Foto: EPA-EFE/STR, Sergey Guneev / Sputnik / Profimedia

Beloruska opoziciona liderka Marija Kolesnikova, koja se nalazi u zatvoru, primljena je na intenzivnu negu i podvrgnuta operaciji, saopštili su njeni saveznici. Ova vest je duboko potresla predstavnike beloruske opozicije i aktiviste koji se bore protiv režima Aleksandra Lukašenka. Nije tajna da se Lukašenko služi represijom kada je upitanju obračunavanje sa opozicijom, a Kolesnikova je samo jedna u nizu onih koji trpe žestoke posledice zbog protivljenja režimu.

„Marija je u bolnici hitne pomoći u Gomelju, na odeljenju intenzivne nege“, saopštila je pres služba Viktora Babarika, drugog opozicionog političara.

Otac Kolesnikove, Aleksandar Kolesnikov, rekao je da je njegova ćerka u teškom, ali stabilnom stanju. Doktori sa njim nisu podelili njenu dijagnozu niti bilo koje druge detalje o operaciji, rekao je Kolesnikov. Napomenuo je da je njegova ćerka izgledala energično i veselo kada ju je poslednji put posetio u zatvoru pre oko mesec dana.

Advokat Kolesnikove takođe nije precizirao njeno stanje. Rekao da su vlasti u više navrata odbijale njegove zahteve da vidi Kolesnikovu u zatvoru u kome se nalazi.

Marija Kolesnikova Foto: Ramil NASIBULIN / AFP / Profimedia

Kolesnikova je bila jedna od tri žena lidera – sa Veronikom Cepkalo i Svetlanom Tihanovskom – koja je vodila istorijske demonstracije protiv beloruskog vladara Aleksandra Lukašenka 2020. godine. Tada je muškim kandidatima bilo zabrajeno da se kandiduju na izborima.

„Kakve strašne vesti. Draga naša Maša, svi se nadamo da ćeš biti dobro!“ rekla je Svetlana Tihanovska, liderka opozicije u egzilu, komentarišući situaciju sa Kolesnikovom.

Aleksandar Lukašenko Foto: EPA-EFE/MIKHAIL KLIMENTYEV / KREMLIN POOL / SPUTNIK

Protesti u Belorusiji

Širom Belorusije su 2020. godine izbili masovni protesti protiv Lukašenkovog zahteva za šesti predsednički mandat. Masovne demostracije su otpočele kada je Lukašenko, koji je predsednik Belorusije od 1994. godine, opet dobio izbore. Negirao je optužbu da je ukrao izbore što je izazvalo proteste.

Lukašenkovo gušenje protesta dovelo je do hiljada hapšenja i prisilnog izgnanstva ili zatvaranja aktivista i novinara. Među njima su bili Kolesnikova i opozicionar i advokat Maksim Znak – optuženi za ekstremizam i ilegalan pokušaj preuzimanja vlasti.

Foto: EPA-EFE/TATYANA ZENKOVICH

Kolesnikova je osuđena na 11 godina zatvora pošto se opirala proterivanju iz Belorusije. U septembru 2020. bezbednosna služba KGB-a ju je odvezla do ukrajinske granice nakon što joj je stavila vreću preko glave i gurnula je u minibus, ali je na granici Kolesnikova pocepala pasoš.

Lukašenkovo obračunavanje sa opozicijom

Lukašenku nije strano da se služi brojnim prisilnim metodama kako bi se obračunao sa opozicijom. Kako vlada još od sredine devedesetih. spreman je na sve samo da bi se održao na čelu Belorusije. Represiju režima na svojoj koži osetili su brojni istaknuti političari i aktivisti koji se ne slažu sa njegovom politikom. Pored hapšenja, Lukašenkov režim pribegava i proterivanju.

Marija Kolesnikova
Marija Kolesnikova Foto: EPA-EFE/TATYANA ZENKOVICH

Sergej Tihanovski

Sergej Tihanovski, beloruski bloger i opozicioni aktivista, u decembru prošle godine je proglašen krivim za „organizovanje nemira i izazivanje mržnje“. Sud u Minsku je doneo presudu iza zatvorenih vrata.

Tihanovski, koji je 18 meseci pre presude proveo u pritvoru, tokom kampanje za predsednika Belorusije 2020. godine na svom jutjub kanalu objavio je niz intervjua sa opozicionim političarima.

Na nagovor svojih pristalica, odlučio je da se i sam kandiduje, međutim nije dobio priliku za to jer je Centralna izborna komisija u Minsku odbila da prihvati njegove dokumente. Uhapšen je dva dana kasnije i od tada je u zatvoru.

Svetlana Tihanovska

Umesto Sergeja, kandidovala se njegova supruga Svetlana Tihanovska, do tog trenutka učiteljica iz Minska.

Prvobitno, trebalo je da samo da ubedi građane da bojkotuju izbore, ali je postala najozbiljni protivkandidat Lukašenku i najpoznatije lice protesta koji su usledili nakon izbora.

Tihanovska je morala da napusti zemlju i zatraži azil u Litvaniji. Vlasti u Minsku raspisale su poternicu za njom zbog „organizovanja pobune“.

Svetlana Tihanovska Foto: EPA-EFE/LISELOTTE SABROE

Viktor Babariko

Viktor Babariko, bivši beloruski predsednički kandidat, osuđen je u julu prošle godine na 14 godina zatvora bez prava žalbe.

Čovek koji je stao na crtu Lukašenku na predsedničkim izborima 2020. godine optužen je za pranje novca i „izvlačenje“ 430 miliona dolara na račune u Letoniji.

Proglašen je krivim za primanje mita i pranje novca, a sud je odlučio i da mora da plati novčanu kaznu u iznosu od 57.000 američkih dolara.

Roman Protaševič

Roman Protaševič, mladi novinar i bloger, uhapšen je u maju prošle godine na aerodromu u Minsku nakon što je avion „Rajanera“ u kojem je bio prisiljen da sleteti zbog, kako se ispostavilo, lažne dojave o bombi. Avion je prizemljen po Lukašenkovom naređenju, što je izazvalo brojne međunarodne kritike i nove sankcije Minsku.

Protaševič je osnovač nezavisnog telegram kanala Neksta za koji je Lukašenko rekao da je odigrao „ključnu ulogu u organizovanju masovnih uličnih protesta“ 2020. godine. Trenutno se nalazi u kućnom pritivoru. Ove godine je stigla vest da se oženio.

Roman Protaševič Foto:EPN/Newscom / Newscom / Profimedia

Komentarišući vest o ženidbi beloruskog blogera, dopisnik Fajnenšel tajmsa iz Moskve Maks Sedon napisao je na Tviteru kako je Protaševič verovatno izbegao zatvor u zamenu za javno poniženje.

PROČITAJTE JOŠ:

„Sumorna priča o sposobnosti beloruskog režima da slomi ljude“, napisao je.

Sergej Sacuk

Sergej Sacuk, glavni urednik onlajn medija „Yezhednevnik“, uhapšen je u decembru 2021. godine pod optužbama za mito.

Sacukov medij je redovno izveštavao o protestima 2020. godine. On negira optužbe koje mu se stavljaju na teret, a ukoliko bude proglašen krivim preti mu deset godina zatvora.

BONUS VIDEO: Evakuacija starijih iz Hersona

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare