princ Čarls i Kamila Foto: EPA-EFE/VICKIE FLORES

Smrću kraljice Elizabete Druge, njen najstariji sin Čarls, do tada Princ od Velsa, automatski, bez ceremonije postaje kralj, a zvaničnoće biti poznat kao kralj Čarls III.

Princ Čarls je najstariji prestolonaslednik koji je postao kralj u Britaniji. Na toj prvoj poziciji u redu za Britanski presto je takođe proveo najviše godna nego bilo ko pre njega: Čarls je automatski postao prestolonaslednik još februara 1952. kao najstariji sin Elizabete Druge koja je smrću svog oca tada postala kraljica, piše Danas.

Najstariji sin britanske kraljice Elizabete II i naslednik krune, princ od Velsa Čarls navikao je na naslovne strane tabloida, „skandalozne“ natpise i tračeve o sebi i porodici.

Pre samo mesec dana bio je u žiži javnosti kada je objavljen tekst Sandej tajmsa da je prihvatio milion funti od Bakira i Šafika bin Ladena, polubraće Osame bin Ladena. Ne postoje dokazi da su njih dvojica imali ikakve veze sa Al Kaidom, a iz rezidencije oštro osporavaju mnoge tvrdnje iz teksta, navodeći da su odluku o prihvatanju donacije doneli nadležni u Fondaciji, a ne sam princ.

PROČITAJTE JOŠ

Pre dva meseca mediji su izveštavali da je princ Čarls prihvatio tri miliona evra od bivšeg katarskog premijera, šeika Hamada bin Džasima. Iz rezidencije princa Čarlsa tada je, kao i sada, navedeno da su donacije odmah prosleđene u humanitarni fond i da su ispoštovane sve procedure. Nema dakle ničeg sumnjivog, ali je baš lepo da se o princu Čarlsu piše.

Čarls Filip Artur Džordž rođen je 14. novembra 1948. godine, a njegova puna titula glasi: Njegovo kraljevsko veličanstvo princ Čarls Filip Artur Džordž, princ od Velsa, grof Čestera, vojvoda od Kornvola, vojvoda od Rotsaja, grof Karika, baron Renfrua, gospodar ostrva, princ i veliki čuvar Škotske. Kao da to nije dovoljno titula za jednog čoveka, afričko pleme Masai 2001. godine dodelilo mu je i titulu „čuvara krava“.

Bio je prvi princ koji je pohađao običnu osnovnu školu i vanredno je obrazovan. Diplomirao je na Kembridžu, gde je studirao istoriju, ekologiju, arhitekturu, umetnost. Usavršavao se i u Australiji. Po običaju, ima i vojno obrazovanje i pohađao je pomorski koledž.

Opširnije čitajte na portalu Danas.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare