Foto: Katerina Klochko / AFP / Sergey Guneev / Sputnik / Profimedia, Shutterstock

Nakon što je ruska vojska potučena u Hersonu, mnogi su smatrali da je vreme za prerupisanje trupa u Donjecku, što će prouzrokovati "period mira" u većim ukrajinskim gradovima. Međutim, desilo se potpuno suprotno. Vladimir Putin pokrenuo je osvetničku misiju, prvenstveno zbog ubistva ruskih vojnika za koje Rusija krivi Ukrajinu, a onda i zbog činjenice da je Evropski parlament proglasio Rusiju "državom koja sponzoriše terorizam". Situacije iz ranijih faza rata sugerišu samo jedno - kada se Putin sveti, opasnost preti svima.

Obećao je Kremlj da će uzvratiti udarac zbog ubistva ruskih vojnika, a to se ubrzo i dogodilo. Ono zbog čega je Putin besan jeste snimak, koji Ukrajina i dalje nije komentarisala, a tiče se ubistva nekoliko ruskih vojnika u Hersonu.

Na njemu se vide Rusi poređani na zemlji sa vezanim rukama, dok iznad njih navodno stoje pripadnici oružanih snaga Ukrajine. Potom je automatska puška zapucala, a vojnici na zemlji su ubijeni.

Od pojavljivanja snimka, Rusi tvrde da su za ovaj zločin odgovorni Ukrajinci, koji su odbili da prihvate krivicu. Više međunarodnih organizacija, među kojima su i Ujedinjene nacije, istaklo je da je neophodna istraga o ovom slučaju.

Foto: Printscreen/Twitter

Ovo je prvi put da će biti ispitivani navodni ratni zločini Ukrajinaca od početka invazije 24. februara. Međutim, reakcija Kremlja odmah je bila jasna – „osvetićemo se!“.

O tome je govorio portparol Kremlja Dmitrij Peskov, dok se Vladimir Putin nikada nije javno nije oglašavao, ali su bombe to učinile umesto njega.

Pakao u bolnici

U rano jutro nekoliko dana naon ubistva ruskih vojnika, granate su poletele ka nekoliko ukrajinskih gradova, ali su najveću štetu napravile u Zaporožju.

Tamo je pogođena bolnica, u čijem sklopu se nalazi porodilište. Ovo nije prvi put da ruske snage bombarduju porodilište – isto se dogodilo na samom početku rata u Marijupolju, kada su svet obišle potresne slike krvavih trudnica.

Sada su vesti bile još užasnije – u granatiranju bolnice u Zaporožju poginulo je novorođenče.

Zaporožje porodilište Foto: Katerina Klochko / AFP / Profimedia

Vest o granatiranju objavio je guverner Zaporoške regije Aleksandar Staruk na svom Telegram kanalu.
Kako je naveo, ruski projektil pogodio je porodilište bolnice Vilnijanska u blizini Zaporožja, i to rano jutros. On ističe da je u napadu poginulo i jedno novorođenče, a tačan broj žrtava zasad nije poznat.

„Tuga je ispunila naša srca“, napisao je Staruk na Telegramu, uz fotografije razrušene bolnice.

Rusija i Ukrajina već nekoliko dana razmenjuju optužbe kada je reč o granatiranju Zaporožja, naročito područja oko najveće nuklearne elektrane u Evropi.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) upozorila je da bi gađanje nuklearke dovelo do katastrofalnih posledica i pozvala obe strane da prekinu granatiranje.

Foto: Aleksandr Gusev / Zuma Press / Profimedia

Portparol Kremlj Dmitrij Peskov juče je kazao da nikakav dogovor o formiranju bezbedne zone oko nuklearke nije postignut.

Masovni napad

Ubrzo nakon toga, dogodilo se još nešto što je razbesnelo Putina. Evropski parlament proglasio je Rusiju „državom koja sponzoriše terorizam“.

U velikoj meri simboličnom glasanju, poslanici EP su tvrdili da ruski vojni udari na civilne ciljeve kao što su energetska infrastruktura, bolnice, škole i skloništa krše međunarodno pravo.

Andrij Jermak, šef ukrajinske predsedničke administracije, rekao je da je zahvalan Evropskom parlamentu na ovom „ključnom koraku koji jača međunarodnu izolaciju Rusije i s pravom potvrđuje njen status“.

Foto: Aleksandr Gusev / Zuma Press / Profimedia

Potpredsednica Evropskog parlamenta Dita Čaranzova pozvala je da predsednik Vladimir Putin odgovara za svoje zločine.

Međutim, onda se dogodilo ono od čega je Ukrajina strahovala – počeo je masovni napad.

Prvo su stigli izveštaji o granatiranju Kijeva i brojnim eksplozijama, ali niko nije moga da ih potvrdi. Ukrajinske vlasti brzo su saopštile da je napad u toku, i to na Harkov, Dnjepropetrovsku oblast i Lavov.

Ispostavilo se i da su vesti o Kijevu tačne, a potvrdio ih je gradonačelnik Vitalij Kličko.

POGLEDAJTE JOŠ:

U Kijevu se pre nekoliko minuta čula serija eksplozija, rekao je Kličko i istakao da je ponovo na udaru ključna infrastruktura.

Zbog toga, Lavov je ostao bez struje, u Kijevu je ubijeno najmanje troje ljudi, i to u trenucima kada se Ukrajina bori za žestokom zimom bez struje i životnih potrepština.

Ono što se iz dosadašnjeg toka rata može zaključiti je da Putin burno reaguje kad god je sateran uz zid, kao što je to sada slučaj. Neretko se dešavalo i takozvano „prelivanje rata“, odnosno činjenica da posledice rata u Ukrajini osećaju i okolne, ali i evropske zemlje.

Tako u Poljskoj padaju rakete, Moldavija ostaje bez struje, a Evropa strahuje od zime bez ruskih energenata, čime je Gasprom nedavno pretio.

BONUS VIDEO Bajden ne veruje Putinu: Zelenski oštro zapretio Rusima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare