Džamija Al-Aksa Foto:AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Izraelska policija je odlučila da ne ulazi u džamiju Al-Aksa u Jerusalimu, gde su se zabarikadirali Palestinci, i da počne da pušta jevrejske hodočasnike da udju u kompleks Hramovne gore, koja je najsvetije mesto za Jevreje, a treće najsvetije za muslimane.

Posetioci Jevreji su pod policijskom zaštitom dok ulaze u kompleks u grupama od po 20 ljudi, dok im nekolicina muslimanskih vernika glasno dobacuje, ali nema izveštaja o nasilju, prenosi Tajms of Izrael.

Palestinci su se noćas zabarikadirali u džamiji Al Aksa, što je izazivalo zabrinutost da bi mogli da izbiju sukobi ako izraelska policija odluči da ih udalji odatle.

Džamija Al-Aksa Foto:AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Izraelsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da su, kako je navedeno, „oni koji skrnave svetost džamije al-Aksa i zabarikadiraju se u njoj opasna rulja, radikalizovana i podstaknuta od strane Hamasa i drugih terorističkih organizacija“.
Jordansko ministarstvo spoljnih poslova upozorilo je u subotu uveče na „katastrofalne posledice“ ako izraelske policijske snage uđu u Al Aksu da uklone Palestince i istaklo da bi to situaciju preusmerio ka većoj napetosti i nasilju.

Džamija Al-Aksa Foto:Tanjug/AP Photo/Mahmoud Illean

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan poručio je izraelskom predsedniku Isaku Hercogu da njegova zemlja „neće nemo posmatrati provokacije i pretnje po status i duhovnost džamije Al Aksa“.

BONUS VIDEO Muslimani obeležavaju Kurban Bajram u Bajrakli džamiji u Beogradu