Foto: Wavebreakmedia ltd / Panthermedia / Profimedia Similar, Shutterstock

Štićenici Doma starih “Bijelo Polje” C.S., koja je u toj ustanovi preminula 19. oktobra, neko je nakon smrti sa prsta ukrao burmu i iz vilice izvadio zlatan zub, tvrdi njen bratanac Blažo Baćko Stamatović.

Iz Uprave policije za Vijesti su kazali da je u toku istraga, a iz Doma starih poručili da se prvi put sreću sa takvim optužbama i da je rasvetljavanje slučaja pre svega u njihovom interesu.

”Kada nam je javljeno da je tetka preminula, odmah smo stupili u kontakt sa socijalnom radnicom koja nas je obavestila da preminula nema novca i dragocenosti. Bili smo saglasni, ali smo imali opasku – rekli smo joj da tetka ima samo burmu na domalom prstu desne ruke, koja nam je jedino bogatstvo od nje. Socijalna radnica odgovorila nam je da burme nema”, kazao je Stamatović.

Stamatović ističe da je, kada su došli do Doma starih u Bijelom Polju, tražio da vidi telo svoje tetke.

Starački dom, penzioneri, dom za stara lica
Foto: Shutterstock

”Dozvoli su nam. Ušli smo i pogledali. Kada smo ustanovili da nema burme na domalom prstu desne ruke, otvorio sam njena usta i video da joj je izvađen zub iz gornje vilice, na kom je bila zlatna krunica. Uznemirio sam se. Nisam mogao ni da sanjam da se takvo nešto može dogoditi kod nas. Vikao sam na osoblje, tražeći odgovor – ko je skrnavio leš moje tetke. Tražio sam da se u slučaj uključi policija, a onda su oni pozvali interventnu policiju da dođe zbog mene. Kada su došli, bili su jako korektni jer sam ih pitao samo što bi oni radili da im neko vadi zube iz vilice mrtvih srodnika”, kaže Stamatović.

Dodaje da je siguran da tako groznu stvar nisu uradili ni socijalna radnica, niti direktor, ali da očekuje da se utvrdi odgovornost.

”Socijalna radnica se skamenila kada je videla da je neko tetki izvadio zub. Pitao sam je da nije, slučajno, tetka u međuvremenu bila kod zubara, pa možda tamo izvadila zub, kako se ne bih ogreešio o nekome. Odgovorila je da nije. Došla je policija, kriminalistička ekipa je na licu mesta izvršila uviđaj, a mi smo pošli da dajemo izjave. Nakon pet sati, koliko smo izjave davali moj brat, inače tetkin staratelj, ja, socijalni radnici… preuzeli smo leš i otišli u Danilovgrad da sahranimo tetku”, priča Stamatović.

Foto:EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Stamatović objašnjava da su tetku, koja je bila dementna, u Dom starih smestili prije godinu i po i od tada je stalno obilazili.

”Imala je težak život, sa šest godina ostala je bez majke, sa bratom, mojim ocem, koji je tada imao sedam dana. To je bio patni život. Pod starost je obolela od demencije. Kada smo shvatili da joj je, kao mirnoj starici umornoj od života, nužno da spusti ruke i natenane umre kako dolikuje, odveli smo je u Dom starih ‘Bijelo Polje’. Kada smo je obilazili, žalila se da joj nestaju telefoni, deset smo ih odneli, ali mi smo mislili da ih negde zaboravlja jer je dementna. Isto je bilo i kada bi se, nakon što donesemo po tri četiri kese voća, žalila da su joj dali samo jednu mandarinu. Sada verujemo da je celo vrijeme bila u pravu, nažalost, to smo shvatili na užasan način – suočivši se sa činjenicom da joj je neko, mrtvoj, kleštima izvadio zub zbog stare zlatne krunice”, kaže Stamatović.

UP: Izvršen uviđaj, prikupljena obaveštenja

Iz Uprave policije odgovorili su Vijestima da su Odeljenju bezbednosti Bijelo Polje 19. oktobra, oko 20 časova, zaposleni u Javnoj ustanovi Dom starih u Bijelom Polju – prijavili da je rodbina preminule C.S. prilikom preuzimanja njenog tela primetila da nedostaju vredni lični predmeti.

Foto:EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

”Jedan srodnik je izrazio sumnju da su ti predmeti otuđeni. Policija je o događaju obavestila državnog tužioca u Osnovnom državnom tužilaštvu u Bijelom Polju, po čijem nalogu je izvršen uviđaj i prikupljena obaveštenja od više osoba na okolnosti navedene prijave. Preduzimaju se dalje mere i radnje u saradnji sa nadležnim tužilaštvom u cilju rasvetljanja ovog događaja”, odgovorili su iz UP.

Dom starih: Pokrenuli smo interne procedure

Iz Doma starih “Bijelo Polje” kazali su da je rasvetljavanje tog slučaja pre svega u njihovom interesu, jer se radi o optužbama na koje ne mogu ostati ravnodušni.

Objasnili su da je C.S. u tu ustanovu smeštena 18. juna 2021. posredstvom Centra za socijalni rad, a preminula 19. oktobra 2022. godine.

Dodaju i da je na dan smrti njena porodica, koja je došla da preuzme telo počivše, tvrdila da nedostaje zlatna burma i zlatan zub koje je pokojnica imala.

BONUS VIDEO Novi ministar (ne)informisanja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar