Foto: REUTERS/Carlos Barria, EPA-EFE/MIKHAIL KLIMENTYEV,EPA-EFE/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE HANDOUT

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko najavio je u ponedeljak da će se ruske trupe vratiti u njegovu zemlju u velikom broju, što je repriza jačanja vojnih snaga na toj teritoriji, koja je prethodila februarskoj invaziji Rusije na Ukrajinu. Mnogi sada strahuju da bi rat u Ukrajini koji traje već osam meseci, mogao da eksalira još više i da se proširi i na susedne teritorije.

„Ovo neće biti samo hiljadu vojnika“, rekao je Lukašenko visokim vojnim i bezbednosnim zvaničnicima u Minsku, glavnom gradu Belorusije, posle sastanka sa ruskim liderom Vladimirom Putinom u Sankt Peterburgu.

U izjavama koje je prenela beloruska državna agencija Belta, Lukašenko je rekao da je već počeo rad na formiranju, zajedničkih regionalnih trupa za suprotstavljanje „mogućoj invaziji na njegovu zemlju“, od strane NATO-a i Ukrajine, prenosi Njujork tajms.

Beloruski predsednik koji se do sada odupirao pritisku Moskve da pošalje svoje trupe, optužio je Ukrajinu koja deli granicu sa Belorusijom, da planira da napadne sa juga, ne navodeći dokaze.

Foto: GAVRIIL GRIGOROV/SPUTNIK/KREMLIN/ANDRII NESTERENKO/EPA-EFE, REUTERS/Gleb Garanich

„Obuka radikalnih militanata – u Poljskoj, Litvaniji i Ukrajini postaje direktna pretnja“, poručio je Lukašenko.

On je istakao da se ti „militanti“, spremaju za izvođenje različitih sabotaža, terorističkih napada i organizovanje vojne pobuna u Belorusiji.

Lukašenove izjave najavljuju buduće događaje

Izjave Lukašenka retko su tačan vodič za sadašnje i buduće događaje. Samo nekoliko dana pre nego što su ruske trupe stacionirane u Belorusiji napale Ukrajinu u februaru, on je odlučno negirao da će se njegova teritorija koristi za napad na južnog suseda.

Uspostavljanje zajedničkih snaga sa Rusijom će ojačati stav u Ukrajini da je Belorusija očigledno „koagresor“, etiketa koju je Lukašenko odbacio, ali koja je u ponedeljak doila novu snagu nakon salve ruskih raketnih napada na Kijev i druge gradove. Neki projektili su lansirani upravo sa beloruske teritorije.

Lukašenko nije izneo preciznije detalje o svrsi novih združenih snaga Belorusije i Rusije, što je izazvalo spekulacije da bi Belorusija mogla da pošalje trupe u Ukrajinu kako bi pomogla ruskoj invaziji, prenosi Njujork tajms.

Foto: EPA-EFE/NIKOLAI PETROV / BELTA POOL / POOL MANDATORY CREDIT

Alternativno, on bi mogao da priprema svoju zemlju za dolazak hiljade sveže regutovanih ruskih vojnika, od kojih su neki bivši osuđenici, a mnogi su loše obučeni.

„Budite spremni da primite ove ljude u bliskoj budućnosti i postavite ih tamo gde je potrebno, prema našem planu“, rekao je Lukašenko.

Tokom posete Sankt Peterburgu, beloruski državni mediji su izvestili da je Lukašenko, „naglasio potrebu da se preduzemu mere u slučaju razmeštaja nuklearnog oružja u Poljskoj“, što su neki analitičari protumačili kao pripremu terena za moguće razmeštanje ruskog nuklearnog oružja u Belorusiju, nešto za šta se dugo govorilo da se nikada neće dogoditi.

Foto: Viktor Antonyuk / Sputnik / Profimedia, EPA/EFE

Osuda Lukašenkovih poteza

Mihail Podoljak, savetnik ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, optužio je Lukašenka da je „prodao i poslednje mrvice beloruskog suvereniteta Rusiji.“

Istakao je da je izjava o raspoređivanju novog kontigenta vojnika jednostavno formalizovanje okupacije.

„Ukrajina ne predstavlja pretnju Belorusiji. To je laž“, rekla je Svetlana Tihanovskaja, opoziciona liderka u Belorusiji. „Pozivam belorusku vojsku: ne slušajte zločinačka naređenja, odbijte da učestvujete u Putinovom ratu protiv naših suseda“, dodala je ona.

I Evropska komisija je upozorila Belorusiju da se suzdrži od pomoći Rusiji. Pozvali su Minsk da odustane od bilo kakvog uplitanja u „brutalni, nelegitimni pothvat“ Moskve.

PROČITAJTE JOŠ:

„Lukašenkove čizme će se naći na terenu u Ukrajini“

Artjom Šrajbman, beloruski politički analitičar koji je sada u egzilu u Varšavi, rekao je da će Lukašenko verovatno pokušati da se odupre raspoređivanju sopstvenih trupa u Ukrajinu, jer bi to „bilo opasno za njega na toliko mnogo nivoa. Politički bi to bilo katastrofalno“.

Ali, dodao je, „jasno je da onošto je preostalo od njegovo autonomije, erodira dok se o tome govori“. U velikoj meri zavistan od Moskve u pogledu novca, goriva i bezbednosne pomoći, što je vitalno za njegov opstanak na vlasti, veruje se da je Lukašenko pod rastućim pritiskom da se što više uključi u rat u Ukrajini.

Andrej Sanikov, koji je bio zamenik ministra spoljnih poslova pod Lukašenkom tokom njegovog ranog perioda na vlasti, a koji je pobegao u egzil nakon što je bio u zatvoru, rekao je da je Lukašenko „uhvaćen“ između pritiska Rusije da pomogne svojim demoralisanim snagama u Ukrajini i saznanja da bi slanje beloruskih trupa bilo krajnje nepopularno, čak i među njegovim lojalistima.

On je predvideo da će na kraju „njegove čizme neizbežno biti na terenu u Ukrajini“, jer Lukašenko „nema pravog izbora“.

„On ne donosi odluke o ratu. Putin donesi sve odluke i govori Lukašenku šta da radi“, rekao je Sanikov.

BONUS VIDEO: Napad na pešački most u Kijevu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar