Jason J. Eaton Foto:Tanjug/Burlington Police Department via AP

Muškarac osumnjičen za pokušaj ubistva trojice palestinskih studenata u Burlingtonu u Vermontu izjasnio se da nije kriv.

Džejson Džejms Iton (48) uhapšen je u nedelju popodne u blizini mesta napada, otprilike dan nakon što je navodno upucao trojicu 20-godišnjaka, saopštila je policijska uprava Burlingtona. Sudija je naredio Itonu, koji se u sudnici pojavio u narandžastom kombinezonu, da bude zadržan u pritvoru bez kaucije.

Slučaj je privukao nacionalnu pažnju usred sve većeg broja izveštaja o zločinima iz mržnje od početka izbijanja rata između Izraela i Hamasa.

Vlasti su saopštile da Iton živi u stambenoj zgradi ispred koje se dogodila pucnjava, a pretresom njegove kuće otkriveni su dokazi koji su istražiteljima dali „razlog da veruju da je Iton počinio pucnjavu“.

Hisham Awartani, Tahseen Ali, Kenan Abdulhamid Foto:HANDOUT / AFP / Profimedia

Tokom pretresa kuće osumnjičenog, vlasti su pronašle poluautomatski pištolj, a oružje je odvezeno u balističku laboratoriju. Ako bude osuđen za pokušaj ubistva, Iton se suočava sa doživotnom robijom.

Trojica palestinskih studenata hodali su ulicom u subotu uveče kada ih je presreo muškarac sa pištoljem, koji je otvorio vatru i pucao u svakog od njih, bez da im se obratio, saopštila je policijska uprava.

Studenti koji su upucani identifikovani su kao Hišam Avartani, Kinan Abdalhamid i Tahsen Ali Ahmad.

Dvojica studenata su tokom vikenda bila u stabilnom stanju, ali je treći zadobio mnogo teže povrede, saopštila je policija, napominjući da su dvojica pogođena u torzo, a treći u donje ekstremitete.

“Osumnjičeni im je prišao i upucao ih. Nisu opljačkani. To je bila ciljana pucnjava i ciljani zločin“, naveo je advokat žrtava.

***

BONUS VIDEO: Emotivni susret s porodicom: Palestinka Malak Salman puštena iz izraelskog zatvora nakon osam godina

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar