Foto: Joe Klamar / AFP / Profimedia, Vesna Lalić/Goran Srdanov/Nova.rs, gov.me, Savo Prelević/Vijesti.me, Mediabiro

Juče održani lokalni izbori u Crnoj Gori ogolili su realno stanje stvaru u zemlji koja se ponovo nalazi u političkoj krizi kojoj se kraj ne nazire. Milo Đukanović i njegova Demokratska partija socijalista (DPS) izgubili su vlast u Podgorici nakon 24 godine, a evo kako situacija izgleda u istalih 13 opština u kojima su održani izbori.

Podgorica

Lista „Svi za naš grad“ čiji je glavni činilac DPS ima ukupno 38,1 odsto glasova, odnosno 24 mandata. Ovu listu je na izborima predvodio aktuelni gradonačelnik Ivan Vuković.

Na drugom mestu nalazi se najjača opoziciona opcija – pokret Evropa sad, koji je predvodio Jakov Milatović, sa osvojenih 21,7 odsto, odnosno 13 mandata.

Sledi lista „Za budućnost Podgorice“ čija je okosnica Demokratski front (DF), a koju predvodi Jelena Borovinić Bojović sa osvojenih 18,2 odsto, odnosno 11 mandata.

Foto: Mediabiro

Na četvrtom mestu nalazi se lista „Idemo ljudi“ koju prevodi Danilo Šaranović ispred Demokratske Crne Gore. Ova lista osvojila je 10,8 odsto glasova, odnosno šest mandata.

Na kraju, tu je i lista „Može Podgorica, ovo je naš grad“, na čijem je čelu Luka Rakčević ispred Građanskog pokreta URA, sa osvojenih 6,4 odsto, odnosno četiri mandata.

Partije opozicije već su najavile formiranje vlasti, što znači da će one ima 34 mandata, a DPS 24.

Bijelo Polje

Lista „Prava stvar, još bolje za Bijelo Polje“, koju predvodi Demokratska partija socijalista (DPS) osvojila je najviše glasova i mandata na juče održanim lokalnim izborima u Bijelom Polju i imaće 15 odbornika.

DF će imati pet odbornika, Demokrate takođe, Bošnjačka stranka četiri, kao i pokret Evropa sad. Socijalistička narodna partija (SNP) dobila je dva odbornika, kao i Građanski pokret URA Dritana Abazovića.

Foto:EPA-EFE/BORIS PEJOVIC/SOPA Images Limited / Alamy / Alamy / Profimedia/GoodIdeas / Alamy / Alamy / Profimedia/Vesna Lalić/Nova.rs/Luka Zeković

Danilovgrad

Lista DPS-a osvojila je deset mandata u Danilovgradu i tako izgubila vlast posle više od tri decenije.

Pokret Evropa sad osvojio je osam mandata, DF pet, Demokrate četiri, a Građanski pokret URA dva. Po jedan mandat imaju Socijaldemokratska partija, Socijalistička narodna partija, Preokret i Prava Crna Gora.

Tivat

Po nezvaničnim rezultatima iz stranačkih štabova koji su jedini bili dostupni, koalicija koju predvodi DPS osvojila je 12 mandata, ali nema sa kim da formira vlast.

Sa druge strane, lista Da zapečatimo, koju čini koalicija Demokrata, Evrope sad i Demokratska srpska stranka osvojila je deset mandata i može da uđe u vlast sa DF-om koji ima tri mandata.

Foto: Mediabiro, Nova.rs, Profimedia

Budva

Demokratski front ostvario je istorijski rezultat u Budvi, osvojivši 18 od ukupno 33 mandata u budvanskom parlamentu. Nosilac liste Milo Božović proglasio je apsolutnu pobedu.

Demokrate imaju četiri mandata, SNP jedan, kao i pokret URA. Lista koju predvodi DPS osvojila je devet mandata.

Bar

Koalicija koju predvodi DPS osvojila je 15 mandata, koalicija Demokrata, Evrope sad, Ujedinjene Crne Gore sedam mandata.

DF ima pet mandata, Socijaldemokrate četiri, pokret URA tri, lista Biram Bar dva, a Bošnjačka stranka jedan.

Foto: Nova.rs, EPA-EFE, Mediabiro

Zeta

DF je u Zeti osvojio oko 49 odsto glasova, Demokratska partija socijalista (DPS) 25, Demokratska Crna Gora 21 i Socijalistička narodna partija (SNP) 4,1 odsto glasova.

DF i Demokrate već su najavile formiranje vlasti u Zeti.

Kolašin

Koalicija DPS-a osvojila je devet mandat u Kolašinu, kao i Demokrate. DF ima četiri mandata, Evropa sad tri, kao i SNP.

Grupa birača Momčilo Vukčević ima dva mandata, a Građanski pokret URA jedan.

Pljevlja

Koalicija Demokratskog fronta Za bolja Pljevlja osvojila je najviše mandata 12, Koalicija DPS devet, Demokrate i Ujedinjena Crna Gora sedam, Evropa sad četiri i SNP-URA dva mandata.

Žabljak

Lista DPS-a je na lokalnim izborima na Žabljaku osvojila 11 mandata, Durmitorska inicijativa šest, a Demokrate i DF po pet.

SNP ima dva mandata, a Prava Crna Gora jedan.

Rožaje

Bošnjačka stranka osvojila je apsolutnu vlast u Rožajama sa 22 mandata. Pored toga, lista Za buduće generacije i URA imaju po dva, a Prava stvar osam mandata.

POGLEDAJTE JOŠ:

Plav

Lista koju predvodi DPS osvojila je 16 mandata, Bošnjačka stranka sedam, a DF četiri.

Građanskom pokretu URA, koji je prvi put učestvovao na lokalnim izborima, pripala su tri mandata , a Socijalističkoj narodnoj partiji jedan.

Šavnik

Izbori će se ponoviti u Šavniku na više biračkih mesta zbog brojnih neregularnosti.

Plužine

U Plužinama je Socijalistička narodna partija (SNP) osvojila 17 mandata, Demokrate četiri, Nova Srpska Demokratija šest, koalicija Demokratska partija socijlista (DPS)-Socijaldemokrate (SD) dva, a Građanski pokret URA jedan.

BONUS VIDEO Objavljeni konačni rezultati izbora u Podgorici: Opozicija potukla Mila Đukanovića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar