Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Ukraine Presidents Office / Alamy / Alamy / Ignacio Marin / AFP / Profimedia/Sputnik/Aleksey Druzhinin/Kremlin via REUTERS

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski pozvao je kineskog predsednika Si Đinpinga da poseti Ukrajinu i naglasio da pobeda njegove zemlje u ratu sa Rusijom u najvećoj meri zavisi od pomoći koja stiže od SAD i zapadnih saveznika.

Zelenski je posetio severni region Sumi i tako nastavio obilazak delova zemlje koji su pretrpeli veću štetu od ruske agresije, a u intervjuu za AP, čiji su novinari pratili Zelenskog na ovom putu, on je uputio poziv kineskom predsedniku Si Đinpingu da poseti Ukrajinu.

„Spremni smo da ga vidimo ovde. Želim da razgovaram sa njim. Imao sam kontakt sa njim pre ruske agresije, ali tokom cele ove godine, više od jedne godine, nismo razgovarali“, rekao je Zelenski.

Volodimir Zelenski Foto:Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

Kineski predsednik Si razgovarao je sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Moskvi prošle nedelje, a Peking je nedavno objavio dokument koji je pozvao na nastavak mirovnih pregovora, ukidanje jednostranih sankcija i izrazio protivljenje upotrebi nuklearnog oružja.

Zelenski je sugerisao da je Putinova najava, ubrzo nakon posete Sija, da će premestiti taktičko nuklearno oružje u Belorusiju, bliže teritoriji NATO-a, imalo za cilj da skrene temu od činjenice da poseta kineskog predsednika nije prošla dobro.

POGLEDAJTE JOŠ:

Putin je saopštio da je taj potez izazvan odlukom Britanije da Ukrajini obezbedi više municije sa osiromašenim uranijumom.

Ukrajinski predsednik je rekao da uprkos nuklearnim provokacijama Moskve veruje da ruski lider nije spreman da upotrebi bombu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar