Knin obeležavanje godišnjice Oluje Foto:TANJUG/ FOTO HINA/ MARIO STRMOTIC

U Kninu se danas održava centralna svečanost povodom 26. godišnjica vojno-policijske operacije "Oluja", koja se u toj zemlji slavi kao Dan pobede i domovinske zahvalnosti i kao Dan hrvatskih branitelja, prenosi Tanjug.

Položili vence

Predsednik Vlade Andrej Plenković položio je venac u društvu ministara – Tome Medveda, Marija Banožića, Davora Božinovića, Darka Horvata, Josipa Aladrovića, Nine Obuljen Koržinek i dr. Venac je takođe položio i hrvatski predsednik Zoran Milanović, prenosi Index.hr.

Knin obeležavanje godišnjice Oluje Foto:BETAPHOTO/HINA/ Mario STRMOTIC

Čestitali godišnjicu Oluje

Hrvatski premijer Andrej Plenković uputio je čestitku preko Tvitera.

„Svima od srca čestitam Dan pobede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 26. godišnjicu VRO Oluje. Žrtva branitelja dala nam je slobodu, ponos i državu, a zaštita njihovog položaja i dostojanstva Domovinskog rata naša je trajna obaveza!“ napisao je Plenković.

Oluju je čestitala i bivša hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović.

„Sretan Dan pobede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 26. godišnjica VRO Oluja“, objavila je Kolinda na Fejsbuku.

Čestitku je poslao i gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević.

PROČITAJTE JOŠ:

„Na današnji dan, pre 26 godina je započela vojno-redarstvena operacija Oluja koja je označila kraj rata u Hrvatskoj. Danas slavimo pobedu i prisećamo se svih poginulih i stradalih u Domovinskome ratu.

Sećanje na ove važne događaje, na pobedu, na žrtvu i na sve stradale neka nam bude inspiracija u izgradnji društva bez ratova, ali i poticaj za zajedničko stvaranje pravednije, solidarnije i tolerantnije Hrvatske. Izgradnja mira kroz dijalog, ulaganje u obrazovanje i izgradnja društva u kojem smo pred zakonom svi jednaki, trajna je obaveza naše generacije.

Svim Zagrepčanima i Zagrepčankama i svim braniteljima čestitam Dan pobede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja!“, poručio je Tomašević, prenosi Index.hr.

Knin obeležavanje godišnjice Oluje Foto:TANJUG/ FOTO HINA/ MARIO STRMOTIC

Šta će se događati u Kninu?

Centralna svečanost povodom dvodnevnog obeležavanja „Oluje“ biće održana na stadionu fudbalskog kluba „Dinara“ u Kninu, prenosi Tanjug.

Najavljeno je i učešće predsednika vlade Andreja Plenkovića i nekih članova vlade, ali na toj manifestaciji ove godine neće biti predstavnika srpske nacionalne manjine, pošto potpredsednik hrvatske vlade iz Samostalne demokratske srpske stranke Boris Milošević ne ide u Knin.

Knin obeležavanje godišnjice Oluje Foto:BETAPHOTO/HINA/ Mario STRMOTIC

Zbog epidemioloških mera, manifestacija će biti nešto drugačija nego prethodnih godina, a jedna od izmena je i da se centralna svečanost prebacuje sa centralnog gradskog trga u Kninu na stadion „Dinare“, prenosi Tanjug.

Zvonjava crkvenih zvona i ove će godine u jutarnjim satima simbolično obeležiti ulazak Hrvatske vojske u Knin tokom vojno-redarstvene operacije Oluja.

Knin obeležavanje godišnjice Oluje Foto:BETAPHOTO/HINA/ Mario STRMOTIC

Nakon toga točno u 9:43 sledi podizanje zastave Republike Hrvatske uz intonaciju državne himne, čitanje povesnice o Oluji te imena poginulih i nestalih pripadnika VRO Oluja, a predviđeno je i ispaljivanje počasnih plutona te prelet aviona MiG-21.

Nakon prigodnih govora održaće se program akrobatske grupe Krila Oluje oko 11 sati. U 11:45 misu u crkvi Gospe Velikoga Hrvatskog Krsnog Zaveta predvodiće vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan. Uveče će se na Kninskoj tvrđavi održati koncert Orkestra Oružanih snaga i vatromet.

Knin obeležavanje godišnjice Oluje Foto:BETAPHOTO/HINA/ Mario STRMOTIC

Hrvatski predsednik Zoran Milanović odlikovao je sinoć na prijemu priređenom na kninskoj tvrđavi penzionisane generale nekadašnjeg Hrvatskog veća odbrane i Vojnu policiju HVO-a koji su delovali u BiH tokom rata.

U Srbiji se povodom godišnjice „Oluje“ svake godine održava Dan sećanja na žrtve i prognane Srbe.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar