Jerusalim Foto: Panthermedia / Profimedia

Atmosfera u Jerusalimu bila je napeta danas, kada su izraelski nacionalisti počeli marš kroz muslimanski kvart obeležavajući godišnjicu osvajanja istočnog dela tog grada u Šestodnevnom ratu 1967. godine.

U takozvanom „Maršu zastava“ povodom Dana Jerusalima učestvuju mahom mladi ortodoksni Jevreji, a Palestinci ga doživljavaju kao provokaciju.

Prošle godine, takva proslava izazvala je 11-dnevni rat sa ekstremistima u pojasu Gaze, iako je u poslednjem trenutku maršruta izmenjena.

Ove godine marš su osudili Palestinci i susedni Jordan, zaštitnik svetih mesta u Jerusalimu.

Hiljade izraelskih policajaca i pripadnika bezbednosnih snaga bilo je zaduženo za održavanje reda i mira, ali su manji sukobi unutar Starog grada izbili između Jevreja i Palestinaca.

Na početku marša, grupe ortodoksnih Jevreja okupile su se oko Kapije Damask mašući plavo belim zastavama, pevajući verske i nacionalističke pesme i uzvikujući „Jevrejski narod živi“, pre nego što su ušle u muslimanski kvart.

Policajci su Palestince udaljili sa tog inače prometnog mesta, a u jednom trenutku proleteo je dron sa palestinskom zastavom.

U maršu kroz muslimanski kvart svake godine učestvuju hiljade ljudi, uključujući i one koji uzvikuju nacionalističke i rasističke slogane na putu do Zida plača u jevrejskom kvartu na drugom kraju Starog grada.

Prošle godine, nakon višenedeljenih izraelsko-palestinskih nereda u Jerusalimu, učesnicima marša date su instrukcije da izbegavaju muslimanski kvart.

Međutim, bilo je prekasno, i ekstremisti Hamasa, vladajućeg u Gazi, ispalili su baražnu raketnu vatru prema Jerusalimu, što je izazvalo rat.

I ove godine marš se održava u vreme pojačane napetosti i sukoba policije i palestinskih demonstranata na najosetljivijem svetilištu u Jerusalimu, niza palestinskih napada u Izraelu i na Zapadnoj obali, u kojima je ubijeno 19 ljudi, i ubistava više od 35 Palestinaca u izraelskim vojnim operacijama na okupiranoj Zapadnoj obali.

Uprkos nasilju, izraelski lideri dozvolili su da se ove godine ide tradicionalnim putem kroz muslimanski kvart.

Pre početka marša izbili su mali sukobi izraelskih nacionalista i Palestinaca koji su bacali boce i stolice i uzvikivali „Bog je velik“. Pojedini izraelski nacionalisti uzvikivali su „smrt Arapima“ i „nek’ ti izgori selo“.

Neki učesnici marša su biber sprejom rasterivali Palestince i novinare. Policija je gumenim mecima, palicama i takođe biber sprejom nastojala da udalji palestinske demonstrante.

Palestinskii Crveni polumesec saopštio je da je povređeno 15 ljudi, a četvoro je hospitalizovano.

Pre marša, više od 2.500 Jevreja posetilo je sveto mesto u Starom gradu, dok su Palestinci zabarikadirani u džamiji Al- Aksa bacali kamenice i petarde.

Al-Aksa se nalazi na mestu svetom i za Jevreje i za muslimane. Ta džamija treća je po značaju u islamu i Palestinci je zdušno štite, jer je smatraju simbolom svojih nacionalnih aspiracija. Jevreji svetilište zovu Brdo hrama jer su se tamo nalazili biblijski hramovi. Brdo hrama je najsvetije u judaizmu. Na osnovu statusa kvo koji već dugo važi, Jevreji mogu da ga posećuju, ali ne i da se tamo mole.

Oba naroda polažu pravo na svetilište i to je jedan od najeksplozivnijih nesporazuma u decenijskom sukobu.

Proteklih godina, broj jevrejskih posetilaca raste, a neki se i mole, što je izazvalo bojazan Palestinaca da Izrael planira da preuzme kontrolu, što izraelski lideri poriču.

Bonus video: Jerusalim – sudar tri religije

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar