Nakon kratkih racija koje su danima izvođene, izraelske snage ušle su na teritoriju Pojasa Gaze i tamo se nalaze već tri dana. Kako najavljuje vojska, nema naznaka da će operacija biti prekinuta. Naprotiv, ona se širi, a stanovnici Gaze dobijaju konstantna upozorenja da se presele na jug, imajući u vidu da su pojačana granatiranja i kopneni okršaji. Ovim je i zvanično počela druga faza rata Izraela i Hamasa, koja će, čini se, biti dugotrajna.

Izrael je operaciju pokrenuo u petak uveče, kada je započet najintenzivniji vazdušni napad na Gazu od obnove sukoba 7. oktobra. Palestinska enklava ostavljena je u mraku, bez struje, telefonske mreže i interneta, dok su granate padale.

Bila je to kulminacija tronedeljnog granatiranja. Kako se mrak približavao, intenzitet napada je eksponencijalno rastao.

Izrael je u subotu uveče poslao svoje elitne vojnike u Pojas Gaze, gde su počele žestoke ulične borbe protiv Hamasa.

Hamas Foto:EPA-EFE/MOHAMMED SABER

Nova faza rata

„Prešli smo u sledeću fazu rata. Prošle večeri zemlja se tresla u Gazi. Napali smo iznad zemlje i na zemlji. Kampanja će se nastaviti do daljnjeg“, rekao je ministar odbrane Izraela Joav Galan, nakon što je svitanje otkrilo potpuno devastiranu Gazu i veliki broj žrtava.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je da Izrael vodi svoj „drugi rat za nezavisnost“ i da će to biti „dug rat“.

„Borićemo se i nećemo se predati. Nećemo se povući. To će biti pobeda dobra nad zlom dok se borimo za život. Ovo je druga faza rata koja ima jasne ciljeve da uništi Hamas i vrati naše taoce kući“, naglasio je Netanjahu.

Hamas Foto:EPA-EFE/MOHAMMED SABER

U „sledećoj fazi“ avioni su gađali mete u severnoj Gazi, uključujući predgrađa grada Gaze. Bilo je i napada oko bolnice Al-Šifa, za koju Izrael tvrdi da predstavlja komandni i kontrolni centar Hamasa, što je čini vojnom metom.

Prema nekim izveštajima, izraelske vazduhoplovne snage su rasporedile ubojita sredstva za uništavanje Hamasove tunelske mreže. Prva bojeva glava projektila stvara rupu, a zatim druga prodire dublje u zemlju, uništavajući podzemne strukture.

Najmanje 100 lovaca-bombardera napalo je oko 150 podzemnih ciljeva. Portparol Izraelskih odbrambenih snaga Danijel Hagari ponovo je upozorio civile u severnoj Gazi da se evakuišu bez odlaganja procesa.

Izrael Palestina Gaza rat Foto:AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Mračni signali

Nestanak struje, interneta i mobilne mreže bio je jasan signal da je počela invazija na kopnu. Zatim, po mraku, ali pod skoro punim mesecom, kolona tenkova koji su čekali u blizini izraelskog grada Sderota počela je da napreduje, a zatim je ubrzala dok se kretala ka istoj ogradi koju su teroristi Hamasa probili u napadu 7. oktobra.

Njima su se pridružila vozila koja su prevozila trupe koje će ostati u Gazi umesto da se povuku pre svitanja, kao što su to činili u sredu i četvrtak.

Istovremeno, izraelske specijalne snage napale su luku u gradu Gaza. Hamas je prkosno ispaljivao salve raketa na Izrael, ali to nije zaustavilo operaciju.

Izrael Palestina Gaza rat Foto:Tanjug/AP Photo/Abed Khaled

„Modularni metod stvara pritisak na rukovodstvo Hamasa, a ideja je da izazove sve veću nevolju za one koji drže taoce i nateraju Hamas i Islamski džihad da smanje manipulaciju i igre psihološkog rata koje vode“, navode izvori zapadnih medija kada govore o ciljevima Izraela.

Strah za zarobljene

Istovremeno, porodice zarobljenih Izraelaca sastale su se sa Netanjahuom kako bi izrazile zabrinutost da će taoci biti ubijeni u napadima.

Oni su prekorili izraelsku vladu zbog ishitrene odluke da trupe uđu u Gazu, tvrdeći da vlasti ne mare za članove njihovih porodica.

Foto: MOHAMMED ABED / AFP / Profimedia

Netanjahu iz je ubeđivao da je glavni cilj Izraela oslobođenje zarobljenih, kao i da kopnena operacija to neće ugroziti.

Ipak, ona i te kako ugrožava one koji su već na ivici humanitarne katastrofe.

Borba za hranu

Hiljade stanovnika Pojasa Gaze provalilo je u skladišta i distributivne centre Agencije UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) kako bi uzeli brašno i „osnovne stvari za preživljavanje“, saopštila je UNRWA.

POGLEDAJTE JOŠ:

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš upozorio je se situacija u Pojasu Gaze ubrzano pogoršava i ponovo apelovao na prekid vatre kako bi se okončala „noćna mora“ krvoprolića.

„Situacija u Gazi postaje sve očajnija iz sata u sat. Žao mi je što je Izrael, umesto kritično potrebne humanitarne pauze, uz podršku međunarodne zajednice, intenzivirao svoje vojne operacije“, rekao je Gutereš tokom posete glavnom gradu Nepala Katmanduu.

BONUS VIDEO:  Reporter N1 u Izraelu: „Kažu da je Gaza videla kako izgleda pakao“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare