Foto:Profimedia.rs

Desetine zaposlenih u američkom Stejt departmentu poslale su najmanje tri interna memoranduma državnom sekretaru Entoniju Blinkenu u kojima izražavaju ozbiljno neslaganje sa pristupom administracije predsednika Džozefa Bajdena izraelskoj vojnoj kampanji u Pojasu Gaze, objavio je danas Njujork tajms, pozivajući se na neimanovane izvore.

List navodi da se u internim depešama, poslatim preko „kanala za neslaganje“ uspostavljenog tokom rata u Vijetnamu, traži od Bajdena da pozove na prekid vatre u Gazi.

Dva memoranduma su poslata prve nedelje rata, a u trećem koji je poslat nedavno predlaže se da Izrael trguje palestinskim zatvorenicima, od kojih neki nisu ni optuženi, za više od 200 talaca koje je palestinska militantna grupa Hamas otela 7. oktobra.

U najmanje jednom memorandumu od administracije se traži da ponudi ozbiljan plan za dugoročni mirovni sporazum između Izraela i Palestinaca koji bi doveo do formiranja palestinske države.

Blinken je odgovorio imejlom u kom je naveo da zna da mnoge zaposlene u Stejt departmentu aktuelna kriza pogađa na ličnom nivou, navodi njujorški dnevnik.

„Svestan sam toga da se neki ljudi u ministarstvu ne slažu sa našim pristupom ili imaju stavove o tome kako bismo mogli da dalje postupamo“, naveo je državni sekretar SAD.

PROČITAJTE JOŠ:

Njujork tajms piše da se neslaganje sa Bajdenovom politikom sve više širi u javnosti, pošto je ranije ovog meseca više od 1.000 zaposlenih u Agenciji SAD za međunarodni razvoj (USAID) potpisalo pismo u kojem se insistira na prekidu vatre u Gazi.

„Kanal za neslaganje“ Stejt departmenta stvoren je 1971. godine kako bi se omogućilo zvaničnicima ministarstva da izraze kritike i neslaganja u vezi sa ratom u Vijetnamu.

Prema pravilima Stejt departmenta, neistomišljenici su zaštićeni od odmazde.

Poslednjih godina, zaposleni u Stejt departmentu koristili su kanal kako bi upozorili Bajdena na povlačenje iz Avganistana, kako bi osudili privremenu zabranu ulaska u SAD građanima iz sedam muslimanskih država koju je uveo Donald Tramp, ali i da bi pozvali Baraka Obamu da pokrene vazdušne napade na sirijske snage, navodi Njujork tajms.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar