Foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Najizolovaniji lider u Evropi dobio je novu nadu da će uskoro imati saveznika. Stojeći u hodniku u Briselu Viktor Orban, mađarski premijer, uzbuđeno je govorio o čoveku za koga se nada da će promeniti njegovu političku sreću - Donaldu Trampu. Dugogodišnji lider, koji je bio kritikovan zbog podrivanja mađarskih demokratskih institucija i negovanja veza sa Moskvom i Pekingom, zauzet je izgradnjom međunarodne krajnje desničarske mreže političkih saveznika, od Brazila do Austrije. Njegova strategija je usredsređena na opkladu da su nacionalističke i krajnje desničarske snage u porastu, a u biti njegove računice je opklada da će u Vašingtonu doći do promene. Orban, dakle, zdušno navija za Trampa.

Orban je nedavno posetio Ameriku, a tamo i bivšeg američkog predsednika na Floridi, ali nije se sastao ni sa jednim zvaničnikom američke administracije. Upitan o tom putovanju, Orban je rekao da je Mađarskoj potrebno da ima dobre odnose sa svima.

Kritikovan da su odnosi između Amerike i Mađarske u poslednjih 30 godina na najnižem nivou, Orban je sa entuzijazmom odgovorio: „Čekamo Donalda Trampa“.

Donald Tramp i Viktor Orban Foto:EPA-EFE/Vivien Cher Benko / Hungarian PM’s Press Office

Orbanova naklonost prema bivšem američkom predsedniku može se osetiti i na ulicama Budimpešte. Tramp i Orban su „veliki prijatelji. To je sasvim ispravno, u pogledu interesa, politički“, rekao je građanin Budimpešte Laslo u gradskom parku, prenosi Gardijan.

„Sasvim je jasno da bi Mađarskoj više odgovaralo da na izborima pobedi Tramp, a ne (trenutni američki predsednik Džozef) Bajden“, kazao je on.

U prošlogodišnjem istraživanju istraživačkog centra Globsek, Mađari su upitani koje zemlje smatraju najvažnijim strateškim partnerima Mađarske. Samo 17 odsto ispitanika je izabralo Sjedinjene Američke Države.

Viktor Orban Foto:Tanjug/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Dejvid Presman, američki ambasador u Budimpešti, zabrinut je zbog pristupa mađarske vlade. U izjavi za Gardijan, ambasador je rekao da „za razliku od bilo kog drugog saveznika, Mađarska teži i odnosima sa SAD-om i odnosima sa Rusijom i Kinom“.

„Obzirom na to da se Mađarska suočava sa veoma ozbiljnim pitanjima – uključujući rat u susedstvu i izazove korupcije kod kuće, SAD će ostati fokusirane na unapređenje bezbednosti i demokratije, uključujući zalaganje za Ukrajinu pošto je pod invazijom Putinove Rusije, i zalaganje za demokratske institucije“, rekao je Presman.

Peter Kreko, direktor istraživačkog instituta „Politikal Kapital“, rekao je: „Jedan od suštinskih elemenata Orbanove spoljne politike jeste da on ne gradi bilateralne odnose, već lične ili partijske odnose“.

Viktor Orban Foto: Miguel MEDINA / AFP / Profimedia

Mađarski lider traži saveznike koji su „antimigrantski, anti-LGBT nastrojeni, i što je važno, traži antimeđunarodne institucije“, rekao je Kreko i dodao da je Orban podržao Trampa jer smatra da on neće ništa reći o dešavanjima u Mađarskoj.

Tramp je zauzvrat pozdravio prijateljstvo mađarskog lidera. „Viktor je veliki vođa, poštovan u celom svetu. Mađarska je bezbedna zemlja zbog njegove jake imigracione politike, i sve dok je on na čelu, Mađarska će takva i ostati“, napisao je Tramp posle Orbanove martovske posete.

Donald Tramp i Viktor Orban Foto:EPA-EFE/Vivien Cher Benko / Hungarian PM’s Press Office

Domaći protivnici

Premijerovi protivnici na lokalu zabrinuti su zbog spoljnopolitičkih odluka vlade.

Pročitajte još...

Klara Dobrev, članica Evropskog parlamenta i vodeći kandidat opozicione Demokratske koalicije na evropskim izborima, rekla je: „Odnos između Amerike i Mađarske počeo je da se pogoršava kada je Orban ignorisao zabrinutost Vašingtona o vladavini prava u zemlji i pogoršanju korupcije“.

Marton Tompos, poslanik u mađarskom parlamentu i potpredsednik opozicione partije Momentum, kritikovao je Orbanovu javnu kampanju za Trampa.

„To je jako neodgovorno i duboko zabrinjavajuće. Čini se da Mađarska nema nikakvu strategiju, samo volju Orbana i nekoliko ljudi oko njega, i to je zastrašujuće“, istakao je on.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare