Nemacka vakcinacija
Vakcinacija u Nemačkoj Foto:EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Danas je u Srbiji zabeleženo čak 18.006 novih slučajeva koronavirusa, što predstavlja najviše zaraženih od početka pandemije. Situacija postaje sve teža, a primetno je da je broj obolelih od korona drastično skočio posle praznika. Sve veći broj zaraženih se može prisati omikron soju korone koji se već neko vreme širi po svetu. Veliki broj država isto kao i naša zemlja, muku muči sa sve težom epidemiološkom situacijom.

PROČITAJTE JOŠ:

Srbija je 2. januara imala 1.907 slučajeva zaraze, a onda su brojke počele da rastu dramatično. Već 5. januara je zabeleženo preko 5.000 zaraženih, a onda već 6. kreće skok na preko 9.000 obolelih.

11. januara smo imali preko 13.000 zaraženih, brojke su u nekom momentu malo i opale, a onda je danas zabeležan rekordna cifra. Krizni štab je održao zasedanje 14. januara i na toj sednici nisu donete oštrije mere iako situacija po broju zaraženih u našoj zemlji nikada nije bila gora.

U Srbiji trenutno važi zabrana masovnih okupljanja, a obavezno je nošenje maski u zatvorenom prostoru na javnim mestima, kao i u javnom prevozu, što određen broj ljudi već nekoliko meseci unazad ne poštuje. U Srbiji je sa obe doze vakcinisano oko 47 odsto stanovnika.

Punkt na Sajmu Foto: Ana Vušović Marković/Nova.rs

Mađarska

Mađarska je država koja ima nešto više stanovnika od nas, a broj zaraženih se kreće negde u sličnim okvirima kao kod nas. Ona je početkom novembra prošle godine imala oko 17.834 zaraženih koronom. Ta brojka je u nekoliko dana kasnije spala na preko 8.000 pa je ponovo skočila 15. novembra kada je iznosila preko 21.000.

Krajem decembra, Mađarska je imala preko 3.000 zaraženih korona virusom, a onda je opet usledio skok. 10. januara je zabeležno preko 14.000 zaraženih, a 17. preko 21.000 obolelih od korone.

Broj slučajeva na dnevnom nivou je išao i preko 27.000 dnevno tokom pretnodnih meseci.

Mađarska je jedna od retnih zemlja u EU koje nisu primenile mere oko zatvaranja škola ili radnik mesta. Dok je nošenje maski obavezno u zatvornim prostorima i javnom prevozu. U Mađarskoj je sa obe doze vakcinisano preko 60 odsto populacije. Vakcine su obavezne za nastavnke i zdravstvene radnike.

Foto:EPA-EFE/Zsolt Szigetvary

Austrija

Austrija je u proteklom periodu beležila i preko 17.000 slučajeva dnevno. Ova zemlja je krajem decembra u jednom trenutku imala preko 1000 zaraženih, što je u suštoj suprotnosti sa periodom od kraja novembra kada je bilo i preko 15.000 zaraženih u jednom danu. Potom je ova zemlja 2. januara imala preko 3.000 slučajeva zaraženih koronom. Ta brojka je potom drastično porasla pa je tako 12. januara zabeleženo 17.006 obolelih od korone u jednom danu.

Ova zemlja je nakon što je krajem novembra zabeležen rast broja zaraženih uvela tronedeljni lokdaun. To je doprinelo smanjenju broja slučajeva pa su tako krajem decembra imali značajno smanjen broj zaraženih. Austrija ima čak 74 potpuno vakcinisanog stanovništva.

U ovoj državi važe kovid propusnice za sve, a neophodne su ako želite da uđete u restoran, da odete u teratanu ili kod frizera. Uskoro bi trebao i zvanično da se usvoji zakon o obaveznoj vakciniji, koja će važiti od 1. februara. Za one koji ne ispoštuju to pravilo važiće i kazne, a kontrole će se vršiti od marta.

Austrija koronavirus
Koronavirus u Austriji Foto:EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Izrael

Izrael je krajem decembra imao skoro 3.000 zaraženih na dnevnom nivou, a već početkom januara je doživeo drastičan skok – 5. januar zabeležno je 18.366 zaraženih, 6. januara 18.877 obolelih od korone. Na takvim ciframa smo i mi trentno, a Izrael bi mogao da nam bude dokaz da situacija može da se pogorša. Jer je ova država u jednom momentu na dnevnom nivou imala preko 50.000 zaraženih.

Izrael je od samo početka pandemije uveo rigorozna pravila koja su urodila plodom. Potom su prvi počeli sa vakcinacijom, kao sa trećom i četrtom dozom vakcine. Imaju 65 odsto potpuno vakcinisanih građana.

Uoči Nove godine, Izrael je uveo ograničenja zbog toga što je broj slučajeva krenuo da raste. Zeleni sertifikat je bio neophodan za sve kulturne i verske događaje na otvorenom sa 100 ili više ljudi. Izrael je u aprilu ukinuo obavezno nošenje maski na otvorenom i samo je proporučio nošenje maski na velikim okupljanjma. Prema novim pravilima maske će biti obavezne za okupljanja na kojima je 50 ili više ljudi.

Izrael vakcina vakcinacija
Vakcinacija u Izraelu Foto:EPA-EFE/ABIR SULTAN

Portugal

Portugal takođe važi kao dobar primer borbe sa pandemijom, jer imaju čak 90 odsto vakcinisanih građana. Broj zaraženih u ovoj zemlji je krajem decembra iznosio preko 17.000, a onda je početkom januara počeo da pada pa je iznosio preko 10.000. 17. januara je zabeležno skoro 22.000 zaraženih koronom na dnevnom nivou.

U ovoj zemlji je broj slučajeva na dnevnom nivou u jednom trenutku iznosio preko 40.000.

Potugal je krajem decembra odlučio da ponovo uvede oštrija ograničenja zbog straha od omikron varijante koronavirusa. U ovoj zemlji je od 21. decembra važio obavezan rad od kuće, a diskoteke i barovi su zatvoreni.

Što se tiče bioskopa, pozoriša, venčanja, ali i sportskih događaja, bio je obavezan negativan test. Što se tiče proslave Nov godine, nije bilo dozvoljeno da se okupi više od 10 ljudi, a bilo je zabranjeno da se pije alkohol napolju.

Portugal vakcinacija,
Foto: EPA-EFE/SERGIO AZENHA

BONUS VIDEO: Omikron – Novi soj pred vratima

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare