Foto:Shutterstock/Tanjug/AP Photo/Andrew Kravchenko/EPA-EFE/MIKHAIL METZEL / SPUTNIK / KREMLIN/Genya SAVILOV / AFP / Profimedia

Jučerašnje granatiranje Ukrajine imalo je posledice i van granica te zemlje. Susedna Moldavija, u kojoj se nalazi otcepljeni region Pridnjestrovlje koji je pod kontrolom Rusije, ostala je bez struje zbog žestokog bombardovanja Ukrajine. Istovremeno, ruski Gasprom zapretio je nedavno da će potpuno obustaviti isporuk gasa Moldaviji, što je samo još jedan način iživljavanja Vladimira Putina nad zemljom koja strahuje od napada.

Juče se dogodio jedan od najvećih raketnih napada na Ukrajinu. U Kijevu je nekoliko ljudi poginulo, a gotovo čitava Ukrajina osetila je posledice Putinovog besa.

Nažalost, nije bila u pitanju samo Ukrajina.

Neposredno nakon granatiranja Kijeva, iz Moldavije je stigla vest da je pola zemlje u mraku, i to krivicom Rusije.

.

Ruski raketni napadi na energetsku infrastrukturu Ukrajine izazvali su nestanak struje u pola Moldavije, izjavio je danas zamenik premijera Andrej Spinu.

„Moldelektrika radi na obnavljanju napajanja više od 50 odsto zemlje na električnu energiju“, naveo je Spinu.

Prekidi struje su takođe prijavljeni u samoproglašenom regionu Pridnjestrovlja, navelo je ministarstvo unutrašnjih poslova u saopštenju.

Spinu je rekao i da se današnja situacija sa isključenjem struje ponovila, jer je i 15. novembra Moldavija pretrpela nestanke struje nakon ruskih raketnih udara.

Foto: Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

Policija i moldavska kompanija koja snabdeva strujom jug i centar zemlje zamolili su ljude da ostanu mirni.

Nakon toga je ruski ambasador u Moldaviji pozvan na razgovor, a ova zemlja konstantno živi u strahu od potencijalnog napada Rusije.

Pretnje Gasproma

Ruska državna kompanija Gasprom samo nekoliko dana pre nestanka struje zapretila je da će prekinuti dotok gasa u Evropu preko Ukrajine već naredne sedmice, zbog nelogičnosti u tranzitnim isporukama za Moldaviju.

U saopštenju koje su preneli svi svetski mediji, iz ruskog državnog energetskog giganta istakli su da su neki tokovi gasa, koji se zadržavaju u Ukrajini, zapravo bili namenjeni Moldaviji, optuživši Kijev da ometa tranzitnu isporuku od 52,52 miliona kubnih metara iz tranzita u Moldaviju.

Foto:Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia; UPI / Alamy / Alamy / Profimedia

„Količina gasa koju isporučuje Gasprom za tranzit u Moldaviju preko Ukrajine, veća je od fizičke količine prenete na granici Ukrajine sa Moldavijom“, naveli su iz Gasproma.

Oni su upozorili da će od ponedeljka početi sa smanjenjem isporuke gasa, ako tranzitna neravnoteža kroz Ukrajinu za potrošače iz Moldavije potraje.

Ukrajinski gasovod je poslednji preostali gasovod kojim se ruski prirodni gas i dalje dostavlja u Zapadnu Evropu, nakon što je Gasprom zatvorio snabdevanje preko severnog toka 1.

Ukrajina je negirala optužbe, rekavši da su sve količine gasa uredno dostavljene moldavskim potrošačima, dok Moldavija ocenjuje da je ovo samo jedan od načina pritiska Rusije.

Naredna meta?

Na hiljade demonstranata se tokom prošlog meseca okupljalo ispred moldavske predsedničke palate i zahtevalo da prozapadno nastrojena predsednica Maja Sandu ode sa funkcije. Međutim, oni to nisu činili zbog ličnog nezadovoljstva, već iza svega stoji ruska struja koja je godinama najjača opoziciona strana u ovoj zemlji, a koja sada zajedno za ruskim FSB-om želi da dovede do pada vlade ove zemlje i potpuno je destabilizuju.

Foto: EPA-EFE/
YURI KOCHETKOV/ MEKHAIL METZEL / SPUTNIK / KREML, Natanael Natanael Alfredo Nemanita Ginting / Alamy / Alamy / Profimedia, Shutterstock

Kako je tada preneo Vašington post, čovek koji stoji iza demonstracija je Ilan Šor – lider opozicione stranke u egzilu u Izraelu – koji prima naređenja direktno iz Moskve.

Takođe, jedan visoki ruski političar pohvalio je Šora kao „dostojnog dugoročnog partnera“ i čak je ponudio regionu Moldavije na čelu sa Šorovom strankom jeftin sporazum o ruskom gasu.

Šor je vodeća ličnost u naporima Kremlja da potkopa ovu bivšu sovjetsku republiku, a to dokazuju i obaveštajni dokumenti i intervjui sa moldavskim, ukrajinskim i zapadnim zvaničnicima.

Dokumenti — deo gomile osetljivih materijala do kojih su došli ukrajinski obaveštajci i u koje Vašington post imao uvid — prikazuju na koji način Moskva nastavlja da manipuliše zemljama u istočnoj Evropi čak i u trenutku kada njena vojna kampanja u Ukrajini posustaje.

POGLEDAJTE JOŠ:

Sredstva za njihovo sprovođenje dobijaju se iz različitih kanala. FSB je usmerio desetine miliona dolara iz nekih od najvećih ruskih državnih kompanija da neguje mrežu moldavskih političara i preorijentiše zemlju ka Moskvi, pokazuju dokumenta.

Potvrda da između lidera moldavske opozicije i Rusije postoji nit, dalo je i ministarstvo finansija SAD koje je u sredu uvelo sankcije višestrukim ruskim ili moldavskim organizacijama i pojedincima, uključujući Šora, rekavši da on „koordinira sa predstavnicima drugih oligarha stvaranjem političkih nemira u Moldaviji“ uz podršku Rusije, kao i da je u junu radio na potkopavanju nastojanja Moldavije da se pridruži Evropskoj uniji.

BONUS VIDEO Aleksandar Radić: Rusija nema resurse za nastavak rata u Ukrajini

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar