Mark Medouz i Donald Tramp Mark Meadows Donald Trump
Mark Medouz i Donald Tramp Foto: REUTERS/Al Drago

Predstavnički dom Kongresa SAD odobrio je krivično gonjenje Marka Medouza, bivšeg šefa kabineta Donalda Trampa, nedelju dana nakon što je on prekinuo saradnju u kongresnoj istrazi o upadu pristalica bivšeg američkog predsednika na Kapitol hil 6. januara prošle godine.

Odbor u Predstavničkom domu istražuje „najgori napad na Kapitol hil u poslednjih 200 godina“, a zakonodavci su odlučni u tome da dobiju brzo odgovore i tako povrate autoritet Kongresa koji je Tramp poljuljao dok je bio na predsedničkoj funkciji, piše Gardijan.

„Istorija će se pisati o ovim vremenima, o poslu koji je ovaj Odbor uradio“, rekao je Beni Tompson, predsedavajući Odbora.

Medouz, bivši kongresmen iz Severne Karoline, povukao se s te funkcije u martu 2020. da bi se pridružio Trampovoj administraciji.

Pre nego što je otišao iz Kongresa Medouz je „stalno insistirao na tome da ljudi i vladini zvaničnici visokog ranga treba da poštuju autoritet Kongresa u obavljanju njegovog posla i da su istražne vlasti povezane i isprepletane s našim ovlašćenjima da o tome donosimo zakone“, rekao je član Odbora Džejmi Raskin.

PROČITAJTE JOŠ:

Raskin je otvorio debatu u utorak tako što je pročitao novoobjavljene, haotične poruke nastale na dan upada na Kapitol koje ukazuju da su članovi Kongresa, voditelji Foks njuza i čak Trampov sin zahtevali od Medouza da ubedi odlazećeg predsednika da brzo deluje i zaustavi tročasovni napad svojih pristalica.

Nakon glasanja u utorak je usledila preporuka Odbora da se protiv Medouza podigne optužnica. To pitanje sada ide pred Sekretarijat za pravosuđe koji će o tome doneti odluku.

Republikanci su tu inicijativu ocenili kao „odvraćanje od posla Predstavničkog doma“, pri čemu je jedan član Republikanske partije rekao da je ona „zla“ i „neamerička“. Tramp je takođe u jednom intervjuu branio Medouza, nazvavši ga „časnim čovekom“.

Lideri Odbora su obećali da će kazniti sve koji ne budu sarađivali u njegovoj istrazi, a Sekretarijat za pravosuđe je već podigao optužnicu protiv dugogodišnjeg Trampovog saradnika Stiva Benona za nepoštovanje Kongresa nakon što se oglušio o sudski poziv. Ako budu proglašeni krivim, Benon i Medouz bi se mogli suočiti sa po godinu dana zatvora.

Međutim, Medouzov advokat Džordž Tervilinger je u saopštenju naveo da bivši šef Trampovog kabineta nikada nije prestao da sarađuje, već tvrdi da ne može da bude prisiljen da dođe na razgovor. Advokat je rekao da je Medouz „u potpunosti sarađivao“ kada je reč o dokumentima koje poseduje i nije privilegovan.

Sam Medouz je tužio istražni panel i tražio od Suda da poništi dva sudska poziva za koje tvrdi da su „preširoki i nepotrebno teški“.

Članovi Odbora su rekli da se zbog poruka koje su Medouzu poslate na dan upada na Kapitol pokreću nova pitanja o tome šta se dešavalo u Beloj kući i šta je sam Tramp radio dok je napad bio u toku. Odbor je planirao da Medouza ispita o razgovorima koji uključuju 6.600 strana sa ličnih mejlova i oko 2.000 tekstualnih poruka. Panel nije objavio nijednu prepisku u potpunosti.

Liz Čejni, kongresmenka iz republikanskih redova iz Vajominga i potpredsednica panela, rekla je na zasedanju Odbora u ponedeljak uveče da važno pitanje koje se postavlja zbog poruka jeste da li je Tramp nastojao da opstruiše Kongres da potvrdi izborne rezultate tako što je odbio da uputi snažnu poruku svojim pristalicama da obustave nasilje na Kapitol hilu.

„Ove poruke ne ostavljaju nikakvu sumnju. Bela kuća je znala šta se tačno događa na Kapitolu“, rekla je Čejni.

Istražni panel je već razgovarao sa više od 300 svedoka i upućeni su sudski pozivi za više od 40 ljudi, pošto nastoji da napravi najsveobuhvatniji zapisnik do sada o tome šta se događalo pre upada na Kapitol, kao i o samom napadu.

Bonus video: Ko bi trebalo u Srbiji da se zabrine zbog pisma kongresmena Bajdenu ?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar