Foto: Mediabiro, Nova.rs, Profimedia

Pokret Evropa sad, koji je na jučerašnjim lokalnim izborima u Podgorici osvojio 21,7 odsto, imaće priliku da formira vlast u glavnom gradu Crne Gore i time nakon 24 godine pošalje Demokratsku partiju socijalista (DPS) Mila Đukanovića u opoziciju. Ovaj pokret je osnovan pre samo četiri meseca, a predvodio ga je Jakov Milatović, verovatno budući gradonačelnik Podgorice, a bivši ministar u Vladi Zdravka Krivokapića.

Podaci koje je objavio Centar za demokratsku tranziciju (CDT) na osnovu obrađenih 100 odsto biračkih mesta u Podgorici pokazuju da lista „Svi za naš grad“ čiji je glavni činilac DPS ima ukupno 38,1 odsto glasova, odnosno 24 mandata. Ovu listu je na izborima predvodio aktuelni gradonačelnik Ivan Vuković.

Na drugom mestu nalazi se najjača opoziciona opcija – pokret Evropa sad, koji je predvodio Jakov Milatović, osvojila je 21, 7 odsto, odnosno 13 mandata.

Foto: Mediabiro

Partije opozicije već su najavile da će zajednički formirati vlast u Podgorici, što znači da će imati ukupno 34 mandata, a DPS 24.

Milatović: Građani, srećna vam sloboda!

Kako je pokret Evropa sad najjača opoziciona opcija, on će imati priliku da formira vlast u glavnom gradu Crne Gore, ali i predloži gradonačenika, što će biti nosilac liste Jakov Milatović.

On je neposredno nakon objavljivanja rezultata poručio da je pred partijama veliki izazov.

„Srećna vam sloboda građani Podgorice. Hvala vam na podršci Pokretu Evropa sad. Krećemo da radimo kako bismo što pre, bez DPS-a, počeli da rešavamo probleme građana Podgorice. I kako bismo što pre od Podgorice napravili bolje i pravednije mesto za život svih građana i građanki“, poručio je Milatović.

Foto: Nova.rs, EPA-EFE, Mediabiro

Faktor iznenađenja

Ovakav rezultat pokreta Evropa sad za mnoge je iznenađenje, imajući u vidu da je osnovan pre samo četiri meseca. Naime, u junu ove godine dvojica ministara u Vladi Zdravka Krivokapića, inače prvoj formiranoj vladi nakon poraza DPS-a na parlamentarnim izborima 2020. godine, koja je kasnije oborena u parlamentu, odlučila da i zvanično uđu u politiku.

Tada su bivši ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović i ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić osnovali pokret Evropa sad, koji nosi naziv njihovog ekonomskog programa 42. Vlade Crne Gore.

POGLEDAJTE JOŠ:

Oni su 27. juna najavili da će Kongres pokreta biti održan krajem avgusta-početkom septembra kada će biti poznato i ko su sve članovi Evrope sad.

Njih dvojica su idejni tvorci projekta “Evropa sad” na osnovu koga je povećana minimalna zarada u Crnoj Gori na 450 evra i reformisan poreski sistem tako da poslodavci više ne plaćaju zdravstveno osiguranje za zaoslene već taj novac njima isplaćuju u okviru neto zarade. Ta reforma je kritikovana oštro u delu javnosti zbog nedostataka za finansiranje zdravstvenog sistema.

„Mi smo želeli da prezentujemo ideju i više puta sam spomenuo da je od toga ko će imati kakvu funkciju bitnija ideja i principi. Postoji forma za prijavu gde ljudi slobodno mogu da se prijave za ulazak u pokret, želimo da budemo otvoreni za sve, bez obzira da li nas neko poznaje, ili ne poznaje“, naglasio je tada Spajić.

Milatović je rekao je njihova interesna grupa svi kojima je na srcu sve ono što su danas izneli kao principe i program, odnosno unapređenje životnog standardna Crne Gore, pravo i pravda i opipljive evropske integracije.

BONUS VIDEO Abazović pokazao fotografiju: Milo Đukanović sa „škaljarcima“

Komentari

Svi komentari (3)