Kanada, protest
Foto: TANJUG/Justin Tang/The Canadian Press via AP

Protest Konvoj slobode, koji su u glavnom gradu Otavi počeli kanadski vozači kamiona koji se protive obaveznoj vakcinaciji i merama za prekogranične vozače, ušli su danas u svoj 17. dan. Policija je u nedelju nastavila da raščišćava blokadu mosta Ambasador u Vindzoru koji povezuje Kanadu i Sjedinjene Države, na kojem je saobraćaj već danima potpuno paralizovan.

Sudija je u petak izdao naredbu za razbijanje protesta, ali su se demonstranti oglušili i dalje su ostali na mostu sa svojim kamionima.

Nakon nekoliko dana upozorenja, policija je počela da ih hapsi i odvozi vozila.

Razbijanje blokade počelo je u subotu ujutro, a jedan broj demonstranata otišao je bez protivljenja po naređenju policije.

Most još uvek nije otvoren za saobraćaj i ne zna se kada će biti, a na društvenim mrežama su objavljene snimke privođenja demonstranata.

Ali, kako su se vesti o policijskoj akciji širile, pojavilo se sve više demonstranata, povećavajući masu okupljenih.

Policija je nastavila sa operacijom, ovog puta uhapsivši nekoliko onih koji su odbili da odu.

Govoreći u subotu nakon što su neka vozila odvučena, zamenik šefa operative policije Vindzora, Džejson Beler, rekao je za BBC da su sada problem ljudi, a ne vozila.

„Moramo jasno da stavimo do znanja da oni nisu dobrodošli da ostanu ovde, nisu dobrodošli da ometaju saobraćaj na našem mostu, niti da ometaju našu zajednicu“, rekao je on.

Kanadski sud u petak je naredio da se prekine blokada, a u Ontariju je proglašeno izvanredno stanje. Od ponedeljka demonstranti u kamionima, automobilima i kombijima blokiraju saobraćaj u oba smera, zagušivši lanac snabdevanja za proizvođače automobila u Detroitu.

Protest u Kanadi je inspirisao druge širom sveta da organizuju sličnu akciju, u pokušaju da zakrče gradske puteve i privuku pažnju – kao u Francuskoj, Holandiji i Novom Zelandu.

BONUS VIDEO: Kamiondžije u Kanadi blokirale most, zatvoreni Ford i Tojota

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare