Foto:EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Istraga o napadu na Kapitol 6. januara jedna od glavnih tema američkih medija tokom proteklog perioda. Američki CNN, koji je detaljno pratio ovaj slučaj, izneo je i zanimljivo zapažanje - da je nedelja za nama "nedelja u kojoj su temelji pokreta Donalda Trampa srušili i uništili njegov san o povratku na vlast 2024. godine".

PROČITAJTE JOŠ:

Iako su dokazi o Trampovom pokušaju državnog udara 6. januara i netačnosti njegovih tvrdnji o izbornoj prevari već postojali, poslednjih dana saga se posmatra u skroz novom svetlu, prenosi CNN.

Komisija Predstavničkog doma koja istražuje upad u Kapitol od 6. januara objavila je nove detalje razrađene zavere koja je imala za cilj da spreči da Džo Bajden bude inaugurisan za predsednika SAD.

Konzervativne medijske zvezde širile laži koje je Tramp plasirao o tome da su milioni Amerikanaca namerno prevareni, ali novo istraživanje Asošijejted presa o ključnim državama u kojima se lomilo ko će biti pobednik na predsedničkim izborima 2020. godine, pokazalo je da su slučajevi prevare birača bili retki i da nije bilo zavere kao što on tvrdi.

„Mora da osudi ovo s…e što pre“

Ova nedelja će ostati upamćena po predstavnici republikanaca Liz Čejni iz Vajominga, potpredsedavajućoj komiteta Predstavničkog doma, koja je donela podatke koji su razotkrili šta se dešavalo u krugu ljudi bliskih Trampu.

Predstavnici u Kongresu, voditelji Foks njuza, pa čak i Trampov sin Donald mlađi, tražili su od Marka Medouza, bivšeg šefa kabineta predsednika Donalda Trampa, u porukama da ubedi Trampa da se obrati pristalicama i zaustavi upad na Kapitol hil.

„Mora da osudi ovo s…e što pre. Mora da se obrati iz Ovalne sobe“, pisao je Donald Tramp mlađi Medouzu, prenosi Glas Amerike.

Laži medijske mešinerije oko Trampa razotkrivene su kada je Čejni naglas pročitala poruke uključujući i one koje su Medouzu slali Laura Ingraham i Šon Haniti sa Foks Njuza moleći Medouza da natera Trampa da intervenište 6. januara.

„Mark, predsednik treba da kaže ljudima u Kapitolu da idu kući. Ovo nas sve povređeuje. On uništava svoje nasleđe“, stoji u poruci Ingrahamove.

Heniti je pitao tadašnjeg šefa kabineta da li Tramp može da da izjavu kojom bi poručio ljudima u Kapitolu da odu.

Oba voditelja su kasnije osudila nasilje 6. januara.

Takođe, Komitet je ove nedelje otkrio da je Medouz napisao u mejlu da će Nacionalna garda biti prisutna da „zaštiti ljude koji su za Trampa“ tog 6. januara.

Prijava protiv bivšeg šefa Trampovog kabineta

Predstavnički dom američkog Kongresa u kojem većinu imaju demokrate izglasao je da se ministarstvu pravde SAD preporuči da pokrene krivičnu prijavu protiv Marka Medouza, bivšeg šefa kabineta predsednika Donalda Trampa, zbog toga što se nije odazvao da pred istražnim odborom donjeg doma Kongresa svedoči o napadu na Kapitol hil 6. januara.

Rezultat glasanja bio je 222 za prema 208 protiv jer su dvojica republikanaca, kongresmeni Liz Čejni iz Vajominga i Adam Kinzinger iz Ilinoisa, koji su članovi istražnog odbora, glasali sa demokratama za pokretanje krivične prijave protiv Medouza.

Istražni odbor Predstavničkog doma jednoglasno je doneo odluku da Medouz nije ispunio svoju zakonsku obavezu prema Kongresu i sada je na ministarstvu pravde da odluči da li će pokrenuti krivičnu prijavu protiv nekadašnjeg šefa kabineta bivšeg predsednika Donalda Trampa.

Donald Trump Donad Tramp
Donad Tramp Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

U intervjuu za Foks Njuz kanal Medouz je izrazio razočarenje i dodao da nije iznenađen.

„Ovde se radi o Donaldu Trampu i o tome da se još jednom krene na njega“, ocenio je Medouz.

Medouz dostavio dokaze, pa prekinuo saradnju

Prethodno, Medouz predao je komisiji Predstavničkog doma za istragu napada na Kapitol 6. januara, pauer point dokument u kom je Donaldu Trampu preporučio da proglasi vanredno stanje kako bi povratio mesto predsednika. Izabrani komitet je siguran da je postojala bar neka koordinacija između Trampove Bele kuće i organizatora mitinga 6. januara.

Činjenica da je Medouz posedovao pauer point dokument dan pre napada na Kapitol sa detaljima o načinima izvođenja državnog udara sugeriše da je barem bio svestan napora Trampa i njegovih saveznika da zaustave Džozefa Bajdena da preuzme mesto u Beloj kući, prenosi Gardijan.

Pauer point dokument pod nazivom „Izborna prevara, strano mešanje i opcije za 6. januar“, dao je nekoliko preporuka koje Tramp treba da ispuni kako bi zadržao predsedničku funkciju u drugom mandatu na osnovu laži i razotkrivanja zavera o izbornoj prevari.

Donald Tramp Foto:EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Bivši Trampov šef kabineta Bele kuće je predao materijale odabranoj komisiji sve dok sporazum o saradnji nije propao, kada je Medouzov advokat rekao da njegov klijent više neće pomagati u istrazi.

Ovonedeljna otkrića su težak udarac za Trampa, njegove bivše saradnike i medije koji su ga podržavali. Ostaje da se vidi hoće li mu biti oprošteno ili je ovim završio svoju politiku karijeru.

BONUS VIDEO: Ko je Džo Bajden

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare