Marina Ovsjanikova
Marina Ovsjanikova Foto: AFP / AFP / Profimedia

Sumnja se da je ruska TV novinarka, koja je protestvovala protiv rata ruskog predsednika Vladimira Putina uživo u etru, otrovana u Francuskoj nakon što se misteriozno razbolela.

Marina Ovsjanikova je u četvrtak prevezena u bolnicu nakon što je navodno primetila belu stvar na vratima svog stana u Parizu. Ova 45-godišnjakinja je pozvala hitnu pomoć, jer je odjednom počela da se oseća loše nakon što je otvorila vrata stana.

Rekla je da sumnja da je otrovana, a forenzičari su poslati da pregledaju njen dom.

Kristof Delor, glavni direktor Reportera bez granica (RSF), rekao je da je upoznao Ovsjanikovu nakon što joj je pozlilo ispred kuće.

On je, pišući na platformi „X“ (Tviter), rekao da mogućnost da je Ovsjanikova otrovana nije isključena, iako se ona srećom već oseća bolje.

„Otvorili smo istragu“, rekao je portparol Kancelarije tužitelja.

Marina Ovsjanikova Foto:Alexander NEMENOV / AFP / Profimedia

“Rekla je da joj nije dobro. Sve što za sad imamo je samo to što je ona rekla“, dodao je.

RSF je rekao da je njihov tim „uz nju“ otkako je uputila hitni poziv – ali nisu dati nikakvi dodatni detalji nakon incidenta.

Bivša urednica na ruskoj državnoj televiziji Prvi kanal u martu prošle godine je uživo u etru protestvovala protiv rata u Ukrajini i tako postala narodni „heroj“ i dospela na svetske naslovne strane. Postala je prava heroina borbe za slobodu govora i medija, nakon što je šest sekundi u vrlo gledanoj emisiji „Vreme“ iza voditeljke držala plakat na kojem je pisalo da ruski mediji lažu narod i da im ne treba verovati.

Marina Ovsjanikova Foto:REUTERS/Evgenia Novozhenina

„Zaustavite rat, ne verujte propagandi, lažu vas“, kazala je ona. Program se tada naglo prekinuo i prebacio na drugi prilog, a Ovsjanikova, čiji je otac Ukrajinac, u unapred snimljenom snimku izjavila: „Ono što se događa u Ukrajini je zločin, a Rusija je agresor. Odgovornost za tu agresiju leži na savesti samo jedne osobe. Ta osoba je Vladimir Putin. Otac mi je Ukrajinac, majka Ruskinja i nikada nisu bili neprijatelji. Ogrlica oko mog vrata simbol je da Rusija mora odmah da zaustavi ovaj bratoubilački rat i da se naši bratski narodi pomire“, rekla je ona.

Potom je nastavila da objašnjava kako je sramota što je poslednjih nekoliko godina radila na propagandi Kremlja na Prvom kanalu i što je „zombificirala“ ruski narod.

“Bili smo tihi 2014. kada je sve ovo tek počinjalo. Nismo izašli da protestujemo kada je Kremlj otrovao Navaljnog. Jednostavno smo gledali ovaj nehumani režim, a sada se ceo svet okrenuo protiv nas. I još deset generacija naših potomaka neće se oprati od sramote ovog bratoubilačkog rata. Mi smo Rusi: znamo razmišljati svojom glavom i inteligentni smo. Samo je u našim rukama ​​da zaustavimo ovo ludilo. Izađite da se zaštitimo. Ne bojte se ničega. Ne mogu nas sve zatvoriti“, poručila je tada.

Foto: Pictorial Press Ltd / Alamy / Alamy / Profimedia

Majka dvoje dece je kažnjena sa 460 funti zbog svog hrabrog protesta, ali to je nije sprečilo da nastavi svoje protivljenje Putinovom ratu.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski zahvalio joj je u jednom od svojih video obraćanja. „Zahvalan sam onim Rusima koji ne prestaju da pokušavaju da prenesu istinu. Onima koji se bore protiv dezinformacija i govore istinu, stvarne činjenice svojim prijateljima i voljenima. I posebno želim da zahvalim ženi koja je ušla u studio Prvog kanala s plakatom na kojem se izjašnjava protiv rata“, rekao je tada Zelenski.

Tokom protesta u Moskvi na kojem je sama protestvovala, Ovsjanikova je takođe držala plakat na kojem je pisalo: “Putin je ubica, njegovi vojnici su fašisti.“ Nakon toga je uhapšena i bačena u kućni pritvor. Ona i njena ćerka su uspele da pobegnu u toku noći, piše Jutarnji list.

Marina Ovsjanikova Foto:Alexander NEMENOV / AFP / Profimedia

RSF joj je pomagao u njenim nastojanjima da izbegne suđenje u Moskvi i potencijalnu zatvorsku kaznu, a na kraju su uspeli da joj pomognu da započne novi život u Parizu. Ali, ranije ovog meseca moskovski je sud osudio Ovsjanikovu na osam i po godina zatvora zbog širenja lažnih informacija o ruskoj vojsci.

Rusija je, naime, 2022. donela zakon prema kojem svako za koga smatra da je širio „lažne“ informacije o ratu u Ukrajini može dobiti do 15 godina zatvora.

Pročitajte još...

Zatvorske kazne izrečene su nekolicini glavnih kritičara Kremlja, mnoge nezavisne novinske stranice su blokirane, a novinari su pobegli iz zemlje u strahu od krivičnog progona.

Jedan od najistaknutijih kritičara u Rusiji je Putinov protivnik Aleksej Navaljni (47), koji je već služio 11-godišnju kaznu zbog prevare, nepoštivanja suda i kršenja uslovnog otpusta, što se širom sveta smatralo politički motivisanim.

Ali u avgustu mu je kazna produžena za neverovatnih 19 godina zbog „lažnih“ optužbi za terorizam. Sada bi mogao da ostane u zatvoru do svoje 71. godine.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar