Foto: Sergei SUPINSKY / AFP / Profimedia, GAVRIIL GRIGOROV / SPUTNIK / KRE/EPA-EFE, Shutterstock

Primirje između Rusije i Ukrajine iz dana u dan postaje sve neophodnije. Uprkos napetoj situaciji na frontu, i svakodnevnim napadima, zaraćene strane počele su da šalju izvesne signale kojima daju do znanja da opcija deeskalacije nije isključena. Trenutno su na stolu tri opcije - susret ruskog predsednika Vladimira Putina i njegovog ukrajinskog kolege Vladimira Zelenskog na samitu G20 zemalja idućeg meseca na Baliju, sastanak ruskog lidera sa predstavnicima zapadnih zemalja - mogućnost koju je potvrdio portparol Kremlja Dmitrij Peskov ili sastanak delegacija zaraćenih strana.

Trenutno postoji opcija da će do susreta doći za nešto više od mesec dana na samitu zemalja G20 koji se održava na ostrvu Bali. Time bi po prvi put od početka invazije Zelenski i Putin mogli da se sretnu oči u oči.

Naime, očekuje se da tokom narednih dana lideri zaraćenih strana potvrde dolazak ovo indonezijsko ostrvo, a ambasador Indonezije u UAE Husin Bagis je u intervjuu za The National News, rekao da su logističke pripreme za dolazak dvojice čelnika već u toku.

Foto:Peter Kovalev / TASS / Profimedia;Nina Liashonok/UKRINFORM / Sipa Press / Profimedia;Mikhail Klimentyev/Kremlin Pool / Zuma Press / Profimedia

„Upravo odlučujemo u koje ćemo ih hotele smestiti – jedan za Putina i jedan za Zelenskog“, kaže Bagis, dodajući da žele da izbegnu potencijalne napetosti stavljanjem dvojice predsednika preblizu.

„Situacija nije laka zbog ukrajinsko-ruskog rata“, dodao je ambasador.

Inače, samit se održava 15. i 16. novembra. Iako Ukrajina nije članica G20 zemlja, ona će događaju, kao i Ujedinjeni Arapski Emirati, prisustvovati kao pridruženi član. Pored njih, očekuje se dolazak čelnika 20 najvećih svetskih država, uključujući Rusiju.

Pretpostavlja se da će glavna tema neizostavno biti pitanje Ukrajine, a kamen spoticanja predstavlja činjenica da je Zelenski nedavno izjavio da je Ukrajina spremna na pregovore sa Rusijom, ali ne dok je Putin predsednik te zemlje.

SAD, Britanija, Francuska i Nemačka za stolom sa Putinom?

Druga mogućnost je da Vladimir Putin o prekidu sukoba razgovara sa čelnicima zapadnih sila. Ovakav scenario bi bio izuzetno nepovoljan po samog ruskog predsednika, obzirom na to da Zapad protiv njega Zapad od početka rata uveo čak sedam paketa sankcija i da je više puta naglašavano da Putin ne može da ima dominantnu ulogu u pregovorima, imajući u vidu da je izvršio invaziju na suverenu zemlju.

Vladimir Putin Foto: Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via REUTERS

Ipak, Kremlj ne isključuje mogućnost da Putin i pod ovim okolnostima sedne sa pregovarački sto. Naime, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da nije isključena mogućnost da po predlogu turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana dođe do razgovora između Moskve i Zapada.

Kako je za RIA Novosti rekao predsednik zajedničkog parlamentarnog odbora Turske i EU – Ismail Emrah Karaiel, Istanbul bi mogao da postane mesto za na kojem će se voditi pregovori između Rusije i četiri zapadne zemlje – Sjedinjenih Država, Francuske, Nemačke i Velike Britanije.

Peskov je rekao da će se o tome detaljnije razgovarati na narednom sastanku Putina sa Erdoganom, koji je od početka rata imao najvećeg uticaja na ruskog predsednika.

Susreti delegacija

Poslednja opcija koja se do sada pokazala delotvornom, ali ne i ključnom, jeste susret delegacija u nekoj od posredničkih država.

Do sada su se delegacije srele četiri puta, dva puta na samom početku rata u Belorusiji i dva puta u Tuskoj.

Pročitajte još:

Najuspešniji pregovori su se odigrali u julu u ove godine u Turskoj. Tada je odlučeno da se prekine sa blokadom izvoza žitarica iz ukrajinskih luka, čime je sprečeno da dođe do prehrambene krize većih razmera na međunarodnom nivou, jer je Ukrajina jedan od najvećih izvoznika žitarica u svetu.

Ipak, ostaje neizvesno u kom trenutku bi do pregovora moglo da dođe.

BONUS VIDEO Ukrajina silovito napreduje na istoku i jugu. Objavili karte, dan po dan

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar