Knin obeležavanje godišnjice Oluje Foto:TANJUG/ FOTO HINA/ MARIO STRMOTIC

Hrvatski premijer Andrej Plenković održao je govor na obeležavanju godišnjice Oluje u Kninu.

PROČITAJTE JOŠ:

„Svim vam od srca čestitam Dan pobede i domovinske zahvalnosti kao i Dan branitelja. Uvek je poseban osećaj doći u Knin na današnji dan jer je to prilika da se prisetimo dana ponosa i pobede, ali i izraz trajne zahvalnosti prema svima koji su dali svoj život da Hrvatska bude slobodna. Uspeli smo ustrojiti respektabilnu vojnu silu koje su porazile zločinačku politiku Miloševićeva režima, čime je dovršen rat i uspostavljen mir. To smo platiti životima najhrabrijih hrvatskih sinova kojima smo trajno zahvalni, kao i pripadnicima brojnih manjina koji su takođe branili Hrvatsku“, rekao je hrvatski predsednik Vlade prenosi Jutarnji.hr.

Knin obeležavanje godišnjice Oluje Foto:TANJUG/ FOTO HINA/ MARIO STRMOTIC

„Uvek ćemo dostojanstveno slaviti Oluju kako bi buduće generacije njegovale tradiciju Domovinskog rata. Vodimo se politikom pomirenja suživota i razumevanja, uz poštovanje istorijske istine i izražavanja pijeteta svim žrtvama. To ne znači da ćemo ikada ikome dopustiti da dovodu u pitanje legitimitet Oluje. To je poruka Srbiji koja bi trebala napustiti jalovu politiku prošlosti i okrenuti se politici pomirenja. Pobeda u sudbonosnoj bitci Oluji temelj je za slobodu koju uživamo danas“, rekao je.

Knin obeležavanje godišnjice Oluje Foto:BETAPHOTO/HINA/ Mario STRMOTIC

„Danas imamo okolnost gde pandemija vlada širom sveta i ne nazire se njen kraj, u fazi smo oporavka od teške ekonomske krize. S druge strane, u situaciji smo vodeći politiku modernog suverenizma, koja počiva na osnaživanju Hrvatske zahvaljujući članstvu u EU, da osnažimo sve ono što je bitno i što je hrvatski nacionalni interes. Primer toga je između ostalog Rafal koji će leteti ovde za godišnjicu Oluje 2024. godine. Vodimo računa o hrvatskim braniteljima i njihovim porodicama, unapredili smo zakon o hrvatskim braniteljima, doneli zakon o nestalim osobama, o civilnim stradalnicima Domovinskog rata.

Osigurali smo u ovoj teškoj godini pandemije sve pretpostavke za razvoj, doneli smo sve strateške dokumente. Osigurali smo 25 milijardi evra za sve u Hrvatskoj za idućih 10 godina, to je poluga za razvoj i stabilnost. Nastavićemo da se borimo protiv korupcije, koji postoji i drugde, to je prioritet svih nas. Vodićemo računa i o Zvonimirovom gradu. Odlučili smo koncipirati novi projekt za Dalmatinsku zagoru, Liku i Banovinu“, rekao je i na kraju još jednom čestitao Matei Jelić na zlatnoj medalji sa Olimpijskih igara.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar