Dmitri Lisitski Foto:Not supplied / WillWest News / Profimedia

Smrt jednog od najozloglašenijih komandanata ruske vojske potpukovnika Dmitrija Lisickog izazvala je brojne kontroverze. Naime, dok izvori iz Rusije tvrde je izvršio suicid lovačkom puškom, Kijev navodi da su ga ubile ukrajinske oružane snage kako bi mu se osvetile za nedela koja je pod njegovom komandom učinila Putinova armija tokom povlačenja iz "Ilovajskog kotla" 2014. godine.

O njegovoj smrti je prvi izvestio ukrajinski novinar Jurij Butusov, koji tvrdi da su kijevske snage „ponovo osvetile Ilovajsk likvidacijom Dmitrija Lisickog“, piše Jutarnji list.

Sa druge strane Moskva tvrdi da je Lisicki digao ruku na sebe nakon nekoliko meseci borbe sa depresijom, koja je usledila nakon što su se u javnosti pojavile primedbe na njegovo nezakonito postupanje sa vojnim osobljem tokom rata u Ukrajini.

Dmitri Lisitski Foto:Not supplied / WillWest News / Profimedia

Inače, Lisicki je bio odlikovan najvišim ruskim odlikovanjima, uključujući i Orden heroja Rusije, i bio je komandant prvog jurišnog bataljona u sastavu 247. puka.

Njegov puk je pretrpeo „teške gubitke“ dok se Rusija povlačila iz Harkova prošle godine, a kako tvrdi ukrajinski novinar „likvidacija Lisickog će ozbiljno oslabiti borbenu gotovost puka“.

Šta tvrde Ukrajinci?

Ipak, ukrajinska strana tvrdi da ruske informacije nisu tačne, i da je smrt Lisickog osveta snaga Kijeva.

Pročitajte još:

Konkretno, misli se na osvetu za „Ilovajski kotao“ – masakr u kom je ubijeno najmanje 366 ukrajinskih vojnika i dobrovoljaca tokom njihovog povlačenja iz Donjecke oblasti 2014. godine.

U tom trenutku je Lisicki komandovao ruskim bataljonom koji je optužen za napad na Ukrajince tokom dogovorenog prekida vatre koji je trebalo da omogući mirno povlačenje.

BONUS VIDEO Ukrajinski dron s eksplozivom pao u Rusiji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar