Milo Božović Foto: Mediabiro

Opština Budva suočava se sa sve većim problemima, jer gradske vlasti ne žele da situaciju nastalu zbog pritvaranja gradonačelnika Mila Božovića razreše izborom novog prvog čoveka ili njegovog zamenika, kako bi administracija mogla da funkcioniše.

Najnoviji problem nastao je nakon što su istekli ugovori o privremeno povremenim poslovima za nekoliko radnika, koji su na taj način praktično ostali bez posla – ugovore o produženju angažmana mora da potpiše Božović, a unos službenih dokumenata u Istražni zatvor nije dozvolio Viši sud.

Nekoliko radnika, čija su imena poznata redakciji “Vijesti”, obrazložili su da se nalaze u izuzetno teškoj situciji, neki od njih su samohrani roditelji, a bez plata su ostali na početku leta.

“Na svakih 120 radnih dana se ti ugovori produžuju i uskoro nam ističu, a predsednik Opštine je u Istražnom zatvoru i jedini on može da ih potpiše. Prema zakonu, mi smo već morali imati ugovore za stalno zaposlenje, jer ovako nekoliko godina radimo, time što nam na svakih par meseci produžuju ugovore. Ćutimo, nismo se bunili, jer dosta nas hrani decu i navikli smo da ćutimo”, ispričali su “Vijestima” radnici.

Zbog istih tih ugovora, kako su naglasili, već im je jednom bio prekinut radni staž za vreme političkih previranja u leto 2020. godine.

“Našem kolegi je istekao ugovor i nije produžen, nama ističu ovih dana i većina nas neće moći da prima platu. Već sada razmišljamo šta ćemo, mogu se sada obezbediti neki sezonski poslovi tokom leta, ali šta posle, šta u septembru, većina nas ima porodice, deca nam idu u školi… Pitanje je koliko će ovo da traje. Sad kad su potpisali platne liste za majsku zaradu, svi ugovori koji su bili poslati u Viši sud vraćeni su nepotpisani i ti ljudi su već bez posla. Kada produžujemo ugovore nakon isteka 120 dana, ugovor prvo mi potpisujemo, pa nadređeni i na kraju predsednik Opštine”, navode radnici.

Foto: skupstina.me; Shutterstock/Pensioner

U pismu dostavljenom “Vijestima”, pitaju i na koji način će biti rešen status radnika, posebno samohranih roditelja koji ostaju bez posla.

“Poštujući prezumpciju nevinosti i ne želeći ni na koji način da utičemo na ceo proces, ne možemo a da se ne zapitamo zašto se situcija u Opštini ne razreši, a na taj način i položaj radnika, time što bi bio imenovan potpredsednik koji bi preuzeo upravljanje i imao pravo potpisa. Da li treba da svi budemo taoci ovog procesa i ostanemo bez primanja od kojih zavisimo. Molimo nadležne da uzmu u obzir našu situciju i nađu rešenje koje neće biti uvek preko leđa radnika”, napisali su.

Gradska uprava godinama je upravo preko takvih ugovora angažovala radnike na način što im je svakih par meseci ugovor obnavljan.

Mnogi su to i javno kritikovali, objašnjavajući da je takav način zapošljavanja jedan od mehanizama obezbeđivanja glasova na izborima.

Božović se punih dva meseca nalazi u spuškom Istražnom zatvoru, gde mu se dostavlja službena dokumentacija na potpisivanje, koju prethodno odobri Viši sud.

PROČITAJTE JOŠ:

Opština se našla u svojevrsnoj blokadi, jer zeleno svetlo Viši sud daje samo za overu platnih listi, dok uglavnom ostalu dokumentaciju vraća za Budvu.

Odobrene su i verifikacije faktura za advokate koji zastupaju Opštinu Budva pred međunarodnim tiribunalom u Parizu i Ženevi, gde se vodi proces po tužbi nemačko-austrijskog koncerna WTE/EVN koji potražuje gotovo stotinu miliona evra, na ime projekta izgradnje postrojenja za tretman otpadnih voda.

“Vijestima” u Opštini nisu odgovorili koliko radnika će ostati bez posla, jer im ugovori nisu produženi.

Kolaps administracije sledi, jer pojedinim sekretarima koji su vršioci dužnosti ističu mandati, a nema ko da potpiše rešenja.

BONUS VIDEO: Abazović o parlamentarnim izborima, zimskom snu ustavnog suda i mafije u Crnoj Gori

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar