Foto: Stephen Frink Collection / Alamy / Profimedia

Ajkula teška 180 kilograma, po imenu Džekil, vreba obalom Mejna, severno od Kejp Koda, i to samo nekoliko nedelja nakon što je napustila Hemptons, blizu Njujorka. Džekil pliva u pravcu severa još od decembra prošle godine i sada vreba obalom Mejna, i to oko proslava Četvrtog jula - Dana nezavinosti u Americi.

Ova ajkula prvi put je uočena kod ostrva Džekil, po kome je i dobila ime, u Džordžiji i od tada je prešla skoro 5.000 kilometara.

Postoji nekoliko ajkula koje se zadržavaju kod obale Mejna, kao i oko 20 koje plivaju između Long Ajlenda, Njujorka i Kejp Koda u Masačusetsu. Prvi smrtni slučaj u ovom području dogodio se na ostrvu Bejli 2020. godine, kada je od ujeda ajkule umrla meštanka Džuli Dimperio Holovah.

Foto:SCUBAZOO / Sciencephoto / Profimedia;

„Kada smo saznali šta se dogodilo, bilo je to samo traumatično za sve. Bili smo u potpunom šoku“, rekla je stanovnica Bejlija Keti Pitaf.

Za posetioce, plaže koriste ljubičaste zastave kao upozorenje od ajkula. Iste zastave se koriste i na plažama Floride.

Napadi tokom godina

U poslednjih 50 godina, u svetu je zabeleženo oko 1.200 napada, što je stopa smrtnosti od 14 odsto.

Ajkule često napadaju iako nisu izazvane, a u julu 2022. godine, zabeležen je najveći rekord napada ajkule – 17. Mnogi od fatalnih napada dogodili su se na Floridi, Havajima, u Kaliforniji i u Južnoj Karolini.

U Sjedinjenim Američkim Državama zabeleženo je najviše napada – više od 700 od 1.200, dok je na drugom mestu Australija – više od 250 u poslednjih 50 godina.

Od 1.200 napada, 180 su učinile velike bele ajkule.

Prošle nedelje, ribara sa Floride je zgrabila ajkula i povukla vodu sa njegovog čamca u Nacionalnom parku Everglades.

Na snimku se vidi kako se muškarac približava vodi, a u sledećem trentuku ga ajkula povlači u vodu.

Sa početkom leta, ajkule su uočene i u drugim delovima sveta.

Foto:Schutterstock

Egipat je zatvorio svoje plaže na nekoliko dana nakon brutalnog napada ajkule početkom juna, u kojem je ubijen mladić (23) iz Rusije. Vlasti su zaustavile ronjenje, plivanje i sportove na vodi nakon što je Vladimira Popova usmrtila tigrasta ajkula u letovalištu Hurgada u Egiptu.

Incident se dogodio na plaži jednog hotela.

Foto: Grigory Kataev/via REUTERS, Not supplied / WillWest News / Profimedia

Kako prenose svetski mediji, ajkula je potom izvučena iz vode i usmrćena.

Takođe, na oko tri kilometra od obala grčkog ostrva Zakintosa, ova morska neman je uhvaćena kamerom. Dok su je sa broda snimali, ona je mirno plivala pri površini.

Snimak je navodno nastao pre nekoliko dana i izazvao je veliku pažnju i među stranim i među srpskim turistima jer mnogi za svoju letnju destinaciju često biraju ovo popularno letovalište.

Neverovatan snimak iz južnoafričkih predela prikazuje veliku belu ajkulu od tri metra kako pokazuje zube na manje od dva metra od kamere.

Na društvenim mrežama se početkom juna pojavio snimak koji prikazuje dramatičan trenutak kada kupači pokušavaju da pobegnu na sigurno kroz vodu do struka dok se ajkula približava obali na plaži Kosta Blanke u Španiji.

Pročitajte još...

Spasioci su duvali u zviždaljke kako bi upozorili meštane i turiste na morsku neman i pozvali ih da što pre izađu iz mora. Za jednu ženu se navodi da je doživela napad panike nakon što je shvatila da je ajkula pored nje.

Prvi izveštaji su ukazivali da je to tintorera ili plava ajkula duga oko dva metra. Lokalna policija bila je među hitnim službama koje su je bezuspešno tražile, a pretpostavlja se da je otplivala nazad u more.

BONUS VIDEO Žena ronilac pliva okružena jatom od dvadesetak ajkula i raža

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar