Jerusalim policija
Foto: REUTERS/Ammar Awad

Najmanje osam Palestinaca povređeno je u sukobu s izraelskim vojnicima u selu Burka na Zapadnoj obali, saopštila je palestinska zdravstvena služba.

Sukob je izbio dok su hiljade Izraelaca išle do mesta gde se nekada nalazilo jevrejsko naselje, tražeći od vlade da ono bude obnovljeno.

Palestinci su protestovali jer je vojska zatvorila puteve kako bi omogućila prolazak Izraelaca, predvođenih naseljenicima, iako nije odobrila šetnju.

Palestinski mladići su palili automobilske gume i bacali kamenice na izraelske vojnike, koji su uzvratili gumenim mecima i suzavcem.

Protestna šetnja Izraelaca organizovana je u vreme rasta napetosti između dva naroda. Nekoliko hiljada Izraelaca, uključujući decu, prešlo je oko dva kilometra do srušenog nelegalnog naselja Homeš, gde je organizovana proslava u prisustvu nacionalističkih političara i rabina.

Naselje Homeš je podignuto na privatnoj palestinskoj zemlji i srušeno je 2005. godine. Od tada su jevrejski naseljenici organizovali nekoliko marševa i mitinga, i pokušavali da ponovo izgrade naselje, kršeći izraelske zakone i vojne naredbe.

Ekstremisti iz druge palestinske teritorije, pojasa Gaze, sinoć su ispalili raketu na Izrael, prvi put posle četiri meseca zatišja i nedavnih sukoba izraelske policije i Palestinaca na svetilištu u Jerusalimu.

Slični incidenti su prošle godine doveli do 11-dnevnog rata između Izraela i islamskog ekstremističkog Hamasa, vladajućeg u pojasu Gaze.

Prethodnih nedelja je u terorističkim napadima u Izraelu ubijeno 14 ljudi, zbog čega je izraelska vojska pokrenula racije širom okupirane Zapadne obale kako bi uhapsila saučesnike napadača i sprečila nove napade.

Ubijeno je najmanje 26 Palestinaca, uključujući petoricu odgovornih za napade, uglavnom u sukobima sa pripadnicima izraelskih bezbednosnih snaga. Među ubijenima su i nenaoružana žena i advokat, slučajni prolaznik.

Kasno sinoć 18-godišnja Palestinka je umrla od rana zadobijenih tokom ranijih sukoba u Dženinu na Zapadnoj obali.

Izrael je osvojio Zapadnu obalu u Šestodnevnom ratu 1967. godine i potom je decenijama gradio jevrejska naselja. U njima danas živi više od pola miliona Izraelaca među tri miliona Palestinaca.

Palestinci planiraju da ta teritorija bude deo njihove nezavisne države koja treba da obuhvati i pojas Gaze, sa istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom.

***

Bonus video: Upad izraelske policije u džamijju Al-Aksa

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar