Foto:AP/Alexei Alexandrov; AP Andriy Andriyenko; ABACA / Abaca Press / Profimedia; AP;

Nedavna granatiranja Ukrajine pokazala su da ruski raketni napadi na tu zemlju imaju manji uticaj nego što bi ruski lider Vladimir Putin to želeo, a sve zahvaljujući ukrajinskoj improvizaciji i domišljatosti. Tako je "general zima" stigao i udario punom snagom, a iako desetkovani, Ukrajinci u Kijevu i svim većim gradovima uspevaju da se nose sa izazovnom situacijom. Iako često nestaje struje, nekada nema ni vode, snalaženje u mraku postalo je sastavni deo njihovih života, za šta se ironično zahvaljuju upravo Putinu.

Ruska vojska je prošle nedelje gađala ukrajinsku elektroenergetsku mrežu, ispalivši rakete u vrednosti od milijardu evra na energetsku infrastrukturu zemlje, ali za sav taj novac neto rezultat je bio nestanak struje samo na jedan dan.

„Veoma smo dobro pripremljeni i razmišljamo van okvira da koordiniramo nakokn raketnih napada“, rekao je za Politiko Vladimir Kudricki, predsednik Ukrenerga, ukrajinske državne elektroprivredne kompanije.

Foto: EPA-EFE/OLEG PETRASYUK

Inženjeri planiraju moguće scenarije kako bi bili spremni sa „šemama preusmeravanja“ kako bi se nadoknadio gubitak prenosne stanice ili što je još gore – oštećenje proizvodne stanice.

„Dakle, čak i uz katastrofalnu štetu, čak i tokom ovih teških vremena, i dalje smo u mogućnosti da se ponovo povežemo i isporučimo struju. Naravno, moramo smanjiti potrošnju kako bismo održali stabilnost sistema“, dodao je on.

Kudricki kaže: „Možemo da upalimo svetla za 80 do 90 odsto Ukrajinaca u roku od jednog dana od napada – iako morate razumeti da to nije precizno jer u velikoj meri zavisi od prirode štete. Potrebno je još nekoliko dana nakon vraćanja osvnovne isporuke da bi se sistem u potpunosti stabilizovao“.

Foto: Tanjug/AP Photo/Evgeniy Maloletka

To su dobri rezultati, s obzirom na to da je Ukrajina izgubila oko 50 odsto svojih kapaciteta za električnu energiju, rekao je on.

Ističe da su ruski napadi na energetsku infrastrukturu deo strategije Kremlja, da angažuje „Generala zimu“ da iscrpi Ukrajince i slomi njihov duh.

„Po mom skromnom mišljenju, dobro nam ide. Ova vrsta napda na mrežu u savremenom svetu nikada nije ranije viđena i zato moramo u hodu naći rešenja“, naveo je on.

Foto: Tanjug/AP Photo/Andrew Kravchenko

Ukrajinci se sada šale da su se loše javne usluge u zemlji poboljšale od invazije Rusije – umesto da se nedeljama čeka na popravku struje ili vode, stvari se rešavaju za nekoliko sati.

I dok raketni napadi produbljuju gnev prema Rusiji, oni se takođe teše i ponose genijalnošću koja stoja iza obnavljanja snabdevanja strujom i vodom, prenosi Politiko.

„Kodirani da budu genijalni“

Gradonačelnik Lavova Andrij Sadovij je rekao da je improvizacija deo tajne iza obnavljanja Ukrajine.

Foto: Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

„Energetski sistem nije izgrađen sa idejom da će morati da izdrži napad“, rekao je on.

Istakao je da su se Ukrajinci otresli slabog sovjetskog mentaliteta, koji kaže da ništa nije moguće kada se pojavi problem.

„Otkrili smo da smo kodirani da budemo genijalni, da improvizujemo, da dolazimo do rešenja, da koristimo ono što je dostupno i što nam je pri ruci“, rekao je on.

Strani stručnjaci koji rade u Ukrajini, takođe ističu njihovu improvizaciju u prvi plan i to ne samo u energetskom sektoru.

Foto: Tanjug/AP Photo/Andrew Kravchenko

„Tamo gde ima volje, postoji i način. Oni rade neke neverovatne stvari“, rekao je Teri Tejlor (75), britanski inženjer u penziji nakon višedecenijskog rada u Aziji i Africi koji je sada preneo i na Ukrajinu.

Tejlor je nadgledao projekat za dansku dobrotvornu organizaciju u Nikolajevu, gradu na južnoj obali koji je izdržao višemesečnu rusku opsadu. Zbog toga što je Rusija sabotirala gasovod u aprilu, Nikolajev je već pola godine bez vode za piće.

„Ovde postoje jedno zapanjujuće jedinstvo svrhe i strasti, to je izvanredno“, rekao je Tejlor.

Kada je u pitanju energetska mreža, Ukrajinci su takođe bili spremni – čak i pre invazije u februaru. Spremali su zalihe rezervnih delova, prekidača i kablova.

Foto: EPA-EFE/OLEG PETRASYUK

„Akumulirali smo značajnu zalihu materijala i opreme, verovano jednu od najvećih na svetu“, rekao je Kudricki iz Ukrenerga.

Do oktobra je rusko granatiranje počelo ozbiljnije da ugrožava energetsku infrastukturu, pa je Ukrajina morala da prestane da izvozi struju.

Jaka poruka

Ogromne zalihe opreme i materijala koje je Ukrajina postavila brzo ponestaju, rekao je Kudricki.

PROČITAJTE JOŠ:

„Spremamo se najbolje što možemo da izgradimo otpornost i da možemo da budemo spremni za najgore scenarije. Dakle, prekidi mogu biti duži od standardnih pet sati, ali činimo sve što možemo da pokušamo da to sprečimo“, rekao je on, ali upozorava da svakoj improvizaciji mora doći kraj.

Iz tog razloga, Ukrajini su neophodni delovi koji će pomoći da građani mogu da funkcionišu, čak i u toku žestokog granatiranja.

„Ali naše zalihe su iscrpljene. Potrebni su nam rezervni delovi, kablovi, ali i neki prilično skupi artikli, kao što su transformatori i rasklopna oprema“, naveo je on.

On je upitio i apel Zapadu da isporuči protivvadušne sisteme obrane da bi Ukrajina mogla da zaštiti svoju elektroenergesku mrežu od ruskih projektila.

BONUS VIDEO: Haos na samitu G20: Rusija gubi i tradicionalne saveznike, Britanija poslala brutalnu poruku Putinu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare