London omikron soj
London omikron soj Foto:EPA-EFE/VICKIE FLORES

Omikron se širi munjevitom brzinom, ali izaziva blagi oblik oboljenja. Kako se ovim talasom korone bore Velika Britanija, Francuska, Španija, Danska i Kina?

PROČITAJTE JOŠ:

Francuska: svađa oko škola

Sedmodnevna incidencija preko 2.800 i gotovo 370.000 novoobolelih i to u roku od 24 sata. Pod uticajem ovih brojki Senat u Parizu je krajem sedmice pooštrio pravila za necepljene. Oni od sada više neće smeti u ugostiteljske objekte ili javne ustanove ikao ni u vozove i avione. Do sada je to bilo moguće uz negativan test. Senat je međutim odbio pooštrenje kazni u slučaju nepoštovanja pravila. Ove strože mere će biti na snazi sve dok je broj pacijenata na intenzivnoj u francuskim bolnicama veći od 10.000. Trenutno je takvih pacijenata preko 24.000, prenosi Dojče vele.

I škole ostaju otvorene. Francuska je ionako samo na početku pandemije kratko zatvarala obrazovne ustanove. No među prosvtenim radnicima vlada nezadovoljstvo. Prošlog četvrtka (13.1.) su stupili u štrajk: Kap koja je prelila čašu je bilo menjanje pravila o testiranju tri puta u poslednjih nekoliko sedmica.

Danska: popuštanje mera i cepljenje

Za razliku od Pariza, na ulicama Kopenhagena vladaju normalni uslovi. Ništa ne ukazuje na to da zemlja prolazi kroz fazu ekstremne incidencije od preko 2.500.Dnevno se u Danskoj zarazi preko 20.000 osoba. Uprkos tome su zoološki vrtovi, zabavni parkovi, bioskopi i pozorištai i dalje otvoreni. Ulaz je međutim dozvoljen samo onima koji su cepljeni ili su preboleli koronavirus kao i onima koji pokažu negativan test.

Omikron novi soj Kovida-19 omicron
Omikron novi soj Kovida-19 ilustracija Foto:Shutterstock

Talas Omikrona protjiče mnogo blaže od očekivanog, situacija na intenzivnoj nezi, kako kaže ministar zdravstva Magnus Heunike, je pod kontrolom. Trenutne brojke su visoke no poslednjih dana su u konstantnom padu.

Danska opušteno prolazi kroz talas Omikrona pre svega zbog visoke stope procepljenosti od 80 posto. Gotovo 55 posto je primilo treću vakcinu. Za posebno ugrožene grupe stanovništva u pripremi je i četvrta doza cepiva.

Španija: sporna „gripalizacija“

Španija već neko vreme raspravlja o intervjuu premijera Pedra Sančeza u kojem je rekao kako bi na koronavirus, s obzirom na visoku stopu procepljenosti i blagom toku omikrona, u međuvremenu trebalo sve više gledati kao na grip.

S obzirom na incidenciju od 1.400 i puna odeljenja intenzivne, lekari i naučnici su poručili da se koronavirus ne može uspoređivati s gripom. „Pandemija još nije gotova a trenutno ni ne znamo u kojem smeru se kreće“, rekao je Oskar Zuriaga, potpredsednik Španskog epidemiološkog društva.

Nemacka vakcinacija
Vakcinacija u Nemačkoj Foto:EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Španija je podeljeno oko mera. I dok je u Madridu, usprkos incidenciji od preko 1.000 od mera na snazi samo nošenje maske, u drugim regionima je u javni život uvedeno pravilo 2G, dakle pristup samo cepljenima ili onima koji su preboleli virus.

Velika Britanija

I u Velikoj Britaniji je društvo podeljeno oko pitanja kako se odnositi prema koronavirusu. I ovde je incidencija s 1.500 visoka ali je to slučaj i s procepljenošću od 80 posto. Jedni pozivaju na opuštanje, drugi na oprez. Voditelj britanske krizne grupe za koronavirus, Klajv DIks, poziva na „novu normalnost“ s obzirom na to da je kod omikron varijante smrtnost usporediva s onom kod gripa. On traži „ciljanu strategiju“ samo za ugrožene grupe. U Velikoj Britaniji je preko 90 posto stanovništva cepljeno, a preko 60 odsto je primilo i treću vakcinu.

Krajem sedmice karantin je skraćea na pet dana kako bi se ublažili izostanci. Još pre samo nekoliko dana je u bolnice poslato 200 vojnika – da zameni osoblje koje je na bolovanju zbog koronavirusa. Broj operacija koji je odgođen zbog pandemije je porastao na šest miliona.

Kina: niski brojevi, nulta tolerancija

Nasuprot mnogim evropskim zemljama u Kini nema govora o popuštanju mera. I to uprkos činjenici da se je tamo već mesecima incidencija ravna nuli. Međutim, tri metropole su u potpunoj izolaciji:Sijian sa 13 miliona, Anjang sa 5,5 miliona i Judžu sa milion stanovnika.

Foto: EPA-EFE/JEON HEON-KYUN

Stroge mere su deo stroge nulte strategije Kovida. Već kod pojave prvih slučajeva izoluju se celi gradovi. Svi stanovnici se testiraju i ne smeju napuštati svoje domove. Praktiikuje se i prisilno smeštanje u karantinske hotele. Aplikacija za praćenje koronavirusa je u Kini obavezna tako da je relativno jednostavno moguće praćenje zaraza i zaraženih. Oni koji stižu u Kinu nekim od preostalih letova prisiljeni su na dugotrajni karantin.

Službeno se u Kini od početka pandemije zarazilo oko 100.000 osoba. Francuska i Španija trenutno beleže više zaraženih – tokom jednog dana. Ako se izuzmu pojedini gradovi u izolaciji, svakodnevni život u Kini se više-manje normalizovao. No računa se s tim da će se rigorozna politika nulte tolerancije zadržati najmanje do početka Zimskih olimpijskih igara u Pekingu sredinom marta.

BONUS VIDEO: Omikron – Novi soj pred vratima

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar