Foto: Chase Doak/via REUTERS

Kanadski istražitelji traže olupinu letećeg objekta koji je američki borbeni avion oborio iznad kanadske teritorije Jukona, izjavio je premijer Džastin Trudo, a američki senator je rekao da se najverojatnije radi o balonu sličnom onome srušenom iznad Aljaske.

„Ekipe istražitelja su na terenu, nastoje pronaći i analizirati objekat“, rekao je Trudo novinarima, no nije dao naznake o kakvom je predmetu reč, već samo da „predstavlja odgovarajuću pretnju sigurnosti civilnom vazduhoplovstvu“.

„Sigurnost građana je naš glavni prioritet i zato sam doneo odluku da se neidentifikovani objekat obori“, dodao je, prenosi Index.hr.

Kina poriče špijunažu

Severna Amerika je u visokom stepenu pripravnosti u pogledu povrede vazdušnog prostora nakon što se ranije ovog meseca nad Sjedinjenim Američkim Državama pojavio kineski balon. Kina poriče da je služio za špijunažu i tvrdi da se radi o civilnoj istraživačkoj letelici te je osudila SAD jer ju je prošle subote oborio.

Najmanje dva druga leteća predmeta su srušena iznad Severne Amerike tokom vikenda dok su vojni i obaveštajni zvaničnici usresređeni na moguće pretnje. Vođa većine u američkom senatu Čak Šumer je televiziji ABC rekao da američki zvaničnici misle da su oba leteća objekta, od kojih je prvi oboren iznad zaleđenog mora na severu Aljaske u petak, a drugi iznad Jukona u subotu, baloni.

„Veruju da su bili (baloni), da, no znatno manji od prvog“, kazao je on, a Bela kuća je samo rekla da nedavno srušeni predmeti „ne liče puno“ kineskom balonu.

PROČITAJTE JOŠ:

Dvaput zatvoren vazdušni prostor

Američki zvaničici su dva puta u 24 sata zatvorili vazdušni prostor, a nedugo zatim ga ponovno otvorili. Savezna uprava za civilno vazduhoplovstvo je u nedelju nakratko zatvorila zračni prostor iznad jezera Mičigen.

Američka vojska je u subotu podigla borbene mlazne avione u saveznoj državi Montani kako bi istražili anomaliju koja se pojavila na radaru. Zajednička američko-kanadska severnoamerička obrambena organizacija NORAD je kasnije objavila da piloti nisu pronašli ništa sumnjivo.

BONUS VIDEO: Zemljotres u Turskoj i Siriji: Zbog čega su se zgrade rušile kao kula od karata?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar