Foto: Printscreen/YouTube/Ministarstvo prosvjete CG

Bivši šef Uprave policije Veselin Veljović ima izgrađenu i još aktivnu saradničku mrežu u bivšim rukovodnim strukturama te institucije, ali i među kriminalcima iz gotovo čitave države.

To piše u tajnom dokumentu Agencije za nacionalnu bezbednost, u koji su Vijesti imale uvid.

Operativci Agencije evidentirali su kontakte i poslovnu saradnju uhapšenog Veljovića sa donedavnim kolegama koji su mahom bili na visokim pozicijama.

Među onima koje je ANB evidentirao kao članove Veljovićeve mreže saradnika, dvojica su nekadašnjih pomoćnika direktora Uprave policije, svojevremeno zaduženih za Sektor za obezbeđenje ličnosti i objekata, kao i jedan bivši šef Sektora kriminalističke policije.

Na listi onih koji su mu i dalje odani je i policajac sa kojim je bio u rodbinskim odnosima, ali i njegov dugogodišnji kolega koji je 2010. godine osnovao privatnu agenciju za zaštitu.

Prema tvrdnjama tajne policije, nekadašnjem komandantu i dalje su lojalni specijalac koji je odnedavno neraspoređen zbog sumnje da je deo batinaškog odreda koji je funkcionisao u srcu policije, kao i Veljovićev dugogodišnji vozač.

U dokumentu ANB-a piše i da su u mreži Veljovićevih saradnika dvojica nekadašnji policijskih specijalaca. Jedan od njih napustio je policiju pre desetak godina, a uhapšen je početkom godine zbog optužbi da je deo policijskog narko kartela.

Drugi je iz policijskih redova sklonjen pre dvadeset godina, nakon što je uhapšen u Beogradu.

Veljovićevim saradnicima tajna policija označava i Nikšićanina koji duže od deceniju slovi za jednog od organizatora krijumčarenja cigareta, ali i trojicu Podgoričana koji godinama pune novinske stupce rezervisane za crnu hroniku.

Dvojica od njih, tvrde upućeni, godinama unazad imali su svesrdnu zaštitu pojedinih osoba iz bezbednosnog sektora. Neki su navodno traljavo vodili istrage protiv njih ili “čistili” nepočinstva članova bande kojoj pripadaju…

Jedan od njih dvojice je pre nekoliko godina optužio “ovu državu” da mu se često obraća za pomoć.

Privođenje Veljovića u SPO, Foto: Dušan Cicmil/Vijesti

Treći Podgoričanin hapšen je zbog nedozvoljenog držanja oružja, a krajem maja 2022. godine i zbog nasilja nad sugrađaninom.

Najzanimljiviji na listi onih za koje ANB tvrdi da su u Veljovićevoj saradničkoj mreži, dvojica su biznismena sa Žabljačana, koji su slovili za osobe bliske takozvanom Grand klanu.

Od jednog od njih, prema poslednjoj Proceni opasnosti od teškog i organizovanog kriminala (SOCTA), klan iz Berana crpi ogromna sredstva za svoje kriminalne poslove.

Ko je Veljović?

Nakon završetka Vojne akademije u Beogradu, Veljović je jedno vreme službovao u Jugoslovenskoj narodnoj armiji, a potom se na početku 1992. godine zaposlio u tadašnje Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore, gde je te godine postavljen za komandira stanice policije u Centru bezbednosti Pljevlja. Tri godine kasnije postavljen je za komandanta Specijalne antiterorističke jedinice, a početkom 1998, u vreme političkih previranja između Mila Đukanovića koji je kontrolisao crnogorsku policiju i Momira Bulatovića, odigrao je ključnu ulogu tokom nasilnih demonstracija, 14. januara 1998. kada sa svojom jedinicom nije dozvolio prodor demonstranata u zgradu tadašnje Vlade.

Komandant te jedinice bio je do 2005. U oktobru te godine izabran je za direktora Uprave policije i na toj poziciji ostao je do kraja 2011. godine.

Tadašnji premijer Igor Lukšić odlučio je da mu uskrati poverenje i za prvog policajca izabere Božidara Vuksanovića.

U julu 2018. godine, sa pozicije savetnika predsednika Crne Gore za bezbednost, na velika vrata vratio se u policiju – ponovo je zaseo u fotelju direktora i u njoj ostao do kraja 2020. godine. U decembru te godine, nakon razgovora sa tadašnjim potpredsednikom Vlade Dritanom Abazovićem otišao je iz UP i ponovo je zaposlenje našao u kabinetu bivšeg predsednika Đukanovića.

Hapšenje i optužbe

Uhapšen je 24. jula na Žabljaku.

Po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) lisice na ruke stavili su mu pripadnici Specijalnog policijskog odeljenja (SPO).

To tužilaštvo tereti ga da je poverljivim informacijama pomagao šefu kriminalne organizacije Aleksandru Mrkiću da švercuje cigarete. Navodno, u transkriptima sa Skaja tužioci su pročitali da je Veljović javio Mrkiću da će policija pretresati prostorije Muja Nikočevića, čime mu je pričinio korist u nelegalnom poslu – švercu cigareta.

Veselin Veljović ispred zgrade Osnovnog suda na Cetinju Foto: Savo Prelević/Vijesti.me

Sumnjiče ga za dva krivična dela – članstvo u kriminalnoj organizaciji i zloupotrebu službenog položaja.

Nekadašnji prvi policajac negirao je optužbe, objasnivši pred specijalnim tužiocem da je Mrkića i njegove poslove istraživao, a ne pomagao mu.

Tvrdio je i da nije nikako mogao posedovati poverljive informacije krajem 2020. godine kada je bio na poziciji savetnika za bezbednost predsednika države Mila Đukanovića.

Ipak, nakon saslušanja tužilaštvo je tražilo od Višeg suda da njemu i uhapšenim Nikočeviću i Nikoli Mrkiću odredi pritvor, što je sutkinja Suzana Mugoša i prihvatila.

SDT sumnjiči Aleksandra Mrkića da je 2019. godine na teritoriji Crne Gore, Srbije i drugih država Evrope stvorio kriminalnu organizaciju čiji pripadnici su postali Veljović, Nikola Mrkić, Nikočević, Arsenije Kalezić, Željko Bulatović, Dušica Bulatović, Predrag Veljić, Borislav Lečić, Nemanja Anđelković, Goran Gluščević, Nikola Bačilović, Elnagar Sadig, Nikola Bubanja, Stefan Bubanja i druge zasad neidentifikovane osobe.

Dokaze o njihovoj navodnoj umešanosti u međunarodni šverc cigareta crnogorski istražitelji dobili su posredstvom međunarodne pravne pomoći, od Europola.

Aleksandar Mrkić duže od deceniju slovi za važnu kariku u organizaciji šverca cigareta za takozvani mojkovački klan.

“Vijesti” su nedavno objavile prepisku sa kriptovane Skaj aplikacije u kojoj, sada uhapšeni bezbednjak Petar Lazović, pominje upravo Mrkića i Veljovića.

On se u avgustu 2020. godine pohvalio šefu kavačkog klana Radoju Zviceru i odbeglom kolegi Ljubu Miloviću da je navodno oduzeo kamion cigareta Mrkiću.

“Obalih onom sm***u od Mrkića 1.248 paketa MAC-a… U PG, kod Tehnomaksa kamion… Biće VV ljut”, neke su od poruka koje je poslao Lazović.

 BONUS VIDEO: Veselin Veljović priveden na saslušanje u SPO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar