Foto: EPN/Newscom / Newscom / Handout / AFP / Profimedia

Otac i sin koji su poginuli u podmornici koja je išla ka Titaniku, poginuli su "ruku pod ruku", saopštila je njihova porodica.

Biznismen Šahzada Davud (48) i tinejdžer Suleman Davud poginuli su kada je podmornica Titan u kojoj su se nalazili pretrpela katastrofalnu imploziju u blizini olupine broda.

Dok je njihova porodica odala počast njima dvojici rekavši da je odnos između oca i sina bila „radost za posmatranje“, rasle su žestoke kritike na račun operatera podmornice.

„Sa dubokom tugom, oplakujemo tragični gubitak Šahzade i njegovog voljenog sina Sulemana, koji su krenuli na putovanje da bi posetili ostatke legendarnog Titanika u dubinama Atlanskog okeana. U ovoj nedokučivoj tragediji, pokušavamo da pronađemo utehu u trajnom nasleđu poniznosti i čovečnosti koje su ostavili za sobom i nađemo utehu u veri jer su, ruku pod ruku, prešli na sledeći deo svog duhovnog putovanja“, navodi se u saopštenju.

Kako se istaklo otac i sin su bili jedan drugom najveća podrška i negovali su zajedničku strast za avanturom i istraživanjem svega što im svet može ponuditi.

Podmornica Titan Foto:Tanjug/OceanGate Expeditions via AP

„Ono što su bili jedno drugom, otelotvorili su vredne lekcije o potrazi za znanjem, istraživanju nepoznatog i vezama porodičnog prijateljstva. Porodične vrednosti su svetionik za porodicu Davud, a Šahzada je uvek nastojao da ih oponaša, učeći svoju decu da rade isto“, dodaje se.

Sulemanova bivša škola u Sariju, opisala je bivšeg učenika kao „izvanrednog mladića” rekavši da bi njegov „ubedljivi entuzijazam” mogao da ispuni prostoriju.

Počast je usledila nakon što je tinejdžerova tetka otkrila da je tinejdžer bio „prestravljen“ zbog nesrećnog putovanja, ali je odlučio da pođe da ugodi svom tati.

Na dirljivoj fotografiji koja je ekskluzivno podeljena za Daili Ekpres US, Šahzada Davud se vidi kako s ljubavlju grli svog sina Sulemana.

Foto: Handout / AFP / Profimedia

Azmeh Davud je rekla da je njen mlađi brat Šahzada bio „apsolutno opsednut“ čuvenom brodolomom.

Zatim je ispričala kako je njen 19-godišnji nećak oklevao da se ukrca na Titan, govoreći rođacima da „nije baš za to“ i da se oseća „prestravljeno“.

Pristao je samo da udovolji ocu tokom vikenda za Dan očeva.

Govoreći iz svog doma u Amsterdamu, njegova tetka Azmeh Davud je dodala: „Da ste mi dali milion dolara, ne bih ušla u Titan“.

PROČITAJTE JOŠ:

Veruje se da su Davudovi odmah umrli zajedno sa britanskim milijarderom Hamišem Hardingom (58), šefom podmornice Oušnejt Stoktonom Rašom (61) i veteranom francuske mornarice Polom-Anrijem (PH) Nargeoletom (77).

Riši Sunak je izrazio saučešće porodici i prijateljima petorice muškaraca koji su izgubili živote.

Foto: Handout / AFP / Profimedia

Dodali su da je Forin ofis u kontaktu sa porodicama radi pružanja podrške.

Smrt je bila predmet sve veće kritike vlasnika podmornice, pošto su se pojavile bezbrojne priče o bezbednosnim zabrinutostima.

Američki biznismen ispričao je kako je odbio sedišta po sniženim cenama na putovanju nakon što ga je uhvatio strah, ali mu je Raš rekao da je to „bezbednije nego preći ulicu”.

BONUS VIDEO: Brod koji je potonuo na svom prvom i jedinom putovanju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar