Kanada protest kamiondzija
Kanada protest kamiondžija Foto:EPA-EFE/ANDRE PICHETTE

Protest kamiondžija u Kanadi nazvan "Konvoj slobode" izveo je na ulice ljude koji se protive obaveznoj vakcinaciji protiv koronavirusa i traje već 13 dana. Antivakserski stavovi postaju sve glasniji, i šire se baš poput virusa. Prethodnih dana protesti inspirisani "Konvojem slobode" buknuli su na Novom Zelandu i u Velikoj Britaniji, a najavljeni su i u Vašingtonu.

U Kanadi protesti su definitivno najradikalniji, a počeli su i da ozbiljno remete život Kanađana. Već desetak dana žitelji Otave danonoćno slušaju zvuk sirena nezadovoljnih kamiondžija. Koliko je nepodnošljivo, govori i činjenica da su žitelji grada podneli su tužbu protiv organizatora i učesnika protesta. Gradonačelnik Otave Džim Votson proglasio je vanrednu situaciju.

Pročitajte još:

Međutim, kamiondžijama ovo nije bilo dovoljno, pa su odlučili da proteste dodatno radikalizuju. U četvrtak su kanadski demonstranti blokirali most Ambasador – između Kanade i Detroita u Ontariju, čime je onemogućen ulazak vozila u Kanadu. Preko tog mosta se obavlja 25 odsto ukupne trgovine između dve zemlje, zbog čega su kanadske vlasti jako zabrinute. Iz tog razloga, nekoliko američkih kompanija moralo je da zatvori pogone u Sjedinjenim Američkim Državama.

Fabrike obustavljaju proizvodnju

Jedna od njih je kompanija Ford koja je saopštila da mora da obustavi poslovanje zbog nedostatka delova za proizvodnju.

„Ovaj prekid saobraćaja na mostu Detroit-Vindzor nanosi štetu kupcima, radnicima u auto industriji, dobavljačima, zajednicama i kompanijama sa obe strane granice. Nadamo se da će se ova situacija brzo rešiti, jer bi mogla da ima šire posledice za sve proizvođače automobila u SAD i Kanadi“, naveo je „Ford“ u saopštenju.

Takođe i Dženeral Motors je trenutno ukinuo rad u drugoj smeni u fabrici. Na listi onih koji su uveli promene u radu nalazi se i „Tojota“, koja će zbog nestašice delova zaustaviti proizvodnju do kraja ove nedelje.

Kanada, Otava, kamiondžije, protest
Foto: TANJUG/John Woods/The Canadian Press via AP

„Naši timovi marljivo rade na smanjenju uticaja na proizvodnju“, saopštili su iz „Tojote“, dodajući da u ovom trenutku ne očekuju otpuštanja.

Protesti se šire brzinom svetlosti

Ali, nije samo Kanada u problemu. Naime, duh Konvoja slobode proširio se i na ostale delove sveta.

Kongresmenka iz Džordžije Mardžori Tejlor Grin, poznata po propagiranju antivakserskih stavova, zbog kojih joj je Tviter obrisao nalog, podržala je Konvoj slobode na preostalim profilima na društvenim mrežama i pokrenula lavinu ativaksera koji se sada udružuju po raznim grupama na mrežama kako bi organizovali proteste.

Mardžori Tejlor Grin Foto: EPA-EFE/ERIN SCOTT / POOL

Pojavile su se informacije da su oformljene grupe na Fejsbuku i Telegramu koje žele da dogovore ogroman skup i blokade kamiondžija u Vašington.

Takođe, u ponedeljak su Ispred britanskog parlamenta demonstranti inspirisani protestom kanadskih kamiondžija uzvikivali uvrede na račun opozicionog lidera Keira Starmera, nazvavši i ga „izdajnikom“. Demonstranti su nosili plakate sa natpisima koji su gotovo identičnim onima koji se mogu videti na protestima u Kanadi.

Najradikalnije je bilo na Novom Zelandu, na kome je u utorak konvoj kamiona i vozila blokirao ulice u blizini novozelandskog parlamenta u Velingtonu. Premijerka Džasinda Ardern, koja je nedavno najavila planove za popuštanje strogih pravila u zemlji, rekla je da nema nameru da razgovara sa demonstrantima, ističući da većina Novozelanđana podržava program vakcinacije.

BONUS VIDEO: Drama u Kanadi: Kamiondžije blokirale važan most, zatvoreni Ford i Tojota

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare