Britain's Queen Elizabeth has died at age 96
Foto: REUTERS/Hannah McKay

Novi kralj Čarls i njegova supruga Kamila napustili su zamak Balmoral i na putu su ka aerodromu u Aberdinu odakle će leteti nazad za London. Fotoreporteri slikali su kraljevski par na aerodromu i u automobilu na putu ka aerodromu što je prvo pojavljivanje novog kralja u javnosti nakon što je objavljeno da je kraljica umrla.

Čarls se sa suprugom uputio ka Londonu gde će se večeras prvi put obratiti naciji kao kralj Čarls III. Takođe, novi kralj trebalo bi večeras da se sastane sa novom premijerkom Velike Britanije Liz Tras koja je preuzela tu dužnost 6. septembra.

Foto: Stuart Wallace / Shutterstock Editorial / Profimedia

Upravo je sastanak sa Liz Tras poslednji put da je kraljica Elizabeta viđenađ u javnosti. Trasova je, u društvu Borisa Džonsona, došla u Balmoral na prijem kod kraljice.

Tradicija nalaže da odlazeći premijer podnese ostavku kraljici, koja imenuje novog premijera. Ta ceremonija se, po pravilu, održava u Bakingemskoj palati, međutim, ove godine je napravljen izuzetak zbog lošeg zdravlja Elizabete II.

Foto: Stuart Wallace / Shutterstock Editorial / Profimedia

Čarlsova nova titula 

Tokom jučerašnjeg dana iz palate je potvrđeno da je novi kralj izabrao ime po kojem će biti poznat, što je jedan od prvih zadataka novog monarha.

Naime, Čarls je mogao da izabere jedno od nekoliko svojih srednjih imena. Puno ime dosadašnjeg princa od Velsa je Čarls Filip Artur Džordž, međutim novi kralj odlučio je da ostavi ime Čarls kojm je dodat rimski broj III, obzirom da je u dosadašnjoj istoriji dinastije već bilo dva kralja Čarlsa.

Pročitajte još:

Čarlsovu dosadašnju titulu dobio je njegov sin Vilijam. Na zvaničnom tviter nalogu princa Vilijama i Kejt Midlton već su upisane nove titule – vojvoda i vojvotkinja od Kornvola i Kembridža, kako su u javnosti bili pozanti Čarls i njegova supruga Kamila.

Takođe, Arči Mauntbaten-Vindzor i njegova mlađa sestra Lilibet Mauntbaten-Vindzor, deca vojvode i vojvotkinje od Saseksa, ponovo imaju pravo da koriste titule princ i princeza ukoliko to žele jer je njihov deda postao kralj.

Reč je o pravilima koja je postavio kralj Džordž V još 1917. godine. Prema tim pravilima, Arči i Lili kao deca sina suverena sada imaju pravo da koriste NJKV titule ako to žele.

Podsećamo, kraljica Elizabeta umrla je juče u Balmoru u Škotskoj u 96. godini.

„Kraljica je umrla mirno u Balmoralu danas popodne. Kralj i kraljica supruga ostaće večeras u Balmoralu i sutra će se vratiti u London“, navedeno je u saopštenju.

Elizabeta je na tron došla sa 25 godina, a ove godine obeležila je sedam decenij vladavine. Uspešno je vodila monarhiju kroz decenije turbulentnih promena.

BONUS VIDEO Incident na proslavi jubileja kraljice Elizabete

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar