Vladimir Putin i Ebrahim Raisi Foto: EPA-EFE/SERGEI SAVOSTYANOV / KREMLIN POOL / SPUTNIK

Na ulicama Irana više od dva meseca bukte demonstracije protiv režima i šerijatskog zakona, na kojima pripadnici policije i bezbednosnih službi brutalno prebijaju i ubijaju građane. Uprkos brrutalnosti, predsednik ove zemlje Ebrahim Raisi ne uspeva da se izbori sa demonstratima, zbog čega je u pomoć pozvao ozloglašenog prijatelja - ruskog predsednika Vladimira Putina. Kako je Iran jedna od retkih zemlja koja nije okrenula leđa Rusiji nakon što je izvršila invaziju na Ukrajinu, Putin je morao da se oduži prijatelju i to tako što mu je poslao nemilosrdne Čečene.

Na internetu su se nedavno pojavili snimci iz brojnih iranskih gradova na kojima se vide krupni momci obučeni u čečenske unforme kako jure demonstrante po ulicama.

To je izazvalo sumnju da je čečenski lider Ramazan Kadirov poslao svoje ljude u Iran da reše problem Putinovog prijatelja.

Ramzan Kadirov Foto:EPA-EFE/ALEXEY NIKOLSKY / SPUTNIK

S obzirom na to da su Čečeni poznati po brutalnom postupanju prema neistomišljenicima, njihovo prisustvu u Iranu potvrđuje i navode da ova država nehumano postupa prema demonstrantima.

Naime, na protestima u Iranu, koji u počeli u septembru ubistvom Mahse Amini od strane moralne policije, stradalo je više od 250 demonstranata. Ubila ih je, takođe, policija.

Kamikaze i oružje

Iran je takođe „bio tu“ za Rusiju u mnogo situacija. Poslednja „pomoć“ došla je u vidu dronova kamikaza kojima su Rusi razorili ukrajinske gradove.

Foto: EPA-EFE/DEFENCE MINISTRY PRESS/
GAVRIIL GRIGOROV / SPUTNIK / KRE/SERGEY DOLZHENKO/OLEG PETRASYUK, Shutterstock

Vest o upotrebi iranski dronova od strane Rusije stigla je neposredno nakon početka masovnih granatiranja u oktobru, i to od strane građana Kijeva, koji su tada tvrdili da su videli dronove kako nadleću iznad njihovih domova.

Informaciju je ubrzo potvrdio i savetnik ukrajinskog ministra spoljnih poslova Anton Geraščenko, koji je istakao da su dronovi upotrebljeni specijalno za napad na glavni grad Ukrajine.

Prema navodima ukrajinske strane, dronovi kamikaze su precizno ciljali sam centar grada, zbog čega je došlo do snažnih eksplozija.

To je bio drugi put da su iranski dronovi iskorišćeni na teritoriji Ukrajine, a pre nekoliko meseci se pojavila informacija da ih je Rusija kupila od Irana.

Foto:EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE

Tada je Vlada Sjedinjenih Američkih Država objavila da će Rusija od Irana kupiti moćne dronove za potrebe rata u Ukrajini, a sve je poteklo od američkih tajnih službi.

Kako su tada istakli američki zvaničnici, Rusija više ne može sama da proizvodi bespilotne letelice i to zbog zapadnih sankcija. Iz tog razloga je izuzetno otežana nabavka komponenti i rezervnih delova koji su neophodni za konstrukciju ovih letelica.

Ovo otkriće izazvalo je oštru reakciju međunarodne zajednice.

Međutim, čini se će gnev biti znatno veći jer su ukrajinske vojne obaveštajne službe saopštile da Iran takođe snabdeva Rusiju raketama.

Foto:profimedia.rs

Pročitajte još:

Uz to, ove godine je zabeležen rekordan broj sastanaka između visokih ruskih zvaničnika i njihovih iranskih kolega, uključujući posetu Teheranu ruskog predsednika Vladimira Putina. Na ovim sastancima bilo je mnogo diskusija o tome kako zaobići zapadne sankcije uz pomoć Irana. Oni su takođe imali za cilj da pokažu ruskoj domaćoj publici da Rusija nije izolovana na međunarodnoj sceni, uprkos naporima Zapada.

Sastanci su doneli i konkretne dogovore. Gasprom je, na primer, obećao da će uložiti 40 milijardi dolara u iranski sektor nafte i gasa, dok će iranski rezervni delovi za motorna vozila i avione, kao i sama vozila, biti izvezeni u Rusiju.

Takođe je došlo do porasta broja letova između dve zemlje, dok bi njihov trgovinski promet, koji je iznosio četiri milijarde dolara 2021. godine, mogao da dostigne šest milijardi dolara „u bliskoj budućnosti“.

BONUS VIDEO Aleksandar Radić: Rusija nema resurse za nastavak rata u Ukrajini

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar