bebe rođene u oktobru
Foto: Shutterstock

Muškarac iz Velike Britanije ubio je svoje novorođenče tako što ga je nasilno protresao, silinom sličnom automobilskoj nesreći ili padu sa visoke zgrade, saznaje se na suđenju za ubistvo.

Oliver Mejli je prvobitno tvrdio da je pronašao Abel-Jaksa Mejlija, starog sedam nedelja – mlohavog i beživotnog u svom krevetiću kod kuće – u Barnliju u Lankaširu, pre nego što je priznao da je protresao bebu i izjasnio se krivim za ubistvo iz nehata.

Obdukcija je utvrdila da je Abel-Jak pretrpeo niz traumatskih povreda, uključujući katastrofalno oštećenje mozga i teška krvarenja i povrede u očima, rečeno je u Prestonskom kraun sudu.

Tužilac Timoti Krej KC rekao je da je oštećenje bebinog mozga značilo da je prestao da diše i da mu je mozak bio lišen kiseonika.

Obraćajući se poroti, gospodin Krej je rekao da je Mejli bila jedina zadužena za bebu u kući 28. novembra 2021. U roku od sat vremena nakon što je bebina majka Moli Gorton, otišla na posao u 11.15 ujutro, beba je pretrpela ozbiljne povrede i završila je u bolnici.

Mejli je prvo tvrdio da je beba bila mlohava dok je jela iz flašice. U pozivu 999, rekao je da nema pojma šta se dogodilo, ali da je dečak „ostao mlohav, kao i da je postao čudan“.

G. Krej je rekao: „Prva priča optuženog je bila da je pronašao Abela u svom krevetcu i da je Abel izgledao mlitavo i beživotno. Ključna stvar koju je tada rekao je da nije znao šta se dogodilo Abelu“.

„Bojim se da ćete čuti da su te izjave bile laži. Nakon razgovora sa drugima, pozvao je hitnu pomoć u 12:06. Abel je umro u utorak, 30. novembra uveče, nakon što mu je skinut sa aparata za održavanje života“.

Oštećenje bebinog mozga značilo je da je prestao da diše i da mu je mozak bio lišen kiseonika.

G. Krej je rekao da su se lekari složili da su povrede bile u skladu sa „nasilnim i namernim drmusanjem“. To je, rekao je tužilac, dovelo do Abel-Jakove smrti.

Tužilac je rekao: „Nakon smrti, pronađeni su i dokazi o starim incidentima zarastanja Abelovog mozga koji sugerišu da je bilo i prethodnih potresa. Ranije povrede mozga idu ruku pod ruku sa pregledom Abelovih rebara jer su tamošnji stručnjaci pronašli dokaze o zarastanju preloma između četiri i 10 dana od njegove smrti“.

G. Krej je objasnio da ove povrede nisu izazvane slučajno i rekao je da bi se u suprotnom moglo dogoditi samo u situaciji kao što je „saobraćajna nesreća ili pad sa višespratnice“.

On je nastavio: „Uoči ovog suđenja, optuženi se izjasnio krivim za ubistvo iz nehata. Ovaj optuženi ne osporava da je protresao Abela u nedelju ujutru, da je potres prouzrokovao Abelovu smrt i da su njegovi postupci bili protivpravni“.

Gospodin Krej je rekao da je Mejli u više navrata izazivao gospođicu Gorton, bebinu majku, oko toga da li je beba zapravo njegova jer je znao da ima nizak broj spermatozoida.

PROČITAJTE JOŠ:

Tenzije između para bile su dovoljno loše da se iselio na nekoliko meseci pre nego što se beba rodila. Na kraju su se pomirili, ali problemi su ostali, navodi se na sudu.

Gospodin Krej je rekao poroti: „Još jedan problem je bio to što je u kući bilo malo novca, ali su oba roditelja redovno konzumirali kanabis. Moli kaže da je pokušavala da smanji svoju upotrebu, ali da optuženi nije mogao da uradi isto“.

Iako je gospođica Gorton rekla da je osećala da je njihova veza krenula nizbrdo nakon rođenja bebe, nije mislila da postoji problem sa njegovom sposobnošću da brine o deci i verovala je da on voli bebu i da je spreman da bude roditelj.

Tužilaštvo je objasnilo da u kući, koja je bila čista i sa porodičnim fotografijama, nije bilo znakova zapuštenosti, a „izgleda da je Abel bio dobro negovano dete“.

Tokom rutinske posete, zdravstveni posetilac nije identifikovao razlog za zabrinutost, ali je posebno objasnio opasnosti od drmusanja bebe.

Tokom Abel-Jakovog kratkog života, razloge za zabrinutost je primetila kuma gospođice Gorton, Šarlin Hej, koja je navratila u kuću kada je Mejli sam čuvao bebu.

Primetila je kako beba vrišti sa posebnom uznemirenošću i bila je zabrinuta zbog onoga što je izgledalo kao sveža modrica koja se pojavila na njegovom uhu.

Suđenje se nastavlja.

BONUS VIDEO: Pucnjava u Parizu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar