Gaza metro tunel sukob
Gaza metro tunel Foto:Tanjug/AP Photo/Ariel Schalit

Izraelska vojska gađala je sistem tunela Hamasa u Gazi i time izazvala urušavanje civilnih kuća, što je dovelo do, kako je saopštila vojska ''nenamernog" stradanja civilnih žrtava. Prema informacijama Izraela, Hamasov sistem tunela, izgrađen još 2014. godine, pretrpeo je ozbiljna oštećenja, a Izraelske odbrambene snage tvrde da su u tom napadu ubili 75 operativaca Hamasa.

Hamas je pre tri dana svoje operativce povukao u tunele ispod Gaze što su Izraelci iskoristili i u snažnom napadu uništili te tunele. U roku od pola sata na „podzemni grad“ bačeno je 450 bombi Ili u prevodu – 80 tona eksploziva.

U napadu je pogođen sistem tunela koji je koristila palestinska militantna grupa Hamas ispod puta u gradu Gaza, navodi se u saopštenju vojske.

​„Podzemni vojni objekat se urušio usled čega se srušio i temelj civilnih kuća iznad njih, što je dovelo do neželjenih žrtava“, navodi se.

Vojska je saopštila da „teži da izbegne civilne žrtve što je više moguće, ali da Hamas snosi odgovornost za namerno lociranje svoje vojne infrastrukture ispod civilnih kuća, izlažući na taj način civile opasnosti“.

Podsetimo, pre nekoliko dana nakon informacije koja se pojavila u medijima, da će Izrael izvršiti kopnenu invaziju na Gazu, Hamas je svoje militante povukao u tunele ispod Gaze. Izraelci su to iskoristili i vazdušnim snagama uništili te iste tunele. U roku pola sata na „podzemni grad“ bačeno je 450 bombi Ili u prevodu – 80 tona eksploziva.

Prema informacijama Izraela, Hamasov sistem tunela, izgrađen još 2014. godine, pretrpeo je ozbiljna oštećenja, a Izraelske odbrambene snage tvrde da su od početka napada ubili 75 operativaca Hamasa.

General Džonatan Konrikus, portparol izraelske vojske, rekao je da je 160 aviona, artiljerija kao i oklopne jedinice učestvovalo u, prema njegovim rečima, najvećoj operaciji protiv specifične mete otkako su počeli sukobi, ali rekao je da “nisu bili unutar Pojasa Gaze”.
„Ciljali smo dobro razrađeni sistem tunela ispod Gaze, uglavnom u severnom delu (…) mrežu koju operativci Hamasa koriste za kretanje i sakrivanje, rekao je Konrikus.

U sedmodnevnim vazdušnim udarima izraelske avijacije na Pojas Gaze poginulo je najmanje 145 Palestinaca, među njima 41 dete i 23 žene, a u raketnim napadima Hamasa na izraelske gradove život je izgubilo osam Izraelaca, među njima jedno petogodišnje dete i jedan vojnik.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar