Foto: Abed Rahim Mohammed / AFP / Profimedia

Ujedinjene nacije saopštile su danas da nalazi pokazuju da su metak koji je ubio TV novinarku Al Džazire Širin Abu Aakleh 11. maja ispalile izraelske snage.

Palestinka Abu Akleh, koja je imala i američko državljanstvo, nosila je zaštitni prsluk s oznakom „press“ i šlem kada je ubijena tokom sukoba izmedju izraelskih vojnika i naoružanih Palestinaca izveštavajući o izraelskoj vojnoj operaciji u izbegličkom logoru u Dženinu na okupiranoj Zapadnoj obali.

Pročitajte još:

Portparolka kancelarije za UN za ljudska prava Ravina Šamdasani rekla je da je nezavisno praćenje ubistva pokazalo da su pucnji koji su ubili Abu Akleh i ranili njenog kolegu Ali Samudija ispaljeni sa pozicije izraelskih bezbednosnih snaga, a ne u nasumičnom pucanju naoružanih Palestinaca kako su prvobitno tvrdile izraelske vlasti.

„Duboko je uznemirujuće da izraelske snage nisu sprovele krivičnu istragu“, rekla je Šamdasani novinarima u Ženevi i dodala „da nema informacije koja sugeriše da je bilo aktivnosti naoružanih Palestinaca u neposrednoj blizini novinara“.

U skladu sa svojom metodologijom nadgledanja Kancelarija za ljudska prava je proveravala foto, video i audio materijal, obišla mesto ubistva, konsultovala se sa ekspertima i razmotrila zvanične komunikacije i intervjuisala svedoke.

Kako se pokazalo sedam novinara je stiglo na zapadni ulaz izbegličkog logora ubrzo posle šest sati,a oko pola sata kasnije, kada je četvoro novinara skrenulo u jednu ulicu „ nekoliko pojedinačnih, naizgled dobro usmerenih metaka, je ispljeno iz pravca izraelskih bezbednosnih snaga“, saopštile su danas UN.

„Jedan metak je ranio Ali Samudija u rame, a drugi metak je pogodio Abu Akleh u glavu i ubio je na licu mesta“, rekla je Šamdasani, ocenivši da se mora sprovesti „brza, pomna, transparentna, nezavisna i nepristrasna istraga“.

Dugogodišnja novinarka Al Džazire bila je poznato lice za milione gledalaca širom arapskog sveta.

Živela je u istočnom Jerusalimu i njena smrt je šokirala Palestince i izazvala ogorčenje širom sveta.

Palestinska uprava je posle sopstvene istrage odmah optužila izraelske vojnike za ubistvo.

Glavni palestinski tužilac Akram Katib je rekao da forenzički dokazi i svedočenje očevidaca pokazuju da je Abu Akleh bežala kada su je namerno ciljali i ubili izraelski vojnici.

Izraelske vlasti su palestinske nalaze označili lažnim i nastavili sopstvenu istragu.

„Svaka tvrdnja da IDF (Izraelske odbrambene snage) namerno ciljaju novinare ili one neumešane (u teror) je gruba i očigledna laž“, saopštio je u maju ministar odbrane Izraela Beni Ganc.

Izrael je najpre optužo naoružane Palestince za pucnjavu, ali je kasnije priznao da su Abu Akleh mogli ubiti izraelski vojnici i identifikovana je puška iz koje je moglo biti pucano.

Da bi se to potvrdilo potrebna je balistička analiza kako bi se uporedila puška sa metkom. Palestinska uprava je odbila izraelske pozive na zajedničku istragu i da preda metak Izraelu.

Šefica za ljudska prava UN Mišel Bašele je apelovala na Izrael da otvori krivičnu istragu ubistva novinarke i drugih ubistava na Zapadnoj obali i u kontekstu sprovodjenja zakona na drugoj palestinskoj teritoriji pojasu Gaze.

Krivična istraga ubistva novinarke još nije počela, a glavna vojna tužiteljka Jifat Tomer-Jerušalmi je rekla da je novinarka ubijena „usred aktivne borbene zone i da se ne može se odmah sumnjati na krivičnu aktivnost bez daljih dokaza“, preneli su izraelski mediji.

BONUS VIDEO: Dodik iz automobila pokazao srednji prst novinarima

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)