Odluka od koje su Rusi danima strepeli noćas će i zvanično stupiti na snagu. Finska je odlučila da od ponoći zatvori svoje granice sa Rusijom i tako onemogući ulazak hiljadama Rusa koji beže od mobilizacije u svojoj zemlji. Njihov pakao se sada nastavlja jer je ruta za beg sve manje, a regrutna policija kuca na vrata 300.000 rezervista.

Finska će zatvoriti svoju granicu za ruske turiste od ponoći po lokalnom vremenu, što će, kako se očekuje, dovesti do značajnog pada prekograničnog saobraćaja, saopštila je danas Vlada.

Finski ministar spoljnih poslova Peka Havisto izjavio je da se priliv Rusa sada vidi kao ugrožavanje međunarodnih odnosa Finske.

Dodao je da će i dalje biti dozvoljen ulazak za porodične posete, kao i za posao i studije.

Finska Vlada saopštila je da planira da zaustavi turizam iz Rusije i da će odluka biti finalizovana u danima koji slede.

Foto: Lauri Heino / Shutterstock Editorial / Profimedia

Zasad nije izvesno koliko će Rusa uspeti da pređe granicu pre njenog zatvaranja, ali je očigledno da će oni morati da pronalaze druge načine i destinacije za beg od delimične mobilizacije.

Pored Srbije, Turske i Jermenije, kolone koje se vide iz svemira zabeležene su na granicama sa Gruzijom i Kazahstanom.

Sve manje sigurnih utočišta

Od kada je ruski predsednik Vladimir Putin proglasio delimičnu mobilizaciju na hiljade građana ove zemlje zaputilo se ka graničnim prelazima. Iako je beg u Evropu, pa i „bratsku Srbiju“ bio očekivan, uplašenim Rusima nije strano i da se upute ka istoku, pa je tako u susedni Kazahstan u proteklih nekoliko dana ušlo skoro 100.000 ruskih državljana.

Kazahstan koji je bio deo nekadašnjeg Sovjetskog Saveza, sada je postao jedna od najpopularnijih destinacija za one koji prelaze granicu u kolima, na biciklu ili peške.

Foto: STRINGER / AFP / Profimedia

„Zaštitićemo Ruse koji beže“

Uz to, predsednik ove zemlje Kasim-Žomart Tokajev dao je uverenje da će njegova zemlja zaštiti Ruse koji beže.

„Poslednjih dana mnogo ljudi dolazi kod nas iz Rusije. Većina je primorana da ode zbog bezizlazne situacije. Mi treba da se pobrinemo za njih i da osiguramo da su bezbedni“, rekao je Tokajev koji je važio za jednog od najvernijeg saveznika Moskve, ali se distancirao od Kremlja od početka ruske ofanzive u Ukrajini.

Nekada tenkovima, sada sa porukom mira

Istovremeno, veliki broj Rusa je za sigurnu luku izabrao Gruziju – zemlju na koju je Putin pre samo 14 godina poslao tenkove.

Sada se ispred granica ove zemlje protežu kolone vozila duže od 14 kilometara. U tim kolonama najviše je muškaraca, a reporteri javljaju da se na prelazak preko granice čeka i po 20 sati, zbog čega se neki odlučuju da se do carinika upute na trotinetima ili pešaka, sa minimalnim prtljagom.

Foto: EPA-EFE/ARKADY BUDNITSKY

Gruzijske vlasti za sada raširenih ruku prihvataju sve ljude koji žele da uđu u njihovu državu iz Rusije. Ovakav postupak, prema mišljenju mnogih, je očigledan dokaz da je Gruzija građanima ove susedne zemlje zaboravila nemile događaje iz prošlosti.

Ali, takođe, mnogi ovakav potez Rusa smatraju licemernim, jer je Putinova vojska u avgustu 2008. godine na obode ove države došla „naoružana do zuba“, a sada se, kada je Gruzija jedna od poslednjih slamki spasa onima koji žele da se domognu Evrope, Rusi prave da se to nikada nije dogodilo.

POGLEDAJTE JOŠ:

Mobilisan muškarac sa autizmom i šizofrenijom

Oni koji ipak ne pronađu način da pobegnu iz Rusije, biće mobilisani po svaku cenu. Tako je vojni komesarijat u Moskvi uručio poziv za mobilizaciju Georgiju Golokolenku 21-godišnjem muškarcu s invaliditetom, kom su dijagnostifikovane šizofrenija i autizam.

Njegova je majka 2020. godine podnela zahtev kako bi zakonski dobila starateljstvo nad njim zbog njegovog invaliditeta, a ruski sud je zvanično presudio da Golokolenko nije sposoban za rad i da ne može da sma brine o sebi.

Prema rečima njegove rodbine, mladić ne može čak ni da govori. Nikada nije išao u školu niti je služio vojsku.

Kako navode ruski opozicioni mediji, ovo nije prvi put da se regrutuje osoba s određenim poteškoćama ili zdravstvenim problemima. Ranije je regrutni centar u ruskom Sahalinu mobilisao 40-godišnjeg muškarca kojem je dijagnostifikovan dijabetes prvog tipa i teško oštećenje kičme.

BONUS VIDEO Haos u Moskvi Policija tuče okupljene, oni uzvikuju „Rusija bez Putina“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare