Ruska vojska Foto: EPA-EFE/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE/HANDOUT

Pentagon je objavio kako ima dokaze koji ukazuju da se Rusija spremala da montira video snimak lažnog napada ukrajinske vojske, kako bi stvorila alibi za svoju invaziju. U tu svrhu, navodno je angažovala i profesionalne glumce koji su odigrali ulogu žrtava.

Ipak, Pentagon odbija da otkrije više detalja ili kako je došao do dokaza koje poseduje.

Džon Kirbi, sekretar za štampu, rekao je na konferenciji za novinare da su informacije koje iznosi o navodnim planovima Rusije zasnovane na američkim obaveštajnim podacima, za koje je rekao da SAD dele sa javnošću samo kada su one apsolutno proverene.

Pročitajte još:

“Radi se o napadu na suverenu teritoriju Rusije ili na ljude koji govore ruski. Na njemu bi bili prikazani ‘lažni’ leševi i glumci koji bi se pretvarali da su ožalošćeni, kao i prikazi uništenih lokacija. Svi vojnici bili bi obučeni u ukrajinsku vojnu opremu i koristili oružje koje je stiglo sa Zapada“, rekao je Kirbi, ne precizirajući da li pomenuti snimak zaista postoji, kao ni da li je on u njega imao uvid.

Dodao je i da više informacija trenutno ne može biti objavljeno, jer postoji bojazan da bi odgovor Rusije mogao da bude poguban.

Sa druge strane, Ned Prajs, portparol američkog Stejt departmenta, bio je nešto rečitiji.

„Pokušavamo da odvratimo Ruse od ove vrste aktivnosti. Zato to danas objavljujemo. Neću precizirati do čega smo došli, ali samim tim što znamo za ovoliko detanja, činjenica je da smo dobro upućeni”, rekao je Prajs.

Jedan od visokih zvaničnika američke administracije rekao je za CNN, pod uslovom da ostane anoniman, da se procenjuje da bi video mogao da sadrži slike dronova koje je NATO poslao Ukrajini, a koji će poslužiti da se dokaže umešanost Alijanse u napad, prenosi CNN.

„Ne kažemo definitivno da je to ono što će oni uraditi. Kažemo da je to opcija koja se razmatra i da su oni koristili ovakve izgovora u prošlosti da opravdaju vojne akcije kroz istoriju“, rekao je zvaničnik.

I američka ambasadorka pri NATO-u Džuli Smit rekla je da su deo ruskog plana i lažne ukrajinske i NATO zastave.

„To smo već videli 2014. godine. Ono što ste čuli od Pentagona je samo još jedna informacija u kojoj Rusija jasno postavlja temelje za destabilizaciju Ukrajine iznutra i pronalazi izgovor da preduzme akciju koristeći vojne snage koje je postavila oko granice”, rekla je Snit.

Inače, prošlog meseca pojavile su se informacije da SAD imaju podatke koji ukazuju na to da je Rusija postavila grupu operativaca da sprovedu operaciju pod lažnom zastavom u istočnoj Ukrajini u pokušaju da stvori izgovor za invaziju.

Foto: EPA-EFE/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE HANDOUT

Sa druge strane, Rusija ova nagađanja negira i saopštila je da ne planira nikakve tajne operacije „pod lažnom zastavom“, niti bilo kakve napade. Ipak, zahteva garancije za svoju bezbednost, uključujući uveravanja da Ukrajina nikada neće biti članica NATO i da će Alijansa povući svoje snage sa područja u blizini Rusije.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov komentarišući izjave u američkim medijima o navodnim planovima Moskve rekao je da nije prvi put da su u SAD objavljeni materijali o navodnim ruskim planovima da napadnu Ukrajinu, ali nikad se ništa nakon toga nije dogodilo.

„Ovo nije prvo put. I ranije su se izgovarale slične stvari. Ali nikada se ništa ne dešava“, rekao je Peskov.

Portparol Kremlja osudio je ove izjave kao praznu i neosnovanu eskalaciju tenzija, ističući da Rusija ne predstavlja pretnju nikome.

BONUS VIDEO: Vojni manevri ruske vojske u Belorusiji

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar