Foto:profimedia.rs

Iako su ruski zvaničnici saopštili da Rusija povlači svoje trupe iz Hersona, Ukrajina upozorava da i dalje nema potvrde da se to zaista dešava. Pored toga, sve češće se pominje mogućnost zamke i sabotaže, a Rusi imaju nekoliko načina da odseku Herson - jedan od njih je najbrutalniji.

Mihail Podoljak, jedan od najstarijih savetnika predsednika Zelenskog, rekao je sinoć da ruske trupe ostaju u gradu i da Kijev veruje da su pojačanja na putu.

„Dela govore više od reči. Ukrajina će osloboditi teritorije na osnovu obaveštajnih podataka, a ne insceniranih TV izjava“.

Foto: EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE

Aleksij Arestovič, još jedan viši savetnik i bivši šef vojne obaveštajne službe, bio je malo optimističniji, ali ipak oprezniji – rekavši da ruske snage zaista napuštaju region „ali ne onoliko koliko bi se dešavalo da se radi o potpunom povlačenju“.

„Za sada ne znamo njihove namere – da li će se upustiti u borbu sa nama i hoće li pokušati da zadrže grad Herson? Kreću se veoma sporo“, upozprio je Arestovič.

Zelenski je takođe izrazio strahove preko noći da bi Rusija mogla da pokuša da digne u vazduh branu u Novoj Hakovki, što pi poplavilo oblast oko Hersona i isušilo rezervoar na koji se Zaporoška nuklearna elektrana oslanja da bi se ohladila.

Foto:profimedia.rs

Izdavajući upozorenje Moskvi, on je istakao: „Ovo će značiti da objavljujete rat celom svetu. Pomislite šta će ti se tada dogoditi“.

Zelenski je rekao da će se njegove trupe „kretati veoma pažljivo, bez emocija, bez nepotrebnog rizika“ u područje za koje Rusija tvrdi da ga je napustila, „jačajući pozicije korak po korak kako bi izbegli bilo kakve potencijalne zamke“.

Pre samo dva dana, ukrajinski generali su rekli da se ruski vojnici obučeni u civilnu odeću nalaze u kućama u Hersonu i da „jačaju položaje za ulične borbe“.

Mark Galeoti, profesor i autor o Rusiji, Putinu i njegovim ratovima, rekao je da je povlačenje verovatno primer „maskirovke“ – reči koja bukvalno znači „nešto maskirano“, ali se koristi da opiše vojnu taktiku obmane koja je ugrađena u ruska vojna psiha.

„Ono što smo videli je zaista veliki pomak od Putina koji pokušava da dobije ovaj rat do Putina koji pokušava da ga ne izgubi. Svi potezi koje smo videli, u smislu mobilizacije rezervista, očiglednog pomeranja ka liniji duž Dnjepra, ono što sve sugeriše je da Putin kopa, nadajući se da će pobeda doći u dugom ratu“, naveo je on.

POGLEDAJTE JOŠ:

Odustajanje od Hersona – glavnog grada regiona koji je Putin pripojio Rusiji pre samo nekoliko nedelja, njegovog jedinog položaja zapadno od reke Dnjepar i ključnog kontrolnog punkta na putu za Krim – je najponižavajući gubitak koji je njegova vojska do sada pretrpela.

Naređenje ruskim trupama da napuste grad usledilo je samo nekoliko sati nakon što je u saobraćajnoj nesreći poginuo „zamenik šefa“ oblasti Herson, koga je postavila Rusija – Kiril Stremusov.

Stremousov je bio pokretačka snaga u organizovanju i podršci referenduma o ilegalnoj aneksiji Hersona Rusiji.

Nedavno je evakuisao civile sa zapadne obale u Hersonu dok su ukrajinske snage napredovale ka reci Dnjepar.

BONUS VIDEO Kako su građani Hersona dočekali ukrajinsku vojsku

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare