Foto: Mikhail Metzel / TASS / Profimedia, EPA-EFE/MIKHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN / POOL, Tanjug/AP Photo/LIBKOS

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski priznao je da kako postoji mogućnost da se ukrajinska vojska povuče iz grada Bahmut na istoku zemlje.

„Za mene je najvažnije da ne izgubimo našu vojsku. I svakako, ako dođe trenutak još intenzivnijih događanja i opasnosti da možemo izgubiti ljudstvo, postojaće odgovarajući generali koji će doneti ispravne odluke na licu mesta. Siguran sam u to“, rekao je Zelenski juče tokom sastanka u Varšavi s poljskim predsednikom Andžejom Dudom.

„Ali što više odgovarajuće municije stigne u Ukrajinu, brže ćemo se suočiti sa situacijom ne samo u Bahmutu nego na celoj teritoriji naše zemlje“, dodao je.

Zelenski je rekao da je situacija u Bahmutu „najteža“ u celoj zemlji. Taj grad već mesecima napadaju ruske snage.

Prvi čovek Ukrajine je tokom posete Varšavi zahvalio Poljskoj na „istorijskoj pomoći“, ukazavši da zvanična Varšava pomaže da se oformi koalicija zapadnih sila koja bi obezbedila Ukrajini borbene avione, kao što je doprinela da se nabave tenkovi za ukrajinsku vojsku.

Tokom govora na trgu u Varšavi, Zelenski je rekao da Rusija neće pobediti Evropu dok Ukrajina i Poljska stoje „rame uz rame“, prenosi Rojters.

Zelenskom orden, Kijevu MIG-ovi od Poljske

Poljska radi na dobijanju dodatnih bezbednosnih garancija za Ukrajinu na samitu NATO koji će biti održan u julu, u litvanskoj prestonici Vilnjusu, izjavio je poljski predsednik Andžej Duda.

„Danas pokušavamo da dobijemo za Ukrajinu na narednom samitu NATO u Vilnjusu… dodatne bezbednosne garancije koje će ojačati vojni potencijal Ukrajine“, rekao je Duda na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Ukrajine.

Predsednik Poljske je istakao da će Poljska isporučiti Ukrajini ukupno 14 borbenih aviona MIG-29.

Pročitajte još:

„Četiri MIG-29 iz naših zaliha su već prebačeni ukrajinskom ratnom vazduhoplovtsvu. Trenutno se prebacuju još četiri MIG-a“, istakao je on, prenele su RIA Novosti.

Duda je dodao da je Poljska spremna da isporuči još šest borbenih aviona.

„Očekujemo da bi uskoro mogli da budu prebačeni“, naglasio je on. Duda je odlikovao svog ukrajinskog kolegu Ordenom Belog orla, najvišim ordenom u Poljskoj.

BONUS VIDEO Ukrajinci u Bakhmutu prvi put upotrebili američku „pametnu bombu“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar