Mihailo Podoljak Foto: Sergei Kholodilin/BelTA/Handout via REUTERS

Savetnik ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, Mihail Podoljak optužio je danas vlasnika platforme X (Tviter) Elona Maska da je „učinio zlo“ kada je sabotirao ukrajinski napad na rusku flotu na Krimu.

CNN je u četvrtak objavio odlomak Maskove biografije, u kojem je otkriveno da je poslovni magnat prošle godine naredio da se njegova satelitska komunikaciona mreža Starlink isključi u blizini obale Krima kako bi sprečio napad ukrajinske bespilotne letelice na ruske ratne brodove.

„Ponekad je greška mnogo više od greške. Ne dozvoljavajući ukrajinskim bespilotnim letelicama da unište deo ruske flote preko Starlinka, Ilon Mask je dozvolio ovoj floti da ispaljuje rakete Kalibr na ukrajinske gradove“, napisao je Podoljak na platformi X (Tviter).

On je dodao da su kao rezultat toga, poginuli civili, među kojima i deca.

Foto:AP Photo/Felipe Dana/Adrien Fillon / Zuma Press / Profimedia/Tanjug/AP Photo/LIBKOS/Vladimir Smirnov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

„Ovo je cena koktela neznanja i velikog ega. Zašto neki ljudi tako očajnički žele da brane ratne zločince i njihovu želju da počine ubistvo? I da li oni sada shvataju da čine zlo i podstiču na zlo“, naveo je Podoljak.

Mask je ranije rekao da ne želi da njegova kompanija „SpejsEks“ bude „saučesnik u ratu i eskalaciji sukoba“.

Si-En-En je u četvrtak citirao odlomak iz biografije Ilona Maska, čiji je autor Volter Ajzakson, koji opisuje kako su se naoružani podmornički dronovi približavali ruskoj floti u blizini obale Krima kada su „izgubili vezu i bezopasno isplivali na obalu”.

Biografija, koja bi trebalo da bude objavljena u utorak, navodi da je Mask naredio inženjerima Starlinka da isključe uslugu u zoni napada zbog njegove zabrinutosti da će Vladimir Putin odgovoriti nuklearnim oružjem na ukrajinski napad na Krim koji je okupirala Rusija.

Zamenik ukrajinskog premijera Mihail Fedorov izjavio je danas za Fajnenšel tajms da je Mask podelio sa Ajzaksonom poverljive razgovore o vojnom pristupu Starlinku bez dozvole Fedorova.

Foto:profimedia.rs

„Nije baš lepo.Nikada nisam javno pokazao niti pričao o našoj prepisci, rekao je Fedorov za Fajnenšel tajms.

Mask, koji je i generalni direktor kompanije za električne automobile Tesla i proizvođača raketa i svemirskih letelica „SpejsEks“, prvobitno je pristao da isporuči Starlink hardver Ukrajini nakon što je ruska invazija u punom obimu poremetila ukrajinske komunikacije, prenosi Gardijan.

Ali se predomislio nakon što je Kijev uspeo da odbije početni ruski napad i otpočeo kontraofanzivu.

Mask je ranije bio upleten u prepirku na društvenim mrežama sa ukrajinskim zvaničnicima, uključujući predsednika Vladimira Zelenskog, zbog njegovih ideja za okončanje ruske invazije.

U oktobru prošle godine, Mask je predložio mirovni sporazum koji uključuje ponovno održavanje referenduma o aneksiji pod nadzorom UN u ukrajinskim regionima koje je okupirala Moskva, priznajući ruski suverenitet nad poluostrvom Krim i dajući Ukrajini neutralan status.

PROČITAJTE JOŠ:

EU je optužila Maskovu mrežu X da je dozvolila da se ruska propaganda o Ukrajini širi na njenom sajtu.

Studija koju je prošle nedelje objavila Evropska komisija, pokazala je da je „domet i uticaj naloga koje podržava Kremlj dodatno porastao u prvoj polovini 2023. godine“.

Ilon Mask Elon Musk
Ilon Mask Foto: EPA-EFE/BRITTA PEDERSEN

U izveštaju se navodi da je povećan domet ruske propagande na internetu „u velikoj meri predvođen Tviterom, gde je angažovanje poraslo za 36 odsto nakon što je Mask ublažio bezbednosne standarde platforme“.

Mask je danas odbacio zaključke iznete u studiji Evropske komisije.

„Gde je sva ta proruska propaganda? Mi je ne vidimo“, napisao je Mask na platformi X, odgovarajući na objavu novinara Glena Grinvalda, koji je komentarisao objavu Vašington posta da odbijanje društvene mreže X da cenzuriše sadržaj navodno doprinosi širenju „proruske propagande“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar