dobija milijarde dolara pomoći američke vojske“ da nastavi okupaciju miliona Palestinaca, ocenila je porodica.

Visoki palestinski zvaničnik Ahmed Maždalani je ponovio da je Izrael kriv za ubistvo novinarke Al Džazire i da se američko saopštenje „graniči s izbegavanjem utvrđivanja odgovornosti Izraela“, preneo je AP.

Ministar odbrane Izraela Beni Ganc je izjavio da su najodgovorniji za ubistvo novinarke „teroristi“ koji su pucali u blizini civilnog stanovništva.

„Uprkos laboratorijskom ispitivanju metka i relevantnog oružja ne može se utvrditi koji metak i oružje ju je ubilo, tako da će se istraga nastaviti“, rekao je Ganc, kako prenose izraelski mediji.

#related-news_0

On je dodao da je stotine metaka ispaljeno na izraelske vojnike u sukobu 11. maja u Dženinu kada je ubijena novinarka i da su vojnici uzvraćali pucnjavom samo u pravcu izvora vatre, a da Izrael „čini sve u svojoj moći da izbegne povređivanje nevinih i da se očuva sloboda štampe“.

Palestinska uprava, koja je odbijala da zajedno s izraelskim vlastima istraži ubistvo novinarke jer im ne veruje, je u subotu predala metak američkim zvaničnicima i dalje insistirajući da se protivi svakoj saradnji s Izraelom.

Izraelska vojska je danas saopštila da je metak sve vreme tokom procesa analize bio u posedu SAD, ali da su ga ispitali izraelski eksperti u forenzičkoj laboratoriji u Izraelu.

Američki zvaničnici su rekli da je ekspert treće strane, ni izraelski, a ni palestinski, ispitao fragment u okviru izveštaja SAD i da je sve vreme bio u posedu te zemlje.

Portparol palestinskog predsednika Mahmuda Abasa Nabil Abu Rudejne je izjavio da Palestinska uprava smatra Izrael u potpunosti odgovornim za ubistvo Abu Akleh i da neće prihvaiti „nikakvu manipulaciju rezultatima palestinske istrage“.

Izraelska organizacija za ljudska prava Becelem je odbacila saopštenje SAD kao zataškavanje.

„Sve istrage do sada objavljene zaključile su da je Izrael odgovoran. Nije jasno na kojoj osnovi Stejt department teži da predstavi ubistvo novinarke kao ‘rezultat tragičnih okolnosti’, a ne zločin za koji krivci moraju da odgovaraju“, saopštio je Becelem

BONUS VIDEO: Al Džazirina novinarka ubijena u Izraelu


***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar